Vocea din spatele visurilor tale

 

 

“Unii oameni reușesc pentru că acesta este destinul lor, dar cei mai mulți reușesc pentru că sunt hotărâți să o facă. “(Henry Ford)

Când eram mică mă uitam cu jind la colegii mei de clasă încurajați de părințiii lor și de profesori. Aveam impresia că eu trebuie să muncesc de zece ori mai mult pentru a le arăta tuturor că pot să reușesc fără cuvinte de susținere, așa că, deși copil, mă motivam încercând să demonstrez celor din jur ceea ce pot.

Îmi aduc și acum aminte ziua în care am aflat că s-au afișat rezultate examenului final de școală generală. Am alergat într-un suflet până acolo, mi-am făcut loc prin mulțimea de oameni, m-am urcat pe marginea balustradei și m-am uitat în vârful listei. Am simțit că tot efortul meu era acum recunoscut oficial. Eram prima. Un amalgam de sentimente contradictorii mă încercau.

Ceilalți colegi erau înconjurați de părinți care-i felicitau, unii primeau flori și auzeam în jurul meu promisiuni de recompense pentru toată strădania lor. Am pornit spre casă confuză. Tatăl meu era în fața blocului, ca de obicei. Am alergat spre el cu un zâmbet mare pe față și cu vestea cea mare pe buze. Nici n-am apucat să termin ceea ce aveam de spus, că mi-a tăiat elanul cu un ton satiric: “Da, bravo ție, ce să zic, treaba ta ce faci”. Deși toată perioada în care mă pregătisem fusese presărată de afirmații conform cărora pierd timpul citind, că visez prea mult și că oricum visele nu devin realitate, mă gândeam că în momentul în care voi veni cu rezultate, lucrurile se vor schimba.

Nu numai că nu a fost așa, dar mi-au trebuit mulți ani să înțeleg ce se întâmpla in inima mea și a tatălui meu deopotrivă.

De la John Maxwell am aflat de un experiment menit să măsoare capacitatea oamenilor de a suporta durerea. Psihologii au măsurat cât timp o persoană desculță poate sta în apă cu gheață. Ei au constatat că exista un singur factor care-i făcea pe unii să reziste un timp de două ori mai lung decât ceilalți: încurajarea. Când era prezentă o altă persoană, dând sprijin și încurajare, cei aflați în suferință erau capabili să suporte durerea un timp mai îndelungat decât colegii lor care nu erau încurajați.

Există multe alte studii care evidențiază importanța încurajării și efectele ei asupra evoluției personale, precum și exemple de oameni care au avut toate condițiile și au fost încurajați pentru a reuși. Ce faci însă atunci când nu primești acea încurajare de care ai atâta nevoie? Ba chiar se încearcă minimizarea capacităților tale? Ce faci când tot ceea ce auzi în jurul tău este menit să te descurajeze? Mai ales când e vorba de persoanele din familia ta sau cele pe care le iubești și a căror părere contează pentru tine?

De la examenul din copilărie până acum au trecut ani întregi. Ani în care visurile mele au început să pălească sub vocile “binevoitoare” din jurul meu. Au apărut în schimb alte visuri, mai mari și mai frumoase, dar și condițiile erau altele. Copilăria era deja o dulce amintire, iar responsabilitățile și tumultul vieții de adult puneau o presiune și mai mare. Suferința și totodată dorința de a face ceea ce îmi dorisem întotdeauna deveniseră însă atât de mari, încât am decis pentru prima oară să mă aleg pe mine în locul celorlalți. Nu condițiile determină ceea ce suntem, ci noi determinăm condițiile în care trăim!

După mulți ani de goană după acceptare și validare, am observat că tocmai din această lipsă de încurajare din exterior, apăruse o sursă inepuizabilă de încurajare interioară. O sursă care a existat dintotdeauna, de care nu fusesem conștientă și care de fapt a fost fântăna care mi-a hrănit toate reușitele: am fost tot timpul convinsă că pot obține tot ce îmi doresc.

Toate motivele pentru care poți face ceea ce îți dorești sunt în tine, nu în rude, prieteni sau trecători ocazionali prin viața ta.

“Unii oameni au mii de motive pentru care nu pot să facă ceea ce vor atunci când tot ce le trebuie este un singur motiv pentru care pot.”
Willis R. Whitney

Din durerea mea cea mai mare, a revărsat comoara mea cea mai de preț. Prețuirea de sine și încrederea că pot face orice, oricând, doar cu entuziasm și disciplină. Și da, am schimbat suferința mea pe suferința persoanelor la care țin. Sună dur, dar am învățat pe propria piele că ar fi suferit în continuare, cu sau fără mine urmându-mi chemarea interioară.

Lipsa încurajării poate pune fundația unui viitor în care îți stabilești cât mai multe țeluri, pe care le și atingi. Pentru că tot ceea ce ți se pare miraculos acum în lume este opera cuiva care a îndrăznit să viseze atunci când i s-a repetat că nu este posibil.

De multe ori, chiar și încurajarea este o descurajare deghizată. Suntem îndreptați pe căi sigure, suntem încurajați să urmăm poteci urmate de alții, fie că sunt părinți sau prieteni, pentru a corespunde cerințelor societății.

Când încercăm să ne urmăm visurile, se întâmplă inevitabilul. Îi afectăm pe toți cei din jurul nostru. Și de cele mai multe ori acest lucru are un impact negativ.

De ce ne descurajează persoanele din jurul nostru în loc să ne susțină și să se bucure pentru dorința noastră de a ne urma visul și a reuși?

persoanele care te iubesc vor să te protejeze de suferință și dezamăgire, întrucât și lor la rândul lor li s-a întipărit în minte, fie prin intermediul altor voci sau al propriilor experiențe că este mai bine să nu te aventurezi și să urmezi calea cea sigură, calea pe care merg majoritatea oamenilor;

pentru că le este teamă. Le este teamă de a-și asuma riscul susținerii unei persoane care ar putea eșua și astfel ar putea la rândul lor să fie criticați;

pentru că dacă tu reușești înseamnă că și ei pot. Lumea este plină de oameni care au eșuat sau care și-au abandonat visurile și nu vor să li se confirme că au lăsat în urmă ceva ce le-ar fi putut schimba viețile;

pentru că nu înțeleg importanța încurajării, fiind absorbiți cu ei înșiși. Am întâlnit familii în care a-ți exprima sentimentele este o dovadă de slăbiciune, iar a-ți încuraja membrii familiei înseamnă a-i facea prea creduli și vulnerabili în fața societății și așa dure;

pentru că n-au primit la rândul lor prea multe încurajări de-a lungul vieții. Aceștia au tendința de a observa punctele tale slabe și de a ți le arunca în față cu orice ocazie;

pentru că au o imagine de sine foarte proastă. Nu te pot încuraja, pentru că nu se pot încuraja nici măcar pe ei înșiși. Se tem de felul în care încurajările lor ar putea fi primite, așa că preferă să se abțină;

pentru că nu sunt bine informați. Atunci când nu înțeleg mare lucru despre ceea ce vrei să faci, pentru a nu părea ignoranți, aleg să discrediteze visurile tale;

pentru că nu văd în ansamblu. Ei nu văd viitorul așa cum îl vezi tu, așa că nu înțeleg acțiunile tale prezente. Ar putea avea intenții bune, dar pot fi la fel de periculoși ca cei rău intenționați;

pentru că vor dovezi aici și acum, nu undeva în viitor. Degeaba le explici că ai un plan pentru a ajunge acolo, oricum acel plan este efemer. Acestea sunt persoanele care caută rațional siguranța, dar care în realitate sunt foarte speriați. Se agață de falsa siguranță pe care le-o oferă mediul exterior, penttru că nu sunt conștienți de valoarea lor. Aceștia au impresia că muncesc pe brânci pentru ceea ce au, în timp ce tu stai și visezi;

pentru că vor exista întotdeauna oameni care se simt amenințați de tine sau invidioși, oameni care n-au îndrăznit să facă ceea ce faci, cărora nu le convine atenția pe care o primești și faptul că se simt inferiori atunci când se compară cu tine. Aceștia își fac rău singuri atunci când aleg un termen de comparație din afara lor.

Uneltele folosite cel mai des sunt: șantajul, amenințarea cu un viitor pesimist, învinuirea de egocentrism, lipsă de satisfacție sau recunoștință, lipsă de realism. Acestea sunt unelte foarte puternice care pot declanșa o serie de emoții contradictorii, emoții ce ne pot pune sub semnul întrebării intențiile și implicit acțiunile.

Persoane care așteaptă să te descurajeze sunt la tot pasul. Și atunci cum faci să îți menții drumul spre visul tău fără ca aceste persoane să te influențeze? Am pus cap la cap 7 pași pentru a te ajuta să previi riscul de a abandona:

1. Nu încerca să-i convingi că ai dreptate sau să le explici planul tău

De cele mai multe ori, le va fi dificil să accepte chiar și după ce vei obține rezultate. Oricâte argumente poți aduce tu, ei vor aduce înzecit contraargumente.

2. Nu te lupta cu ei

Evită certurile sau discuțiile în contradictoriu, te secătuiesc de energie, de forța pe care trebuie să o folosești pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus.

3. Manifestă înțelegere față de ei

Mulțumește-le pentru grija pe care ți-o poartă și asigură-i că ai luat deciziile în cunoștiință de cauză. Spune-le că înțelegi cum se simt, dar că este foarte important pentru tine să faci acum acești pași.

4. Nu vorbi despre planurile tale decât în fața persoanelor care țin la tine cu adevărat

Așa eviți descurajarea venită din partea unor persoane care nu au niciun drept să-și dea cu părerea asupra deciziilor tale.

5. Analizează succesul celor care te descurajează

Sunt oameni care trăiesc viața pe care vrei și tu să o trăiești? Ai ce învăța din experiențele lor? Dacă nu, n-are rost să le urmezi sfatul. Ascultă-i doar pe cei ce care pot dovedi cu fapte vorbele lor.

6. Petrece timp cu oameni care te inspiră, care gândesc ca tine și pe care nu trebuie să-i impresionezi

În acest fel vei simți încurajarea fără să faci ceva special. Îți vei încărca bateriile și vei putea să te focusezi din nou pe obiectivele tale.

7. Fii tu persoana care încurajează grupurile din care faci parte

Încurajează-i chiar și pe cei care țin să te descurajeze pe tine. Nu le răspunde cu aceeși monedă. Mai ales că este atât de simplu să susții pe cineva. Nu trebuie decât să înveți să asculți, să accepți persoana așa cum e, să-i validezi acțiunile și să eviți remarcile negative.

 

Nu lăsa pe nimeni să îți spună că nu-ți poți îndeplini visurile! Cine spune că nu ai suficientă voință, putere de muncă, inteligență și capacitate se înșeală. Singurul lucru care contează este ca tu să crezi în tine. Asta este suficient. Și asta îți va dovedi că poți face orice ți-ai imaginat vreodată!

 

Tu la ce visuri ai renunțat sau din contră, ce visuri ai îndeplinit trecând peste descurajări? Cu ce probleme te-ai confruntat? Cum ai amuțit vocea celorlalți de pe fundal?

 

Cu mult drag,

Simona

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

16 thoughts on “Vocea din spatele visurilor tale

 1. As vrea sa pot completat ceva dar este foarte bine scris articolul.
  Ma regasesc in foarte multe detalii scrise de tine. Si culmea, dupa multi ani, in care am demonstrate ca am facut alegeri bune si am avut succes, tot se mai gasesc unii sceptici si invidiosi care sa ma descurajeze. Acum insa, detin multe tehnici pentru a nu ma mai lasa descurajat. Am multe resurse care ma ajuta sa ma…resetez si sa ma…incurajez.

  Este potrivit sa afle cat mai multi ca se poate.

  Te incurajez 🙂 sa continui cu astfel de articole.

 2. De unde ai luat aceste principii? Din ce carte?
  Eu personal simt tare ca imi lipseste descurajarea. Cam am avut problema mare see you asta mai de mult timp fiind inconjurat de oameni negativi.
  Cum se numeste cartea/cartile de unde ai luat aceasta informatie?
  Ca tare vreau sa le citesc?
  Mersi anticipat 🙂

  • Iti lipseste descurajarea sau incurajarea?

   Mi-as fi dorit sa gasesc si eu niste carti pe tema asta la momentul la care aveam nevoie. Poate ca pasii pe care i-am descris nu sunt raspunsul tuturor problemelor, dar asta am invatat eu pe pielea mea ca e cel mai bine sa fac cand nu am sprijinul celorlalti.

   Oricum ar fi, invata sa crezi doar in acele informatii care corespund principiilor tale si care rezoneaza cu tine.

   Mult succes!

 3. Excelent articolul. In alta ordine de idei, prima facultate absolvita e Dreptul, am renuntat la practica lui din cauza fostului sot, care-mi este inferior din ounct de vedere intelectual.Au trecut 10 ani si am divortat, acum urmez a doua facultate, in paralel see you alte doua profile, care-mi completeaza pregatirea. Mai am putin si termin, plec dincolo, pt ca acolo am alte sanse de realizare decat aici in Romania. Multi dintre cunoscutii mei ma descurajeaza in privinta aceasta, dar eu stiu ca dincolo, see you pregatirea pe care o am am sanse de a ma realiza profesional, pt ca dincolo se apreciaza talentul, iar aici numai sistemul PCR=pile, cunostiinte, relatiii…

 4. In primul rand, fiind Sarbatoarea Sfintelor Pasti, permite-mi sa te intampin cu Hristos a inviat! In al doilea rand ma bucura faptul ca ai inceput iar sa scrii pe blog, ma gandeam intr-un timp ca ai abandonat proiectul. Ai atins un punct sensibil aici, pentru ca multi dintre noi, printre care si eu, primim foarte multe “sfaturi de bine” de la cei din jurul nostru care sunt menite a ne descuraja, de a ne abate de la visul nostru cum ii spui tu, de la calea care o alegem singuri spre calea batatorita de altii inaintea noastra, calea pe care o cred ei sigura. In timp aceasta duce la framantari interioare si regrete de genu “ce-ar fi fost daca?” dar poate ca atunci va fi prea tarziu. Depinde numai de noi sa fim increzatori in propriile forte, sa nu aplecam urechea la ce spun cei din jur si sa credem in vis in ceea ce vrem sa realizam. Cu disciplina mentala si cu vointa dar mai ales cu increderea in sine putem obtine ceea ce ne dorim. Am de gand sa iti urmez sfaturile inclusiv cele de la articolele precedente pentru ca nu am fost chiar ok in ultimul timp si pun asta pe seama greutatilor. Dar am speranta ca voi trece peste ele si va fi din ce in ce mai bine, Depinde numai de mine.
  Continua sa scrii, pentru ca faci o treaba extraordinara eu voi fi aici sa citesc si de ce nu sa particip in discutii.
  P.S. Ar fi frumos daca am gasi timp sa ne stragem mai multi cititori la o discutie la mal de mare, sa ne impartasim experientele si de ce nu sa venim cu idei si solutii la problemele impartasite.

  Cu drag, Dorin.

  • Adevarat a inviat, Dorin!

   Si eu am certitudinea ca vom invata unii de la ceilalti, pentru ca se spune ca atunci cand impartasesti, orice obstacol pare mai usor de depasit.

   Sunt sigura ca vei reusi sa treci peste greutati, pentru ca ele nu dureaza la infinit. Si cu certitudine iti vei invata lectiile si vei merge mai departe.

   Cu mult drag,
   Simona

 5. Imi place ce citesc aici. Felicitari Simona! Chiar voi pune in practica ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *