Rezolvarea problemelor fara rezolvare (sau cum sa scapi de cutie in loc sa gandesti in afara cutiei)

Mă uitam în ochii lui și așteptam să-mi spună că ceea ce vreau să fac este ok… sau cel puțin că sunt pe drumul cel bun. Era o persoană a cărui opinie era aur pentru mine. Era mentorul meu. Credeam că este singura variantă: să mă mut la București pentru ca lucrurile să se schimbe cu totul. Bucureștiul era un fel de “țară a tuturor posibilităților” pentru mine.

 

Acolo aș fi putut să fiu lângă oamenii care mă inspiră, acolo aveam prietenii adevărați, acolo existau oportunitățile visate de mine și de soțul meu, acolo aș fi pornit un alt drum, acolo aș fi scăpat de cutia în care trăiam.

 

În schimb răspunsul pe care l-am primit a fost: “Atunci când ai o singură soluție, de cele mai multe ori nu aia este soluția, iar noi vedem ca singură soluție tocmai varianta complicată. Fă un pas înapoi și privește situația din exterior. Ce te oprește să faci tot ceea îți dorești să faci chiar aici în Constanța?”.

 

Când te agăți cu toată forța de cutie…

 

Mintea mea refuza să accepte acest lucru. Eram convinsă că ceea ce caut era acolo și nu aici. Doar că nu era posibil să mă mut acolo, cel puțin nu în acel moment. Dacă eu credeam că singura soluție la frământările mele era mutarea acolo, iar aceasta nu era posibilă, se întâmpla un lucru logic: deveneam din ce în ce mai tristă și mai lipsită de speranță..

 

Ai avut vreodată sentimentul că există o singură soluție la tot ceea ce vezi tu ca fiind problemele tale în acel moment? Ai simțit că poți găsi zeci de motive pentru care aia este soluția potrivită?

 

Pentru cei căsătoriți soluția libertății poate fi doar divorțul. Pentru cei singuri totul s-ar rezolva cu cineva alături. Pentru un cuplu fără copii, copilul ar rezolva orice tensiune. Pentru cei angajați liniștea ar veni cu o demisie, cu o pensionare sau cu o afacere proprie. Pentru cei fără un loc de muncă lucrurile ar fi mult mai simple cu un loc de muncă bine plătit.

 

Sunt situații excepționale: căsnicii abuzive, locuri de muncă în care ne sunt încălcate drepturile fundamentale în care DA, aceea este singura soluție. Cu toate astea, în cele mai multe cazuri, cei puțini care au făcut pasul în direcția “singurei soluții” (în loc să viseze la el zilnic) pot să confirme că asta i-a dus pe un drum pe care nu-l prevăzuseră, un drum pe parcursul căruia nu răsăreau din senin comorile mult visate, ci lecții pe care aveau nevoie să le învețe.

 

De când scriu aici am cunoscut persoane pe care altfel cine știe dacă aș fi avut ocazia să le cunosc în viața reală. Marea lor majoritate mă întreabă cum este să trăiești în Constanța (mai ales vara): “Trebuie să fie minunat să trăiești la mare…”. Zâmbesc și-mi vine să spun: “Da… este exact la fel de frumos cum este să trăiești la tine în oraș”. Nu încerc să explic. Cutia altuia pare tot timpul mai mare, oferind senzația de evadare.

 

“Știi, cândva îmi doream să plec de aici… În schimb aici sunt toate oportunitățile de care am nevoie acum: oamenii pe care eu i-am atras în viața mea, locul în care pot să-mi desfășor activitățile fără să petrec ore întregi pe drum, locul unde pot să construiesc ceea ce am visat întotdeauna, plus că internetul mă ajută să ajung oriunde îmi doresc :)”.

 

Asta este povestea pe care mi-o spun astăzi și nu trebuie să fie o poveste complicată pentru că soluția este de mult ori sub nasul nostru: să facem ceea ce putem mai bine cu ceea ce suntem în acest moment și cu ceea ce avem la îndemână, adică cu gândurile noastre.

 

Dacă lăsăm mintea să creeze povestea, cu cât va procesa mai mult, cu atât ne va duce mai departe de soluția de sub nasul nostru.

 

O companie producătoare de cosmetice din Japonia a primit o plângere conform căreia o cutie de săpun ce le aparținea a fost găsită goală în comerț. Autoritățile companiei au izolat problema și au adus inginerii să caute o soluție pentru a verifica toate cutiile de săpun. Inginerii au lucrat din greu pentru a concepe o mașină cu raze X și monitoare de înaltă rezoluție pe care doi angajați să le poată folosi pentru a urmări toate cutiile de săpun ce treceau pe linia de desfacere.

 

Aceeași problemă într-o altă companie, un alt angajat. El a găsit o altă soluție: a cumpărat un ventilator industrial și pe măsură ce cutiile goale treceau pe linie, acestea erau zburate de către ventilator.

 

Cam la fel funcționează și mintea noastră în fața unor dileme existențiale. Mutarea nu era singura soluție, ci era singura soluție pe care o vedea mintea mea. Era singura soluție posibilă din cutie. Iar în cutie există întotdeauna o poveste.

 

În momentul în care crezi în toate gândurile și cuvintele pe care ți le repeți în minte devii un prizonier în propria cutie. Acolo tu-ți creezi propria poveste pe care o crezi normală. Acolo tu ești o persoană normală și toți ceilalți greșesc. Acolo adevărul se transformă capcană.

 

Poți să ai dreptate și să continui să gândești așa cum ai făcut-o și până acum sau poți să fii o persoană fericită. Atunci când te agăți de ceea ce crezi că este normal te agăți de fapt de cutie, de programe formate pe baza informațiilor sau experiențelor tale. Ziua în care începi să-ți pui gândurile și dialogul interior sub semnul întrebării este ziua eliberării tale. Asta este ziua în care în loc să afirmi: “Asta este soluția” ,“Ăsta este adevărul”, începi să spui:

 

“Mie mi se pare că…”

“Din experiența mea se pare că…”

 

Adevărul are de obicei forma:

X înseamnă Y

X este Y

 

„Dacă cineva îmi vorbește urât înseamnă că acea persoană nu merită respectul meu”.

„O persoană care vorbește urât are ceva cu mine”.

 

Adevărul este doar în mintea ta. Adevărul este inventat de tine. Adevărul este o poveste, iar dacă tot inventezi o poveste, măcar inventează una care să fie în folosul tău.

 

“Nu e nimic bun sau rău, numai gândirea face lucrurile să pară bune sau rele”. William Shakespeare

 

Scapă de cutie

 

Poate ai auzit expresia: “gândește în afara cutiei” (“think outside the box”). Ea se referă în mod obișnuit la a gândi creativ, dar vreau să cred că a gândi în afara cutiei înseamnă a schimba felul în care gândim despre noi înșine, despre frământările noastre și despre domeniile importante din viața noastră.

 

A gândi în afara cutiei presupune ideea că există o cutie. Imaginează-ți că ești din nou copil și ai de făcut o compunere pentru la școală. Ți se spune că poți scrie despre ce vrei tu. Simți totuși nevoia să întrebi câte pagini trebuie să aibă compunerea. Am fost învățați să avem reguli, am fost învățați să ni se spună cum să gândim, am fost învățați să avem o cutie în care să ne încadrăm. Cutia stimulează gândirea pentru că regulile ne tentează să le încălcăm.

 

Cum ar fi însă dacă nu ar exista cutia? Cum ar fi să-ți scrii propria poveste fără nicio condiționare? Atunci înseamnă că poți gândi liber, că poți alege. Aici nu este vorba de gândire pozitivă, ci de gândire în forță, așa cum o numește T. Harv Eker. Prin gândirea pozitivă pretindem că lucrurile sunt în regulă când nu credem acest lucru. Gândirea în forță recunoaște că gândurile noastre nu sunt reale, dar de vreme ce oricum inventăm o poveste, măcar putem inventa una care să ne încurajeze.

 

Care este povestea ta?

 

Eu sunt… Două dintre cele mai puternice cuvinte pentru că ceea ce adaugi în continuare îți conturează realitatea.

 

Nivelul gândirii tale este nivelul la care este viața ta acum. Dacă tu crezi că ești o persoană fericită asta se reflectă în felul în care trăiești, în felul în care vorbești, în felul în care te comporți cu tine și cu ceilalți.

 

Totodată, o mulțime de oameni se simt condamnați în a fi singuri, nefericiți, săraci sau sortiți neșansei doar pentru că gândurile lor susțin o astfel de poveste. Convingerea că ăsta este adevărul lor îi face orbi în fața șanselor și le confirmă faptul că ei n-au niciun control asupra forțelor care i-au adus aici.

 

Este cunoscut faptul că un om poate ajunge să creadă orice își repetă, indiferent dacă acea afirmație este adevărată sau nu. De aceea, dacă cineva repetă o minciună la nesfârșit, va ajunge să o vadă ca pe un adevăr.

 

Nimic din ceea ce nu te ajută n-are ce căuta în povestea ta. Analizează-ți și reformulează-ți povestea din perspectiva a ceea ce ești azi și ceea ce vrei să fii mâine. Mai jos ai acest proces grupat în 3 pași:

 

I. Scrie trei gânduri pe care le ai despre:

 

1. Relațiile tale – de exemplu:

Viața mea ar fi așa cum îmi doresc dacă familia și prietenii m-ar susține în loc să mă critice tot timpul.

Persoana de lângă mine nu este persoana potrivită pentru mine, nu este sufletul meu pereche.

Nu există prieteni adevărați, fiecare își urmărește propriile interese.

2. Banii tăi – de exemplu:

Banii cinstiți se fac greu, cu muncă asiduă și fără să mai am timp pentru mine.

Dacă aș avea suficienți bani aș putea face ceea ce îmi doresc și aș fi o persoană fericită. etc.

3. Profesia ta – de exemplu:

Nu pot trăi din ceea ce-mi place să fac, așa că lucrez pentru un salariu, iar în puținul timp rămas mă ocup de hobby-urile mele etc.

4. Sănătatea și vitalitatea din acest moment:

N-am niciodată energie pentru lucrurile care îmi aduc cu adevărat plăcere.

N-am timp să gătesc mâncare sănătoasă și cu atât mai puțin să merg la sală pentru a mă menține în formă etc.

 

Uită-te acum la declarațiile tale și întreabă-te cât sens au pentru tine. Ele fac parte din povestea ta în acest moment. Ți se par adevărate? Ce le face adevărate în afară de semnificația pe care tu le-o dai?

 

II. Înlocuiește acum gândurile pe care le-ai scris cu unele care te susțin: (de exemplu, pe modelul de mai sus)

 

1. Relațiile

Pot acționa către ceea ce îmi doresc indiferent dacă cei din jur mă susțin sau nu. În acest fel vor avea un exemplu că este posibil și îi voi inspira să vadă dincolo de propria lor cutie.

Felul în care merge relația mea de cuplu depinde felul în care percep persoana de lângă mine. Am ales această persoană pentru că … (completează cu motivele tale)

Aleg prietenii pe care îi păstrez în viața mea pentru că cei aleși sunt o reflecție a mea.

2. Banii

Banii sunt un rezultat al valorii pe care o aduc în viața celorlalți. Aleg să primesc bani pe baza rezultatelor mele și nu pe baza timpului pe care îl ofer.

Dacă aș deveni o persoană fericită aș putea să fac ceea ce este necesar pentru a avea ceea ce îmi doresc, inclusiv bani.

3. Profesia

În paralel cu locul meu de muncă lucrez la pasiunile mele în așa fel încât în timp să le pot înlocui dacă asta îmi doresc.

4. Sănătatea și vitalitatea din acest moment

Energia vine din obiceiurile pe care eu mi le cultiv. Îmi asum responsabilitatea pentru energia pe care vreau să o am zilnic.

 

Înlocuiește gândurile negative conștientizate cu gânduri pozitive. Poți să te concentrezi pe cele pozitive sau pe cele negative, însă ține cont că adevărul n-are nicio legătură cu ele. Alegerea ta se bazează pe faptul că vrei să păstrezi acele gânduri care te susțin și nu pe cele care te trag în jos (mental și emoțional).

 

III. Adună dovezi pentru povestea ta

 

Gândurile se bazează pe dovezi și se schimbă prin dovezi noi. Tot ceea ce gândești acum este o consecință a unor experiențe, cuvinte sau evenimente pe care le-ai asimilat. Așa cum o masă are patru picioare care o susțin, la fel și noile tale gânduri au nevoie de susținere: pentru fiecare gând pozitiv pe care l-ai ales pentru a-l înlocui pe cel negativ găsește patru idei care să-l susțină:

De exemplu, să luăm prima declarație legată de relații: Pot acționa către ceea ce îmi doresc indiferent dacă cei din jur mă susțin sau nu. În acest fel vor avea un exemplu că este posibil și îi voi inspira să vadă dincolo de propria lor cutie”. Motive pentru care acest lucru este adevărat:

 

1. Pun pasiune tot ceea ce fac

2. Gestionez extraordinar de bine situațiile în care hotărârea mea este pusă la îndoială

3. Învăț și mă perfecționez continuu

4. Fac tot ceea ce-mi stă în putință pentru a reuși.

 

“Vorbește cu tine așa cum ai vorbi cu o persoană pe care o iubești”, spunea Brene Brown, autoarea cărții Darurile imperfecțiunii. Ai nevoie de dovezi pentru a căpăta încredere în tine. Obține aceste dovezi conștientizând că poți susține gândurile pozitive, vorbind frumos cu tine și acceptând că ești deja în locul potrivit de unde poți începe.

 

Bineînțeles că este nevoie să îți dezvolți această încredere în tine și în gândirea ta prin repetiție. Scrie declarațiile pozitive pe o bucată de hârtie sau pe o agendă și citește-le în fiecare dimineață și seară până când se întipăresc în mintea ta ca niște adevăruri.

 

Data viitoare o să vorbim despre felul în care ne tăiem singuri craca de sub picioare prin faptul că lăsăm emoțiile să ne saboteze, despre modul în care emoțiile sunt legate de gândurile noastre și  mai ales despre cum putem folosi emoțiile pozitive.

 

Până atunci am o provocare pentru tine. Cum vezi tu gândirea fără cutie? Cum ar arăta viața ta dacă ai renunța la convingerile de acum și la prejudecăți? Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi cum vezi tu lucrurile.

 

Cu drag,

Simona Culea

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *