Pierderea puterii personale

 

 

Puterea ta este mai mare decât îți poți imagina în acest moment! De ce îți spun asta? Pentru că în ultima perioadă aș fi vrut foarte tare să-mi spună și mie cineva acest lucru… Pentru că dacă aș fi știut ce forță nevăzută păstram în mine, n-aș fi lăsat-o să doarmă atâta timp. Pentru că dacă aș fi știut că a fi la fel ca ceilalți înseamnă a-ți risipi inutil puterea, aș fi îndrăznit să îmi urmez vocea interioară mult mai devreme.

Sunt liberă, după prea mult timp petrecut în lanțuri, în așa fel încât nu mai știu ce să fac cu atâta libertate. Dar învăț să-mi iau puterea înapoi, s-o adun bucățele cu bucățele de acolo de unde am oferit-o fără rost. Îmi dau însă seama că bucățelele astea n-o să refacă ceva ce încă este în mine. O putere atât de mare, încât are capacitatea de a renaște din propria cenușă, exact ca pasărea Phoenix.

Vreau să știi că în tine zace tot ceea ce-ți trebuie pentru a crea prin gândurile, alegerile și deciziile tale, viața pe care ți-o dorești! Este puterea ta personală! Toți o avem în noi, dar ne e frică s-o folosim.

Sună a clișeu, nu? Ceva desprins din cărți, dar greu de aplicat în viața reală. Prea mult timp mi s-a zis ca vorbesc din cărți, că visez, fără niciun fundament în lumea reală. Dacă n-ar fi fost cărțile, aș fi rămas în același cerc închis al limitelor mele. În lumea reală. Era bine, dar totuși nu puteam să nu mă întreb ce este dincolo de el. În momentul în care am pășit în afara lui am știut că nu mai e nicio cale înapoi. M-am întors împotriva a tot ceea ce-mi construia lumea în care trăiam, am dat cu piciorul la tot ce era sigur în viața mea, pentru a încerca să aflu cine sunt de fapt. Am început să aplic în viața mea ceea ce citeam…

Pentru a aplica strategiile corecte, cred că în primul rând trebuie să știi cu ce te lupți. Sau mai bine zis cu cine! Așa mi-am dat eu seama că mă luptam cu mine însămi. Cu toate obiceiurile pe care mi le-am construit o viață întreagă, bagajul meu fără de care aș fi fost pierdută.

Sunt multe căi de a-ți risipi puterea personală (mult mai multe decât cele de a ți-o recăpăta), însă dacă le recunoști și admiți că și tu ai mers pe ele, atunci poți face alegerea conștientă de a te abate. De a rămâne fără toți ceilalți în jurul tău și a încerca să te descurci pe cont propriu. Abia apoi vei putea sa pui noi obiceiuri în bagaj și să devii persoana care ai fi putut să fii.

A-i cunoaște pe ceilalți este inteligență. A te cunoaște pe tine este înțelepciune. A-i conduce pe ceilalți este control. A te conduce pe tine este adevărata putere! LAO TZU

Sunt sigură că dacă faci o analiză a obiceiurilor tale îți poți da seama pe unde se scurge puterea ta personală. Vreau să-ți enumăr 5 căi prin care am pierdut și încă mai pierd uneori putere, sperând că le vei adapta sau completa cu ce consideri tu că e necesar:

1.      Viața pe pilot automat

Am reacționat de multe ori automat la ceea ce s-a întâmplat în viața mea. Dacă am fost jignită m-am înfuriat, dacă am fost amenințată m-am retras, dacă am fost dominată m-am retras.

Noi toți avem un computer mental a cărui memorie e formată din fișiere. Indiferent ce se petrece în viața noastră, evocăm o reacție despre care credem că ne va proteja, extrăgând un fișier din memoria computerului nostru.

Uită-te la un copil care imediat învață să zâmbească adulților pentru a obține ceea ce-și dorește. Dacă nu obține, se înfurie și începe să plângă. Din păcate, mulți ne păstrăm reacțiile din copilărie și dupa ce creștem.

2.      Condamnarea de sine

Eu as plasa-o în capul listei. Numai eu știu de câte ori am emis gânduri negative la adresa mea. Am citit odată că dacă alți oameni ne-ar spune tot ce ne spunem singuri probabil am chema poliția.

Așa că fie nu-ți place felul în care arăți, nu-ți place slujba ta, nu-ți place casa în care locuiești, lista este interminabilă. Oricum ar fi pierzi multă putere luptându-te cu gândurile tale.

3.      Dezaprobarea

Atunci când nu-ți place de cineva, nu suporți o situație sau mai ales te detești pe tine! Nu de puține ori am avut impresia că lumea se uită ciudat la mine pe stradă și mi-am pus întrebarea dacă e ceva în neregulă cu mine.

Noi ne asumăm dezaprobarea celorlalți chiar și atunci când nu ne este adresată. De multe ori acei oameni se dezaprobă singuri, iar noi o luăm personal. Transformăm nefericirea lor în nefericirea noastră pentru simplul fapt că nu avem suficientă încredere în noi.

4.      Întrebările pe care ni le punem singuri

Nu știu tu cum ești, dar eu eram expertă în scenarii și dileme. Dacă nu știam cum să procedez în anumite situații, îmi puneam atât de multe întrebări încât uneori uitam de unde am pornit.

Aceste întrebări nu fac decât să amplifice conflictele interioare, deoarece mintea noastră nu poate să răspundă la aceste întrebări. Dacă ar fi știut nu am mai fi simțit nevoia să facem acest lucru. Este ca și cum am căuta afară un obiect pierdut în casă. Această căutare nebună de răspunsuri și așa-zise soluții ne adâncește în negativitate, până când mintea ne condamnă că suntem incapabili de a găsi o soluție.

5.      Încercarea de a-i face pe ceilalți să ne accepte și să ne iubească

Am așteptat mult timp acceptarea și iubirea unor oameni care erau falimentari la acest capitol. Cum pot oferi iubire oamenii care nu se iubesc pe ei înșiși? Am ajuns în timp să văd că și ei la rândul lor își doreau același lucru ca și mine.

Am pierdut energie încercând să fiu pe placul altora, făcând ceea ce și-ar fi dorit cei din jurul meu să fac. Iar acum încerc să recuperez tot ceea ce am dat.

Sunt multe alte modalități prin care poti pierde putere: învinovățirea altor membri ai familiei, victimizarea, dramatizarea, teama, grijile, regretele, inividia, gelozia, frustrarea, iar lista ar putea continua.

Iată niște indicații pentru a-ți testa propria lipsă de putere:

– te aștepți la ce e mai rău de la viață

– te rănesc ușor vorbele sau faptele celorlalți

– porți cu tine resentimente asupra trecutului

– te lamentezi asupra prezentului, dar nu faci nimic pentru a schimba lucrurile

– nu prea știi cu adevărat ce vrei sau ce nevoi ai

– te simți adesea folosit, manipulat sau desconsiderat

– ai prefera sa nu faci valuri, așa că mai bine îi lași pe ceilalți să obțină ce vor

– iei decizii gândindu-te dacă acțiunile tale vor dăuna interesului altor persoane

– nu ai încredere că ai putea lua cele mai bune decizii

– de cele mai multe ori alții preiau controlul

– de cele mai multe ori urmezi sfaturile altora, deși nu prea ai vrea.

Analizează-ți propriile reacții negative și efectele lor. Vei constata că te secătuiesc de energie și putere personală.

Se spune că lipsa de putere personală stă la baza lipsei de încredere, a lipsei de respect de sine și printre altele, a lipsei de motivație.

 

Nu uita, nimeni nu-ți poate lua puterea fără permisiunea ta!

            Lumea se va schimba când te vei schimba tu!

 

În articolul următor o să vorbim despre acumularea și recâștigarea puterii tale personale pentru că e timpul să-ți iei puterea și viața înapoi.

Dă-mi, te rog, un comentariu cu modalitățile prin care pierzi tu puterea. Așa vom găsi mai multe soluții.

 

Cu drag,

Simona

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

16 thoughts on “Pierderea puterii personale

 1. Simona, e posibil sa-ti pierzi puterea personala si daca esti un perfectionist; muncesti si relizezi ca se poate mai bine, ca ai facut greseli si trebuie sa te intorci… Vezi dincolo de pragul in fata caruia esti si vrei , neaparat sa-l treci; e o foame acolo in tine care nu ti-o explici si te secatuieste de energie. Poti chiar sa te prabusesti…

  • Ai dreptate, Robert. Si eu am facut asta de multe ori, dar am vazut abia cand mi-au spus altii.

 2. Am urmat indicatiile…..si cred ca mi se intampla sa ma simt adesea manipulata…si chiar ma las manipulata pana la un moment dat…cand schimb foaia…
  Fiind o fire mai sensibila …mi se intampla sa ma simt afectata de lamentarile altora…dar am invatat ca unele ascund anumite interese….si incerc sa la mai cern un pic…INTERESANT ARTICOLUL…

  • De multe ori, cand realizam ce se intampla ne schimbam reactiile. Si asta e bine, pentru ca inseamna ca ne cunoastem cu adevarat.

 3. În sfârşit, ai revenit! Felicitări! De luni întregi intram pe aici sperând că voi mai citi ceva nou şi mă bucur că nu am abandonat….
  Şi excelent articol!

 4. un articol minunat….Felicitari…….toate aspectele sunt reale, multi dintre noi le constientizam dar nu facem nimic in sensul bun de vindecare.

 5. Pingback: Ia-ti puterea inapoi! | Iesi din Ceata

 6. Eu personal, ma lupt cu lenea in acest moment. Fizica si intelectuala. Multumiri pentru articol. Foarte constructiv

 7. prin subminarea de catre ceilalti a propriei mele personAlitati, mai ales de catre cei care au ca mod de existenta si ca fel de a fi Lenea zilnica, adica se plang de viata, dar nu fac nimic sa-si imbunatateasca prezenTUL..

 8. In acest momen, mi-as dori sa imi regasesc toate puterile "pierdute" sa le pun intr-o valiza… sa sa pornesc "singura" la drum…

 9. Momentan eu ma confrunt cu tot ce e trecut la „ indicații pentru a-ți testa propria lipsă de putere”…si cu o frica imensa de a schimba ceva in viata mea!

  • Depaseste frica infruntand-o, Olimpia. Asta este singura cale.

 10. cu mine ma lupt si sunt singura responsabila pentru tot ceea ce mi se intampla…
  paradoxal, am fost si sunt constienta de acest lucru, tot timpul…empatica pana la prostie,toleranta excesiva,dusa la extrem,pana la a avea imaginea plastica a unui ventilator,in materie de intors obrazul si pe partea cealalta…

  am oferit timp,rabdare,intelegere,….si unde a fost nevoie,dar,mai ales, unde nu era cazul…
  multumesc pentru randurile de mai sus – vin intr-un moment in care ma lupt cu “umbra” a ceea m-a facut sa pierd increderea in mine…ciudat sau,poate,benefic, exista inca oameni care ma considera puternica…dar,atat de mult mi-am pierdut increderea, incat,am impresia ca ceea ce vad acesti oameni e doar la suprafata

  • Ceea ce vad oamenii in tine este ceea ce tu nu mai ai puterea uneori sa vezi, Lena. Cunoscandu-te atat de bine iti vei da seama la timpul potrivit de ce anume zace in tine. Tot trecutul tau a format ceea ce esti acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *