Secretele din spatele deciziilor potrivite pentru tine

Ai regretat vreodată o decizie luată cu minute, ore, zile sau ani în urmă? Te-ai oprit să te uiți la viața ta și să-ți imaginezi cum ar fi arătat dacă ai fi procedat altfel? Ai ajuns acasă cu o nouă piesă de îmbrăcăminte și ai realizat că n-o s-o porți niciodată?

 

Zilnic suntem nevoiți să luăm decizii mai mult sau mai puțin importante. Să stăm pe loc sau să mergem mai departe. Să schimbăm drumul la prima intersecție sau să continuăm pe cel pe care am pornit. Să riscăm sau să ne ținem cu dinții de siguranță.

 

Chiar și cele mai multe decizii mici puse împreună au un mare impact asupra vieții tale. Poate că a decide ce mănânci astăzi nu este o decizie importantă, dar pe termen lung își va spune cuvântul asupra sănătății tale. Poate felul de a te comporta cu o persoană din viața ta poate fi trecut cu vederea azi, dar pe termen lung relația se va dezvolta sau se va sfârși tocmai în funcție de deciziile tale zilnice.

 

Puterea micilor decizii

 

Stăteam în fața raionului de perdele. Doream o nouă perdea pentru sufragerie. Atâta tot. O mulțime de mostre și oferte “speciale” au făcut dintr-o simplă decizie una… nu atât de simplă. Iar întrebarea care mi-a venit în minte a fost una singură: Dacă este atât de complicat să decidem în chestiunile minore din viața noastră, ce facem atunci cu deciziile cu adevărat importante?”.

 

Trăim într-o lume în care avem prea multe opțiuni între care putem alege. Prea multe opțiuni nu numai că fac alegerile mult mai dificile, dar cresc și riscul de a regreta alegerea pe care am făcut-o.

 

Cele mai multe decizii pe care le luăm nu pot fi supuse unei analize 100% raționale. Micile decizii sunt luate adesea în funcție de circumstanțe. Aici intuiția are un rol foarte important și luarea unor decizii corecte pentru noi presupune să ne îmbunătățim intuiția. Intuiția reprezintă informație și chiar dacă n-o poți măsura nu înseamnă că ea nu este la fel de importantă ca informațiile măsurabile.

 

Nu spun să renunți la informațiile concrete, ci doar să le completezi cu informațiile subtile oferite de intuiție. Nicio decizie nu va putea fi 100% rațională.

 

Luarea deciziilor este legată întotdeauna mai mult sau mai puțin de emoții. S-a dovedit că persoanele care suferă leziuni ale cortexului orbito-frontal (o parte a creierului implicată în procesarea emoțiilor) nu mai sunt în stare să ia niciun fel de decizie, indiferent că este vorba despre o programare la doctor sau a decide ce fel de pix să folosească.

 

Emoțiile ne ajută să decidem. De exemplu atunci când apăsăm pedala de frână a mașinii este pentru că subconștientul a recunoscut pericolul și l-a transformat într-o emoție, în frică, iar noi am decis să reacționăm fără a conștientiza acest lucru. Dar emoțiile nu ne sunt întotdeauna de folos. Ele ne pot face să mai dăm o șansă unei relații care nu se va schimba în bine vreodată sau să cumpărăm în continuare bilete la loto, deși șansele de a câștiga sunt aproape nule.

 

În orice decizie există însă iluzia că am decis în cunoștință de cauză. De fapt uităm că suntem limitați din punct de vedere al cunoașterii exact la fel cum suntem limitați fizic. Știm instinctiv că nu avem puterile lui Superman și nu ne apucăm să ridicăm lucruri care ne depășesc propria greutate, însă uităm că nu le știm pe toate și nu avem toate datele pentru a lua o decizie importantă și corectă într-un timp foarte scurt.

 

Ce este o decizie corectă?

 

Pentru că orice decizie are un obiectiv (conștientizat sau nu), o decizie corectă este aceea care te ajută să atingi obiectivul pe care ți l-ai propus. Nu toți oamenii scot obiectivele la suprafață atunci când iau o decizie pentru că:

– fie nu știu clar ce vor

– fie s-au obișnuit atât de mult să-i mintă pe ceilalți încât au ajuns să se mintă și pe ei înșiși

– fie au obiective care sunt în conflict și mintea lor nu se poate decide

– fie au convingerea că prea multă onestitate nu le este de folos.

 

De ce luăm decizii “greșite”?

 

Ce se întâmplă de fapt atunci când iei o decizie, fie că ești la supermarket la raionul de cereale, fie că te gândești încotro să mergi cu viața ta personală sau profesională:

1. Memoria compară situația de acum cu trecutul

2. Tot memoria face un inventar al acțiunilor pe care le-ai făcut în trecut și al evenimentelor care s-au petrecut

3. Intuiția selectează câteva opțiuni

4. Imaginația contribuie la o serie de scenarii și pași pe care ar trebui să-i faci

5. Mintea programează luarea unei decizii.

 

Dacă cineva ne-ar spune de fiecare dată care ar fi decizia corectă ar fi perfect. Deciziile ne aparțin însă doar nouă și adeseori facem greșeli când ne imaginăm ce o să obținem prin acțiunile noastre.

 

Dan Gilbert, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, susține că avem o unealtă care ne poate ajuta oricând să luăm deciziile corecte pentru noi, dar din păcate nu putem folosi această unealtă eficient.

 

Unealta despre care vorbește el se referă la o formulă a unui fizician și matematician elvețian, Daniel Bernoulli. Formula lui Bernoulli ne ajută să ne dăm seama de valoarea pe care o așteptăm dacă obținem un anumit lucru. Pentru unii această valoare poate fi libertate, pentru alții familie, pentru unii succes sau orice altă situație dorită.

 

Prin fiecare decizie noi urmărim să obținem ceva mai bun pentru noi și o valoare cât mai mare comparativ cu ce am obținut în trecut sau cu alternativele pe care le avem astăzi. De exemplu: n-o să căutăm un loc de muncă sub salariul anterior, însă nici n-o să acceptăm un salariu sub media pieței sau n-o să plătim pentru sandwich mai mult decât face (în afara situației în care este singura mâncare pe o rază de câțiva kilometri și nu mai putem de foame).

 

Formula lui Bernoulli spune așa: Valoarea așteptată = Șansele de câștig x Valoarea câștigului

 

Adică dacă putem să estimăm șansele de a reuși să obținem ce ne-am propus, iar apoi putem să estimăm valoarea pe care o obținem în urma reușitei, atunci vom ști dacă merită să luăm decizia de a acționa.

 

De exemplu, să presupunem că ai putea câștiga 100 RON dacă ai paria să iasă o anumită față a unei monede aruncate în aer. Înainte este însă nevoie să plătești 40 RON pentru a participa. Conform formulei lui Bernoulli, șansele de a câștiga sunt de 50%, iar valoarea câștigului este de 100 RON, așa că valoarea așteptată este de 50% x 100 RON, respectiv 50 RON. Din moment ce tu ar trebui sa plătești 40 RON, înseamnă că merită să încerci.

 

Numai că în viața de zi cu zi lucrurile nu mai stau atât de simplu și noi nu greșim când decidem, ci greșim când estimăm șansele de a reuși sau când estimăm valoarea.

 

Greșeli când estimăm șansele

 

Dacă cineva te-ar întreba ce animale predomină în județul tău: câinii sau porcii, cel mai probabil ai răspunde, pe baza a ceea ce ai văzut, că sunt mai mulți câini decât porci. Asta nu înseamnă că într-adevăr câinii sunt mai numeroși decât porcii, ci doar că tu ai văzut mult mai mulți câini lăsați liberi.

 

În cazul sondajelor de opinie legate de cele mai întâlnite cauze de deces, printre care și accidentele de mașină sau bolile de inimă, cei mai mulți oameni aleg accidentele de mașină pentru că acestea sunt cele mai mediatizate. De exemplu, în 2010, la 100.000 de locuitori s-au raportat 548 de decese cauzate de boli ale sistemului circulator și doar 15 cauzate de accidentele rutiere.

 

Felul în care lucrurile vin în minte, fie că sunt din experiență sau din mass-media, distorsionează șansele pe care noi le vedem posibile. Șansele de a câștiga la loterie sunt aceleași cu a câștiga dacă aruncăm banii la propriu pe fereastră (și nici nu este nevoie să mergem la un punct de vânzare a biletelor), doar că mass-media ne arată imagini cu câștigătorii fericiți și ne face să fim convinși că acest lucru este posibil și pentru noi. Ar fi nevoie de 9 ani de privit continuu la televizor pentru a-i urmări pe cei care n-au câștigat niciodată. 🙂

 

Greșeli când estimăm valoarea

 

Să estimezi șansele începe să pară floare la ureche atunci când începi să estimezi valoarea, adică câtă bucurie o să obții dacă îți cumperi acel lucru, dacă urmezi acea carieră, dacă te desparți de partenerul care-ți irosește viața sau dacă găsești sufletul pereche?

 

Una dintre greșelile pe care le facem este faptul că avem tendința de a compara prezentul cu trecutul în loc să-l comparăm cu posibilitățile de acum.

 

Să presupunem că mergi la film, dar pe drum pierzi biletul care a costat 20 RON. Cel mai probabil n-o să mai intri la film pentru că n-o să mai dai alți bani pe bilet. Însă dacă pe drum pierzi 20 RON, o să intri la film pentru că pierderea banilor n-are legătură cu motivul pentru care tu ai venit până la cinema. În ambele cazuri tu pierzi 20 RON, dar în primul caz tu compari cu trecutul pentru că deja ai plătit suma respectivă.

 

O altă greșeală este că avem tendința de a compara ceea ce ne dorim cu contextul în care apare și nu cu ceea ce avem noi nevoie. Acest lucru apare atât la obiecte, cât și la persoane.

 

Să spunem că vrei să cumperi un televizor, iar la vânzare există un televizor al cărui sunet este mult mai bun decât al celorlalte puse la dispoziție. Odată adus televizorul cu sunet grozav acasă, n-o să-l mai compari niciodată cu celelalte televizoare și valoarea se pierde.

 

Același lucru se întâmplă și la produsele alimentare. Se știe că cei mai mulți oameni cumpără produsele cu preț mediu. Adesea comercianții folosesc un produs cu un preț exorbitant doar pentru a determina consumatorii să cumpere un alt produs care ar fi putut fi perceput ca fiind prea scump.

 

În mod similar, o persoană poate părea mult mai interesantă atunci când este acompaniată de alte persoane decât atunci când este singură.

 

Și-atunci ce putem face pentru a lua deciziile potrivite?

 

Imaginează-ți doi oameni într-o poză. Unul dintre ei se află mai departe, iar celălalt este în prim plan. În poză cei doi par a avea aceeași înălțime, însă în realitate unul este mai înalt decât celălalt. Ceea ce îi face egali este distanța la care s-au așezat.

 

Platon spunea: “Timpul este pentru valoare ceea ce spațiul este pentru mărime”. Valoarea pare cu atât mai mare cu cât momentul în care putem obține acel lucru este mai apropiat.

 

În urma unui studiu s-a constatat că subiecții cărora li se oferea să aleagă o sumă de 50 RON acum sau o sumă de 60 RON peste o lună alegeau suma de 50 RON. Cei cărora li se oferea însă o sumă de 50 RON peste un an sau o sumă de 60 RON peste 13 luni, alegeau să aștepte. De ce? Pentru că durata devenea acum aproximativ la fel de mare pentru ambele variante.

 

Una dintre soluții este să lăsăm timpul să ne arate dacă decizia pe care vrem s-o luăm este sau nu potrivită pentru noi și să nu luăm o decizie pe moment, chiar dacă poate părea cea mai bună decizie din lume. Evită să iei decizii în momente de tensiune maximă, de stres, de supărare sau nervi. Lasă să treacă măcar o noapte în care să dormi dacă este vorba de o decizie importantă, iar a doua zi ia lucrurile de la capăt și vezi dacă aceeași decizie ți se pare cea potrivită.

 

Dacă decizia a trecut testul timpului (și există situații în care decizia a fost amânată prea mult timp):

  • gândește-te ce vrei cu adevărat – așa-numitele decizii “greșite” apar tocmai pentru că nu știm încă din capul locului ce vrem. Vrei să schimbi persoana de lângă tine sau felul în care ea se poartă cu tine? Vrei să schimbi cariera sau doar șeful?
  • gândește-te cum poți să micșorezi numărul de opțiuni – stabilește niște standarde pe care noua situație sau noul obiect din viața ta ar fi bine să le îndeplinească (ce-ți dorești tu să obții?), iar dacă nu le îndeplinește înseamnă că se poate ignora
  • nu căuta perfecțiunea – cu cât vei dori mai mult ca o decizie să fie bună din punct de vedere rațional, cu atât mai mult vei avea de furcă cu emoțiile. Intuiția îți va spune ce decizie să iei, iar ceea ce simți este mai puternic decât orice motiv obiectiv. Ce-ți spune instinctul sau inima despre deciziile care stau și te așteaptă? După ce găsești cheia, întrebarea care rămâne este: Ce vei face în continuare?”.

 

Avem puterea în mâinile noastre…

 

Creierul nostru a evoluat pentru o altfel de lume decât cea în care trăim, o lume diferită de a noastră, o lume în care ar fi trebuit să trăim în grupuri mici, iar principala noastră preocupare ar fi trebuit să fie hrana pentru astăzi.

 

Formula lui Bernoulli (chiar dacă nu putem estima în totalitate șansele sau valoarea din cauza emoțiilor și prejudecăților) ne spune cum să gândim într-o lume pentru care natura nu ne-a înzestrat. Această formulă ne explică de ce tindem să luăm decizii pripite și de ce este important să recunoaștem aceste tipare pe care le urmăm. Totodată ea ne arată cât de important este:

– să ne întrebăm cum putem verifica șansele ca noi să luăm o decizie potrivită

– să comparăm valoarea obținută cu ceea ce ne dorim, nu cu ceea ce a fost în trecut

– să comparăm valoarea obținută cu experiența de acum, nu cu celelalte opțiuni posibile.

 

Suntem singura specie de pe acest Pământ care își ține destinul în propriile mâini prin deciziile pe care le ia. Ceea ce ne poate ridica sau ne poate distruge ține doar de deciziile noastre, iar dacă viitorul nu este așa cum l-am visat este pentru că am subestimat consecințele viitorului și am supraestimat plăcerile prezentului.

 

 

Singura decizie greșită este indecizia permanentă și inacțiunea. Singura decizie greșită este să nu decizi deloc pentru că atunci ai început deja să pierzi timp, bani, încredere în tine și în ceea ce poți face cu viața ta.

 

Mult succes în a lua deciziile potrivite pentru tine și nu ezita să-mi scrii dacă ai întrebări!

 

Cu drag,

Simona

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

One thought on “Secretele din spatele deciziilor potrivite pentru tine

  1. Pingback: Cum sa intelegi si sa schimbi obiceiurile nefolositoare | Iesi din Ceata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *