Principalul factor al succesului sau insuccesului tău (partea a 2-a)

 

 

Capacitatea de a-ți schimba atitudinea și de a alege cum te simți este dreptul tău. Este de asemenea principalul factor ce influențează libertatea ta emoțională și bucuria de a duce o viață fericită.

Despre asta discutam în articolul trecut pe care îl găsești aici.

A alege să ai o atitudine pozitivă nu înseamnă că nu vei mai avea vreodată stări emoționale negative, ci că vei putea să le privești din exterior, că le vei putea controla, la fel cum vei putea controla reacția ta la astfel de stări.

Oamenii cu o atitudine extraordinară trec și ei prin suișuri și coborâșuri emoționale. Însă au anumite tipare mentale care îi ajută să-și schimbe starea de spirit atunci când își doresc acest lucru.

De-a lungul vieții am cunoscut oameni duși la ambele extreme: optimiști până în măduva oaselor sau pesimiști care aproape îmi dărâmau și mie ziua, învingători în tumultul vieții sau învinși de cea mai mică adiere de vânt, norocoși cărora „le cădea pur și simplu totul din cer” sau ghinioniști care păreau să meargă cu un nor negru deasupra capului.

I-am privit pe fiecare cu mintea din acel moment. I-am invidiat sau m-am revoltat față de cei dintâi și i-am judecat, criticat sau compătimit pe cei din urmă. Iar asta în funcție de felul în care mă priveam pe mine însămi.

Până când am întâlnit niște oameni norocoși „atipici”. Nu păreau să aibă nimic din toate acele lucruri care le asociam cu termenul de noroc. Și totuși viața lor radia, iar razele lor ajungeau până la cei care nu aveau încă puterea să radieze.

Parcă avusesem ochii închiși mult prea mult timp, iar când i-am deschis am putut să văd oameni care în ciuda limitărilor găseau motive să aibă o viață extraordinară. Oameni care lăsau aceste limitări să-i ghideze și nu să-i oprească. De la mame super-ocupate care au ales să își urmeze pasiuni până la colegi care și-au luat inima în dinți să pornească afaceri pe cont propriu.

Însă am mai văzut ceva, poate chiar mai important. Aveam impresia că pentru a fi valoros în ochii lumii și a fi considerat norocos, trebuia să faci ceva ieșit din comun. Să demonstrezi că poți ridica munți de dovezi sociale: o afacere de succes, o muncă creativă care să te ridice din mulțime sau oameni care să te urmeze.

Am văzut cu alți ochi atitudinea de învingător în profesori cu har și în mame care-și asumă eroic acest rol, în oameni aflați în diverse funcții care fac ziua sau chiar viața mai bună celor cu care interacționează. Toți suntem unici, iar atitudinea noastră schimbă lumea, indiferent în ce colț al planetei ne aflăm și indiferent ce facem cu viața noastră.

Atitudinea extraordinară a fost asociată prea mult timp cu oamenii ce se bucură de succes. Dar cum arată succesul? Mulți dintre noi văd succesul ca fiind diferit de ceea ce suntem noi. Îl vedem în alte persoane și încercăm să le imităm, distrugând astfel șansa de a fi noi înșine și de a deveni ceea ce suntem capabili să fim.

Distrugem de fapt atitudinea pozitivă care deja există în noi pentru că o asociem cu realizarea de orice fel, cu sosirea la o destinație sau atingerea unui obiectiv. Și tocmai această atitudine este cea care te poate duce către tine, către ceea ce ai căutat dintotdeauna.

Fă ceea ce faci acum cu o atitudine de învingător și vei ajunge învingător în toate domeniile vieții tale!

Sunt sigură că și tu ai destule exemple în jurul tău atât de oameni „norocoși”, cât și mai puțin norocoși. Poți să observi că totul pleacă de la felul în care se percep ei înșiși.

 

M-am lăsat inspirată de persoanele cu o atitudine extraordinară din jurul meu, am analizat ce fac ele și mi-am dat seama că ceea ce-și spun singure influențează această atitudine. Convingerile lor sunt acelea că pot, sunt capabile și merită.

Posibilitatea, abilitatea și meritul sunt cele trei chei către succesul interior. Acesta inevitabil duce și către succesul din exterior, a cărui satisfacție este doar un rezultat a ceea ce se întâmplă în interior.

Am găsit cele mai importante 7 semne ale unei atitudini pozitive în cartea „Your road map for success” (Harta succesului) de John Maxwell și vreau să ți le împărtășesc comentându-le, pentru că aceste calități sunt cu adevărat cele care fac diferența între un învingător și un învins:

1. Respectul de sine

Oamenii optimiști cred în ei și în reușita lor. Dacă încrederea în tine este ridicată te poți axa pe propria dezvoltare, în loc să-ți consumi energia pe lucruri din exteriorul tău, cum ar fi părerea celorlalți, obstacole, scenarii ale eșecului etc.

2. Disponibilitatea de a vedea ce e mai bun în ceilalți

Am văzut pe propria mea piele cum este să-i judeci pe ceilalți. Am avut remușcări, după care am început să caut frumosul în fiecare om pe care îl întâlneam. Asta mi-a amintit de un mod de gândire despre care am citit acum ceva timp:

Când celuilalt îi ia prea mult timp, este încet. Când mie îmi ia mult timp, sunt meticulos;

Când celălalt n-o face, e leneș. Când eu n-o fac, sunt ocupat;

Când celălalt face ceva fără să i se spună, își depășeste atribuțiile. Când eu o fac, asta se numește inițiativă;

Când celălalt încalcă o regulă de etichetă, este grosolan. Când eu încalc câteva reguli, sunt original;

Când celălalt îl mulțumește pe șef, este un lingău. Când eu îl mulțumesc pe șef, este cooperare;

Când celălalt avansează, a umblat cu lingușeala. Când eu avansez, este doar o recompensă pentru o muncă susținută.

(John Maxwell)

 

O persoană iubitoare trăiește într-o lume iubitoare. O persoană ostilă trăiește într-o lume ostilă. Orice om pe care îl întâlnești este oglinda ta. (Ken Keyes Jr.)

Atitudinea față de oameni este cea mai importantă alegere pe care o face un învingător, pentru că știe că lumea este o reflecție a ceea ce este în interior. Putem gândi că oamenii sunt minunați sau că nu valorează nimic.

 

3. Abilitatea de a vedea oportunități peste tot

Oportunitățile există peste tot, doar că o atitudine negativă te blochează și nu le mai poți vedea. Oamenii cu o atitudine pozitivă spun da tot timpul, pentru că știu că în spatele decizii stă o șansă.

Pesimistul vede dificultatea în fiecare oportunitate. Optimistul vede oportunitatea în fiecare dificultate. (Winston Churchill)

4. Concentrarea pe soluții

Se întâmplă și lucruri mai puțin plăcute, dar oamenii optimiști gestionează situația și reformulează eșecul. Nu trebuie să fii un geniu pentru a vedea problemele. Pesimistul se concentrează pe trecut și caută explicații pentru ceea ce s-a întâmplat, pe când cel cu o atitudine pozitivă se gândește la ce este de făcut de acum încolo.

5. Dorința de a dărui

Învingătorii sunt dispuși să împartă și nu e vorba strict de bunuri materiale, ci de experiență, bunătate, înțelegere și apreciere. Ei dăruiesc din interiorul sufletului lor și înțeleg conceptul de îmbogățire prin dăruire. Contează ce faci cu ceea ce ai.

6. Statornicia

Cu o atitudine pozitivă știi că ceea ce aștepți este pe drum. E nevoie doar de răbdare și perseverență. Această atitudine îi răsplătește pe învingători. Ei rămân fideli scopului pe care și l-au propus. Cei care se lasă descurajați când nu văd roadele visului lor sunt sortiți eșecului.

“Noi creștem prin vise. Toate marile persoane sunt niște visători. Ei văd lucruri în ceața ușoară a unei zile de primăvara sau în focul roșu al unei lungi seri de iarnă. Unii dintre noi lasă acele visuri mari să moară, dar alții le hrănesc și le protejează; le hranesc în zilele proaste, până când le aduc la lumina soarelui. Lumina vine totdeauna către cei care cred sincer, care speră sincer că visele lor vor deveni realitate”. Woodrow Wilson, presedinte al Statelor Unite

7. Responsabilitatea pentru viețile lor

Un învingător știe că nimic nu-i va veni pe tavă, că trebuie să iasă din zona în care se simte în siguranță și să își asume responsabilitatea pentru tot ceea ce gândește și face. Nu te va salva nimeni, cu atât mai puțin atunci când arunci vina pe tot felul de factori externi. Vrei să ai o atitudine pozitivă? Nu te mai învinui pentru ceea ce n-ai făcut și nu-i învinui nici pe alții.

 

Așa cum ți-am spus deja, scopul cultivării unei astfel de atitudini nu este să-ți elimine toate stările negative sau îți inducă o fericire artificială care ar sfârși prin a enerva pe toată lumea din jurul tău.

Important este să îți găsești ritmul interior, să vezi cum te simți așa cum ești acum și să-ți dai seama că ai de ales. Dacă vrei cu adevărat să-ți schimbi atitudinea asupra vieții, poți s-o faci. Vom vorbi despre cum am făcut eu pentru a-mi schimba atitudinea și despre soluții în articolul următor.

Până atunci vreau să-ți mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o acorzi. Nici eu nu sunt întotdeauna cu atitudinea până la cer, dar nu mă las bătută. Optimismul trebuie să fie un stil de viață!

Te îmbrățișez,

Simona

P.S. Ce te face pe tine să ai o atitudine extraordinară sau din contră, ce te împiedică?

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

7 thoughts on “Principalul factor al succesului sau insuccesului tău (partea a 2-a)

  1. Super articolul , multumim Simona! Cat despre atitudine, inca enumar in gand toate lucrurile care ma impiedica sa am o atitudine extraordinara 🙂

  2. Imi place foarte mult cum ai scris articolul – pentru cei ce sunt interesati de dezvoltare personala nu sunt lucruri noi, insa sunt foarte bine spuse si scrise:)) Mi-a facut o reala placere sa il citesc.

    Imi place echilibrul tau si faptul ca impartasesti din propriile experiente, din ceea ce vezi in jurul tau … Apreciez si faptul ca ai amintit ca totul vine din interior catre exterior – cred foarte mult in aceasta idee (din experienta proprie:)). Cu cat iti este “mai bine” in interior, cu atat mai natural te exprimi ca fiinta umana ïn exterior”.

  3. Pingback: 5 metode pentru a-ți construi o atitudine extraordinară | Iesi din Ceata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *