Principalul factor al succesului sau insuccesului tău

 

 

„Să fim ceea ce suntem și să devenim ceea ce suntem capabili să devenim, este singurul rost al vieții”. (Robert Louis Stevenson)

Am crescut cu o mentalitate ce a avut un impact teribil asupra mea: unii oameni se nasc norocoși, iar alții nu.

Discuțiile pe care le auzeam între adulți se învârteau asupra norocului anumitor persoane: cum terminau o facultate bună și implicit găseau un loc de muncă bine plătit sau cum se căsătoreau și aveau deja casa lor fără să trebuiască să trudească pentru a o obține. Alții dimpotrivă erau catalogați ca fiind ghinioniști și erau fie compătimiți, fie criticați.

Îmi auzeam des părinții condamnând ghinionul care i-a lovit și care era responsabil pentru tot ceea ce nu funcționa așa cum ar fi trebuit.

Țin minte că eram chiar speriată la gândul că totul se rezumă la noroc sau ghinion. Că trebuie să stau să aștept să văd în ce categorie mă încadrează pe mine viața. Speram să se decidă pentru mine că merit să fiu norocoasă. De asta mai cumpăram din când în când câte un bilet la loto. Însă cum nu s-a întâmplat să câștig vreodată am zis să aleg calea celor mai mulți „norocoși”, cei care munceau din greu. Am ales să învăț bine la școală, că poate așa viața se grăbea puțin pentru a mă anunța de norocul care mă aștepta dintotdeauna.

Numai că lucrurile păreau să meargă din ce în ce mai rău: de la relațiile mele deficitare până la perspectivele pe care începusem să le am. Terminasem deja facultatea de viitor și mă angajasem într-o multinațională reputată, însă norocul nu dorea să se arate. Așa că încet încet am ajuns să cred că poate asta este cruda realitate, iar eu nu eram printre cei aleși pentru o viață norocoasă.

În fiecare dimineață, în timp ce urcam scările către locul meu de muncă, umerii mei se lăsau din ce în ce mai mult, iar sufletul meu murea câte puțin.

În schimb, în jurul meu lumea părea să se miște fără să fie afectată. Aveam colegi care păreau să ia ce e mai bun de la viață, iar felul lor de a fi îmi distrăgea atenția de la „ghinionul ce mă lovise”. Erau veșnic pozitivi. Iar când unii dintre ei își luau zborul spre culmi mai înalte eu continuam să cred că nu merit.

Apoi, după ani de zile, a venit o zi în care am început să-mi asum responsabilitatea cu adevărat. Schimbarea se petrece într-o clipită, noi doar amânăm și pretindem că ne pregătim pentru schimbare. Am hotărât să mă respect și să mă consider la fel de îndreptățită ca oricine altcineva să visez.

Am înțeles ce făceau colegii mei care evoluau. Ce aveau ei și nu aveam eu: atitudinea potrivită. Am înțeles că acest tip gândire absolută asupra norocului și ghinionului mă ținuse în loc mult prea mult timp. Nu termenii de noroc sau ghinion, ci locul unde se formau aceste stări de fapt: în exteriorul meu, niciodată în interior.

Eu cred că toți ne dorim cu adevărat să devenim ceea ce suntem capabili să fim. Și nu e vorba despre a câștiga la loto. Este vorba de puterea unui vis mai mare decât noi, fie că asta înseamnă a influența viețile altora, a forma proprii copii sau a schimba lumea într-un mod unic.

Doar că visul singur nu este de ajuns. Atitudinea ta hotărăște dacă îți vei trăi sau nu visul. Ea este factorul cheie, și nu talentul, munca grea, cunoștințele, educația sau oportunitățile.

John Maxwell spunea că nimic nu se compară cu puterea unui vis cuplată cu atitudinea corectă:

 • un vis fără o atitudine pozitivă dă naștere unui visător
 • o atitudine pozitivă fără un vis dă naștere unei persoane plăcute care nu poate progresa
 • un vis însoțit de o atitudine pozitivă dă naștere unei persoane cu posibilități nelimitate și potențial pe măsură.

Atitudinea mea era cea care mă adusese în stadiul în care eram dependentă de circumstanțele din jurul meu.

Atitudinea ta te-a adus la stadiul în care ești astăzi. Atitudinea îți influențează acțiunile și alegerile, iar acestea la rândul lor îți caracterizează prezentul.

Slăbiciunea atitudinii devine slăbiciunea caracterului. (Albert Einstein)

Viața nu e tot timpul ușoară și din păcate (sau din fericire) nu poți controla situațiile sau persoanele din exteriorul tău. Poți controla doar deciziile pe care le iei tu. Nu poți să-ți alegi locul nașterii sau părinții. Însă pe măsură ce crești începi să alegi și devii responsabil de deciziile tale. De tine depinde ce alegi.

Poți alege să găsești motive pentru o atitudine negativă și nimeni nu poate spune că n-ai dreptate. Există persoane cu condiții favorabile în jurul tău, așa cum există circumstanțe, trecut, lipsa resurselor: timp, bani, oportunități. Poți alege în schimb să suferi și să apreciezi lecția pe care ai  primit-o. Cât contează motivele pentru tine și cât contează că nu ești acolo unde poți fi?

 I se poate lua totul unei ființe umane, mai puțin un singur lucru: ultima dintre libertăți – posibilitatea de a-și alege atitudinea în orice circumstanțe date, de a-și alege propria cale. (Viktor Frankl)

Atitudinea ta față de viață determină atitudinea vieții față de tine. Atitudinea ta face diferența dintre succes și eșec.

Cine ești se vede pe fața ta, pentru că atunci când te uiți în oglindă vezi expresia exterioară a propriei atitudini. În acest sens circula o poveste amuzantă cu Abraham Lincoln. Acesta s-a opus ocupării unei poziții în cabinetul prezidențial de către o anume persoană recomandată, spunând: „Nu-mi place fața lui”. „Dar, domnule, el nu este responsabil pentru fața lui”, i s-a replicat. „Orice om este responsabil pentru fața lui”, a răspuns atunci Lincoln.

Da, atitudinea potrivită este același lucru cu optimismul și este un stil de viață. Și acest stil de viață se vede cu ochiul liber. Este același lucru cu a te considera norocos sau ghinionist, învingător sau învins. Diferența este că tu decizi cum vrei să fii, nimeni altcineva nu decide pentru tine. Iar dacă ajungi să cuplezi acest stil de viață cu acțiunea, potențialul tău explodează la propriu.

A avea o atitudine pozitivă înseamnă a întreba cum se poate face, în loc de a spune că nu se poate. (Bo Bennett)

(va urma)

 

În articolele următoare o să vorbim despre semnele unei atitudini de învingător și cum poți dobândi o astfel de atitudine mai repede decât îți poți imagina.

 

Tu ce fel de atitudine ai? Cât de departe te-ar duce în călătoria spre visul tău?

 

Aștept ca de obicei părerea ta,

 

Simona

 

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

12 thoughts on “Principalul factor al succesului sau insuccesului tău

 1. ..ca bine zici, Simona…cu putin timp inainte cand ma uitam in oglinda imi venea sa fug de mine insami, acum parca ma simt si ma vad frumoasa! sper sa o tin tot asa! te pup!

 2. Super fraze:”
  Atitudinea ta față de viață determină atitudinea vieții față de tine. Atitudinea ta face diferența dintre succes și eșec.”
  “Poți controla doar deciziile pe care le iei tu. Nu poți să-ți alegi locul nașterii sau părinții. Însă pe măsură ce crești începi să alegi și devii responsabil de deciziile tale. De tine depinde ce alegi.”
  Multumesc.

 3. M-am regasit foarte mult in povestea ta Simona, cam asa ma simt acum, stiu ca atitudinea mea face diferenta si stiu ca eu sunt responsabil pentru "lentila de negativism" prin care privesc viata si lumea….insa simt ca nu am puterea necesara sa schimb lucrurile, simt ca problemele mele ma coplesesc si vin buluc peste mine. Astept cu interes urmatoarele articole si sunt curios pana atunci…tu cum ti-ai schimbat atitudinea 😀 ?

  • Am decis sa nu ma mai invinovatesc pentru ceea ce nu faceam, sa nu mai privesc in trecut si sa ma intreb "de ce", iar in schimb sa ma gandesc catre viitor si ce solutii pot gasi. E o chestiune de alegere.

 4. Pingback: Principalul factor al succesului sau insuccesului tău (partea a 2-a) | Iesi din Ceata

 5. Pff, adevarat este cum scrie aici 🙂 Si deja m-am hotarat, sa incep a "lucra altfel" la persoana mea, pentru ca Atitudine Optimista e ce imi lipseste. Multumesc!

 6. Pingback: 5 metode pentru a-ți construi o atitudine extraordinară | Iesi din Ceata

 7. Acest articol mi se potriveste in totalitate! Mereu am trait see you acest gand, alti sunt norocosi..eu nu.Totodata, am trait see you speranta ca daca ajung la facultate, norocul meu va aparea (dar nicio schimbare pana in prezent)…..Datorita acestui articol, am realizat ca a venit ziua in care trebuie sa imi asum responsabilitatea see you adevărat! :3 Multumesc ^__^.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *