Obstacolele ce stau în calea descoperirii talentelor tale (2)

Astăzi voi continua cu partea a doua a articolului referitor la obstacolele care stau în calea descoperirii talentelor tale. Aşa cum ţi-am mai spus, vreau să vezi ce obstacole am întâlnit eu şi astfel să-ţi formezi propria ta lista de ziduri de depăşit. Pentru că doar conştientizâdu-le poţi lupta împotriva lor.

Prima parte o găseşti aici: https://www.iesidinceata.ro/blog/obstacolele-ce-stau-in-calea-descoperirii-talentelor-tale-1/

 

4. Atitudinea eronată

 

Poate că ar fi trebuit să încep lista cu acest obstacol, pentru că în ceea ce mă priveşte a fost cel mai mare dintre toate. Am preferat în schimb să le înşir în ordine aleatorie pentru că tu decizi care sunt cel mai greu de depăşit în cazul tău.

Spun că pentru mine a fost cel mai mare obstacol deoarece dacă stau să mă uit în urmă nu mi-am depăşit condiţia decât atunci când am realizat ce mă ţine cu adevărat în loc şi anume atitudinea de victimă, de persoană care n-are nicio responsabilitate pentru viaţa ei.

Ani de zile am bătut pasul pe loc pentru că toţi ceilalţi erau de vină pentru stadiul în care ajunsese viaţa mea. Toţi ceilalţi mai puţin eu. Era comod să dau vina pe părinţi pentru că nu mi-am descoperit talentele, pe angajatori că nu-mi recunosc valoarea şi nu mă recompensează pe măsura meritelor, pe prieteni că nu progresez, pe soartă că nu a fost mai generoasă cu mine.

Dacă ai o astfel de atitudine, chiar şi din când în când, fă bine şi elimin-o cât mai repede. De câte ori iţi vine vreun astfel de gând şi îţi cauţi scuze în altă parte, aminteşte-ţi că dacă altcineva e responsabil pentru ce ţi se întamplă, atunci tot acel cineva sau ceva este responsabil să şi rezolve situaţia.

Asta vrei? Să-ţi laşi viaţa pe mâna altora sau să decizi tu cum vrei să o abordezi? Te consideri ghinionist sau norocos? Totul e doar în mintea ta. Oricât de dură ar fi fost soarta cu tine sunt multe exemple de oameni în situaţii mai grele decât a ta care au reuşit. Doar că nu vrei să îi vezi. Îţi cauţi scuze să rămâi acolo unde eşti. Nu ţi-e bine, dar ţi-e călduţ şi măcar nu rişti…

Eu am decis că trăiesc şi am ceea ce merit prin atitudinea pe care o adopt. De atunci a început să-mi placă să-mi asum responsabilitatea. Tu ce decizi?

Atitudinea face diferenţa între oamenii de succes şi cei ce au o viaţă mediocră.

 

5. Adoptarea unei false identităţi

 

Acest obstacol este în strânsă legătură cu cel anterior. Este evident că din dorinţa de a fi compătimit şi „înţeles” afişezi o mască. Mulţi dintre noi avem însă mai multe măşti.

Rar întâlnesc persoane care atunci când sunt întrebate cum se simt sunt sincere şi îmi spun adevărul. În spatele fiecărei măşti stă un suflet care ar vrea să fie autentic şi nu i se permite.

Purtăm măşti la locul de muncă, purtăm măşti la întâlnirile cu prietenii şi chiar şi cu familia pe care nu vrem s-o dezamăgim. Pretindem că nu avem probleme, că nu avem datorii pe care le-am făcut pentru a trăi un stil de viaţă pe care nu ni-l permitem, că suntem fericiţi făcând lucruri care nu ni se potrivesc, dar care ne fac „normali” în ochii celorlalţi.

Am fost educaţi să imităm. Este mai simplu decât să alegem fiecare pas în concordanţă cu ceea ce ne spune intuiţia să facem.

Deseori mă gândesc cum ar fi lumea dacă toţi ar îndrăzni să trăiască autentic. Însă lumea nu s-ar schimba dacă nu aleg eu în primul rând, tu pentru tine şi fiecare pentru el să trăiască autentic.

Rupe barierele şi alege să stai în casă atunci când pur şi simplu vrei să citeşti o carte în loc să iei parte la o petrecere zgomotoassă, alege să nu mănânci ce mănâncă toată lumea, alege cu sufletul pentru că el nu te minte.

Reţine că măştile te îndepărtează de tot ce e cu adevărat important pentru tine: familie, prieteni adevăraţi, vocaţie, împlinire. Alegi falsitatea pentru că e comod pe termen scurt sau autenticitatea pentru efecte cu bătaie îndelungată?

 

6. Apatia, amânarea, lipsa de voinţă şi motivaţie

 

Sunt sigură că şi tu ai avut parte din plin de astfel de obstacole. Sunt perfect normale. Până la un punct. Până când te limitează într-atât încât nu mai faci niciun pas înainte, până când trebuie să vină altcineva să te salveze.

Toţi vrem să avem parte de succes, însă din cauza apatiei, amânării, lipsei de voinţă şi motivaţie nu facem ceea ce ar trebui să ne ducă mai aproape de succes.

Vestea bună este că toate sunt în mintea ta.

Nu ştiu cum eşti tu, dar eu mă trezesc dimineaţa cu o energie care mi-ar putea permite să mut munţii din loc. Din nefericire, acea energie este irosită uneori pe lucruri care nu contribuie la evoluţia mea. Acea cantitate de energie se mai numeşte şi voinţă, iar noi o irosim nefiind autentici, făcând lucruri care „trebuie” făcute, luptându-ne cu ceea ce suntem de fapt.

Fă cu acea cantitate de voinţă cu care te trezeşti zilnic lucrurile pe care le amâni şi care ştii că te-ar propulsa la următorul nivel.

 

7. Frica

 

M-am considerat tot timpul o persoană fricoasă. Am fost un copil care se temea să încerce jocuri noi de teama de a nu se răni şi am ajuns un adult cu frica de dezaprobarea celorlalţi şi implicit de eşec.

Ştiam deja că este un obstacol, mai ales că frica pare a fi o boală omniprezentă. Ne temem de schimbare, de trecut şi viitor, de început şi sfârşit, de viaţă şi moarte.

În cartea „Feel the fear and do it anyway” de Susan Jeffers am găsit răspunsuri la multe întrebări legate de frică. Am aflat că frica nu dispare atâta timp cât intenţionăm să facem lucruri noi şi să depăşim stadiul în care ne aflăm.

Soluţia este simplă. Poţi scăpa de frică doar făcând acel lucru de care te temi. Am rămas cel puţin şocată. Mă aşteptam să găsesc nişte trucuri prin care să rămân în locul meu călduţ şi să şi scap de frică.

Şi eu sunt un om obişnuit ca şi tine. Mi-a fost frică să scriu până să văd că ador să fac asta.

Din fericire nu se poate. Dacă n-am simţi frica n-am evolua. Aşa că trebuie doar să faci primul pas. La baza fiecărei frici este frica că nu te vei descurca. Nu mai bine încerci decât să te întrebi toată viaţa cum ar fi fost dacă…?

 

8. Lipsa energiei şi sănătăţii fizice

 

Poate te întrebi ce legătură are sănătatea fizică şi energia cu descoperirea talentelor. Păi e simplu. Dacă nu ai energie pentru a fi eficient şi creativ n-ai nicio şansă să îţi descoperi talentele.

Imaginează-ţi că energia ta este acumulată într-un sac. Ce faci dacă acel sac are nişte găuri şi pierzi energie? Important este să-ţi dai seama pe unde pierzi energie şi să lucrezi în acel sens. Pierdem energie prin gânduri repetitive şi negative, griji de tot felul, frici, imaginaţie folosită in mod obsesiv, obiective stricte cu termene limită stresante.

Pentru a crea terenul necesar descoperirii talentelor tale încarcă-ţi bateriile. Poţi face acest lucru prin:  somn, alimentaţie, în special vegetariană, sport, respiraţie (meditaţie şi alte tipuri de exerciţii), a ajuta persoane din jurul tău, a ţine un jurnal, a face curăţenie (in casă, la birou, în relaţiile personale).

 

Să ştii că talentele tale n-o să apară fără ca tu să faci ceva în sensul acesta, oricât de mult mi-aş dori să-ţi spun că nu e aşa şi să-ţi furnizez o formulă secretă. Primul pas este deci să-ţi învingi frica şi să faci o listă cu obstacolele ce stau în calea ta. Pentru că doar aşa ne putem gândi cum să le atacăm. 

După cum observi ele sunt strâns legate unul de celălalt, aşa că odată ce vei porni nu va rămâne decât să le învingi pe toate şi să te dezvolţi aşa cum nu ţi-ai fi imaginat vreodată că poţi. 

Lasă-mi mai jos un comentariu şi spune-mi ce alte piedici ai întâmpinat tu în afară de cele menţionate mai sus. Putem completa lista în aşa fel încât să ajutăm cât mai multe persoane să iasă din ceaţă.

 

Cu drag,

Simona

 

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *