Preia controlul asupra propriei vieţi

Stăteam de vorbă acum câteva luni bune cu prietena mea, Simona. Purtăm acelaşi nume şi m-am simţit apropiată din prima clipă de ea, fiind sprijinul meu necondiţionat la locul de muncă şi nu numai. Eram dezamagită, ba chiar nemulţumită de felul în care arăta viaţa mea, de impasul în care mă aflam, de rutina zilnică şi de lipsa de speranţă că aş putea vreodată să mă eliberez din aparenta capcană reprezentată de propria mea viaţă.

Plină de energie şi întotdeauna la îndemână cu un sfat care să-ţi facă ziua mai bună, Simona mi-a spus doar atât: „Ce înseamnă pentru tine ceea tot ce faci acum? Ţine minte că reprezintă doar «means to an end» şi nu un «end to a mean»”.

După ce ne-am despărţit am analizat mai bine vorbele ei. Acţiunile mele nu erau paşi pentru ajunge undeva, la un rezultat dorit, «means to an end», ci doar acţiuni pe care le bifam ca fiind finalizate, fără nicio legătură cu următoarele, respectiv «end to a mean». Realitatea mea prezentă nu se ancora deloc în viitor. 

În afara scopurilor imediat apropiate eu habar n-aveam pentru ce fac tot ceea ce fac. Nu aveam un „ceva” mai mare pentru care să mă trezesc în fiecare dimineaţă. Mi-am dat atunci seama că îmi lipsea viziunea.

 

„Niciun vânt nu este favorabil celui care nu ştie unde merge”. Seneca

 

Viziunea este destinaţia, imaginea viitorului pe care vrei să ţi-l creezi, acel „ceva” pe care vrei să-l atingi mai mult decât orice şi te vezi cu ochii deschişi trăind acel viitor.

Mult timp auzisem din diferite surse că trebuie să porneşti cu o viziune în viaţă dacă vrei să reuşeşti. Nimeni nu explica de ce. Am găsit explicaţii pragmatice în fizica cuantică şi legea rezonanţei, însă până nu am sinţit eu nevoia de a stabili ce vreau de la viaţa mea nici nu m-a interesat subiectul.

Deşi este demonstrat ştiinţific că atunci când suntem în concordanţă cu viziunea noastră atragem către noi tot ce este în rezonanţă cu imaginea pe care o avem, eu am luat decizia de a-mi stabili viziunea văzând în jurul meu că oamenii care au succes ştiu clar ce vor şi unde vor să ajungă.

Am făcut atunci un exerciţiu de imaginaţie şi am încercat să văd cum ar arăta viaţa mea dacă nu ar exista limitări sau consecinţe. Făceam total altceva, aveam alt anturaj, alte obiceiuri, alt aspect fizic, altă stare de spirit… Nu mi-a fost mare surprinderea să observ că nu semăna nici pe departe cu ceea ce trăiam de fapt şi era deci clar de unde apărea sentimentul de capcană a vieţii.

Ştiu că o sa spui că e frumos să visezi şi că până la urmă nu se întâmplă cum vrei noi. Mi s-a spus de curând că sunt idealistă. Şi da, sunt. Vreau cu tărie să îţi spun că îţi poţi schimba propria viaţa fără ajutorul exteriorului, ci doar schimbându-ţi felul în care gestionezi ceea ce faci zilnic.

Eu mi-am stabilit viziunea şi lucrez în fiecare zi la ea, iar schimbările au apărut de îndată ce am luat această decizie: fac ceea ce-mi place, atrag oameni asemeni mie de la care am ce învăţa şi oportunităţi care mă fac să cred că mă îndrept unde trebuie.

De asta îţi spun că poţi şi tu, instrumentele sunt la tine!

Este necesar în primul rând să-ţi faci o declaraţie a viziunii. Ce îţi spun acum am făcut şi eu la rândul meu.

 Deschide un fisier Word sau ia o foaie de hârtie şi un pix, acolo vei scrie cele mai intime gânduri ale tale legate de viitor, tot ceea ce acum pare de domeniul fantasticului.

 Declaraţia ta ar trebui:

 • Să fie scrisă ca o descriere a unei zile pe care tu o trăieşti în 5 ani de acum înainte, din momentul în care te trezeşti şi până mergi la culcare (eu am realizat-o pe ore şi am fost specifică);
 • Să fie orientată spre viitor, dar să foloseşti persoana întâi şi timpul prezent; ţi se întâmplă ţie şi acum;
 • Să includă toate domeniile vieţii tale (spiritualitate, sănătate, relaţii, carieră, finanţe); felul în care arată ele (nu există variantă greşită, aşa că dă frâu liber imaginaţiei) şi răspunsurile la întrebări puternice: cine eşti, unde locuieşti, ce prieteni ai, care este relaţia cu familia şi toţi cei pe care îi întâlneşti, ce scopuri ai îndeplinit deja, ce calităţi ai şi cum le foloseşti etc.;
 •  Să fie aspiraţională, ceva ce acum pare imposibil; nu-ţi limita visele;
 • Să folosească toate simţurile tale în descrierea ei: văz, auz, pipăit, miros şi gust;
 • Să se focalizeze pe lucruri care dau sens vieţii tale;
 • Să fie ajustată pe măsură ce visele tale se înmulţesc sau se dezvoltă;
 • Să fie citită de tine de două ori pe zi, dimneaţa şi seara.

Ştiai că doar 3% din populaţia lumii îşi planifică şi îşi îmdeplineşte viziunea? Eu vreau ca tu să faci parte din acei 3% care ştiu ce vor şi nu se lasă doborâţi de nimeni şi nimic în drumul lor.

Pentru că o viziune îţi arată direcţia, te ajută să măsori nivelul la care ai ajuns, te motivează, te ajută să depăşeşti obstacolele, te pune în legătură cu pasiunile tale şi cu potenţialul tău infinit, te inspiră şi te ajută să prezici viitorul aşa cum n-ai făcut-o vreodată.

Fă un prim pas şi scrie declaraţia viziunii.

 Viziunea este sămânţa. Păstreaz-o în minte şi în inimă şi imaginează-ţi cum ar fi să te trezeşti zilnic cu dorinţa de a ieşi în lume şi a fi TU, de a urmări cu dragoste şi pasiune ACEL SCOP.

 Nu uita să-mi laşi un comentariu şi să-mi spui care este viziunea ta. Te-ai gândit vreodată să-ţi scrii aspiraţiile şi să lucrezi la ele sau te-ai lăsat pe mâna sorţii în speranţa că te va duce unde trebuie?

 

Cu prietenie,

Simona

 

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

15 thoughts on “Preia controlul asupra propriei vieţi

 1. Peste 5 ani o sa fiu in prezent, aici si acum. Nu o sa pastrez posesii. Nu vreau decat sa am ce manca si unde dormi. Restul donez altora. O sa lucrez la mine insumi in fiecare zi, o sa ma relaxez si o sa mor in fiecare zi (nu e vorba de moarte fizica). O sa invat si mai multe despre mine si ceilalti. O sa am grija sa imi invat lectiile de viata si sa le constientizez (ca sa le aplic in fiecare moment). O sa fiu plin de viata, deschis, vulnerabil, detasat, de parca tot ce exista este familia mea (daca nu esti vulnerabil nu te poti deschide altora; daca nu esti detasat nu te poti deschide tuturor in mod egal). O sa transform egoul in sine spiritual. O sa am diverse calatorii prin care voi invata mai multe despre mine, viata si univers. Le spun calatorii, dar nu trebuie sa merg intr-un loc special pentru ca fiecare moment e special, totul e frumos, indiferent de loc. Voi urma zicala “Cunoaste-te pe tine si vei cunoaste intreg universul.”.

  • “Imperiile viitorului sunt imperiile mintii” spunea Winston Churchill. Iar viziunea ta este pe masura mintii tale.

   Apropo de ce spuneai pe Facebook referitor la citit, ca nu stii nimic, eu cred ca stii “prea mult” si tocmai acest fapt te face sa cauti in continuare raspunsuri.

   • Eu am descris viata mea de acum si am zis ca vreau sa fie la fel si in viitor. Am scris asa pentru ca asta mi s-a cerut. Dar ai mare dreptate.

 2. In viziunea mea exista un proiect. Sunt focusat pe el, incat orice as face sau oriunde as fi imi vin idei. Nu fac altceva decat sa le scriu pe telefon, pe vreo eticheta ca mai apoi sa le scriu intr-o agenda. Parca cineva lucreaza pentru mine si mi le sopteste la ureche.:)
  Acum, eu cred ca (doar) pun in practica ideile.
  Multumesc pentru articol-mi-a spus ca drumul meu e bun.

  • Abia astept sa aflu despre ce e proiectul… m-ai facut tare curioasa! Sunt sigura ca esti pe drumul cel bun!

 3. Simona,

  inteleg ce spui, cel putin asa cred. insa, din experienta, nu inteleg cum daca iti scrii aspirtatiile si le citesti zilnic cum au sa se implineasca fara sa-ti faci un plan si sa actionezi pentru secvente mai mici ale aspiratiei respective?

  am avut mai multi pacienti care au venit la mine spunandu-mi ca ei cred in legea atractiei si aveau lipite pe perete tot felul de obeictive, insa nu faceau nimic in aceasta priviinta. credeau ca acelea se vor impini de la sine.

  e posibil sa mi scape ceva. da, cred, ca daca ai un plan in minte si iti ali,mentezi mintea cu el, mintea iti va creea alte si alte cai pentru a l atinge, insa, nu fara ca tu sa faci ceva.

  • Bineinteles, Sim. Niciodata n-am crezut ca implinirile au loc fara ca tu sa faci ceva, ba din contra.

   Tu esti tot timpul pe faza si ai anticipat urmatorul articol, legat de strategie.

   Am tinut sa incep cu viziunea pentru ca pe mine m-a ajutat foarte mult vizualizarea viitorului. Am poze lipite si afirmatii pozitive, am declaratia viziunii si lista valorilor care ma ghideaza.

   Poate persoanele cu picioarele pe pamant n-au nevoie de asa ceva. Eu recunosc ca sunt de multe ori in cumpana. Abia dupa ce mi-am stabilit viziunea am inceput sa lucrez pe pasi de actiune si sa am rezultate palpabile.

 4. Eu aveam latura de viitor foarte dezvoltata…visam mult,planificam mult si acum sunt in stadiul in care de ceva timp am venit si cu picioarele pe pamant si mai pun si lucruri in practica, in viata reala…si mai vad si rezultatele in urma mea…si in tot acest timp stiu unde vreau sa ajung…bine scris articolul Simona 🙂

  • Amandoua sunt la fel de importante, Sorin. Viziunea si strategia se completeaza reciproc. Trebuie sa stii unde vrei sa ajungi si apoi sa actionezi!

 5. Cu o viziune si o strategie buna aproape ca nu ai adversar indiferent in ceea ce vrei sa faci!

 6. Pingback: Învaţă din poveşti | Iesi din Ceata

 7. Pingback: Luptă în războiul tău, nu al altora | Iesi din Ceata

 8. Toţi avem dificultăţi în trecerea de la reverie la lista de acţiuni elementare.
  Mulţi, enorm de mulţi, confundă VIZIUNEA, cu reveria.
  Reveria e o stare de visare continuă, care consumă toată energia necesară materializării oricărui plan, în vise care se amplifică la nesfârşit şi devin autogene.
  Primul pas al materializării, am scris asta şi în cărţi şi în articole, ESTE SCRISUL!
  Îmi amintesc de o statistică jenantă pe care am făcut-o prin 2009…
  “Dacă aş fi publicat începând din anul 1991, acum aş fi avut 17 cărţi publicate”
  Între timp, statistica a devenit umilitoare. Am doar în ultimii 2 ani 17 cărţi publicate…
  De ce? Am scris undeva într-un fişier “Vreau să trăiesc din scris”. Şi vreo câteva direcţii de ordin practic (DE CE — CUM — CE).
  Acum, totul e istorie!
  Ceea ce mă preocupă acum, sunt proiecte de anvergură, proiecte “spinoase”. Acum însă ştiu că SE POATE, mult mai mult decât ceea ce îţi propui când faci planul. Totul e să priveşti lucrurile prin prisma unui echilibru DINAMIC.

 9. Nu poti sa vezi exact pe ore ce se va intamla in 5 ani. Chiar daca iti doresti anumite lucruri, clar nu ai cum sa prevezi momentele de viitor. Eu vreau sa traiesc in prezent, sa simt prezentul si uit ca exista viitor. Am trait destul gandindu-ma doar la viitor si uit uneori sa traiesc prezentul. Noi trebuie sa invatam cum sa traiesti prezentul, ce esti, ce simti. Imi pare un stres planificarile de lunga durata. Planificarea doar pe o zi e cea mai benefica. Face bine si psihicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *