Obstacolele ce stau în calea descoperirii talentelor tale (1)

În ultimul articol îţi promisesem că voi veni cu paşii concreţi prin care eu mi-am descoperit talentele în speranţa că te voi ajuta şi pe tine să-ţi dai seama de unde să porneşti căutarea şi în ce direcţie să mergi.

Pentru asta am încercat în ultimele zile să organizez toată informaţia pe care vroiam să ţi-o transmit în aşa fel încât să nu scap nimic. Numai că astăzi mi-am dat seama că degeaba îţi vorbesc eu despre cum să scoţi la suprafaţă acele talente înnăscute dacă ele sunt bine de tot îngropate în interiorul tău, iar până la ele e plin de obstacole pe care trebuie să le depăşeşti.

Eşti eroul propriei tale vieţi, iar în călătoria ta va trebui să înlături una câte una barierele ce stau în calea împlinirii tale. Vei găsi aliaţi care te vor ghida, dar până la urmă TU eşti de departe singura persoană care va decide până unde poate merge.

Ce vreau eu să fac este să-ţi ofer o listă de posibile obstacole ce îţi pot încetini parcursul, obstacole pe care le-am avut şi eu de înfruntat la rândul meu. De tine depinde să selectezi care dintre ele te limitează, în ce ordine vrei să le ataci şi să completezi această listă cu tot ce crezi tu că te reţine în acest moment de la descoperirea propriilor talente.

1.      Negarea propriilor slăbiciuni

2.      Ideile preconcepute

3.      Sabotarea gândirii

4.      Atitudinea eronată

5.      Adoptarea unei false identităţi

6.      Apatia, amânarea, lipsa de voinţă şi motivaţie

7.      Frica

8.      Lipsa energiei şi sănătăţii fizice

 

 

 1.      Negarea propriilor slăbiciuni

Eu însămi mi-am negat de multe ori slăbiciunile. Am preferat să cred că nimic nu mă poate atinge, că sunt puternică şi sigură pe mine în orice situaţie, că pot avea tot ce îmi doresc dacă mă consider capabilă de a realiza tot ce-mi propun în loc să recunosc că sunt timidă şi nesigură, vulnerabilă şi cu frică de necunoscut.

Aceste negări permanente ale slăbiciunilor ajung să îţi blocheze dezvoltarea pentru că tu refuzi să le accepţi şi implicit să le contracarezi. Ele stau în calea descoperirii talentelor tale.

În cartea lui Stephen Cohen „States of Denial”, negarea poate fi descrisă ca:

 • Incapacitatea de a face faţă problemelor la nivel conştient sau inconştient;
 • Acţionarea ca şi când n-ar exista probleme;
 • O mască pentru a ascunde sentimentele şi emoţiile;
 • O cale de a evita conflictele şi dezaprobarea celorlalţi;
 • O cale de a funcţiona într-o aparentă normalitate;
 • Un model de viaţă pentru cei ce vor să arate bine;
 • O cale de a evita riscul schimbării ca rezultat al unei probleme sau pierderi.

Gândeşte-te bine ce slăbiciuni ai ascuns sub preş şi scoate-le de acolo. Acceptă-le ca fiind ale tale. Aşa eşti tu în acest stadiu al evoluţiei tale.

 2.      Ideile preconcepute

 Ideile preconcepute sunt acele idei pe care le luăm de-a gata şi nu le mai trecem prin filtrul introspecţiei personale. Ele sunt gânduri care te formează ca identitate.

De cele mai multe ori alegerile sunt limitate de ideile preconcepute că lucrurile trebuie să fie într-un anumit fel. Că trebuie să ne purtăm într-un anumit fel, că trebuie să facem anumiţi paşi şi neapărat într-o anumită ordine.

E suficient să ai câteva idei preconcepute pentru a te ciocni de alţii ce au propriile lor idei şi de realitatea lumii înconjurătoare.

Pentru a identifica acele idei care mă limitează eu mi-am notat câteva aspecte ale vieţii: talente (vocaţie), muncă, bani, oameni. Tu poţi completa lista cu tot ce crezi de cuviinţă. Apoi am început să scriu câte 3 idei fixe pe care le aveam cu referire la acele aspecte.

Exemple:

“Toţi cei din jurul meu sunt talentaţi la ceva, eu m-am născut fără niciun talent.”

“Este nevoie de muncă asiduă pentru a duce la îndeplinire lucrurile cu adevărat importante pentru mine.”

“Banii cinstiţi se fac greu, numai cei care găsesc tot felul de tertipuri au şanse să obţină bani cu uşurinţă. ”

“Nu e bine să ai încredere în oricine. Majoritatea oamenilor sunt nişte prefăcuţi şi îşi urmăresc interesele”.

Doar notând acele idei preconcepute am realizat că niciodată nu analizasem viabilitatea lor. Multe dintre ele mă ţineau în loc fără ca eu să-mi dau seama.

Alege deci acele aspecte importante ale vieţii tale şi notează ce crezi despre ele (cel puţin 3 idei preconcepute la fiecare aspect). Apoi încearcă să-ţi explici de ce crezi acele lucruri şi ce principii stau în spatele lor. Dă-ţi seama ce eviţi şi cum, dar şi ce e ok şi nu trebuie schimbat.

În momentul în care ai realizat că o astfel de idee este un impediment în calea descoperirii adevăratului tău potenţial, reformuleaz-o.

Exemplu: “Toţi cei din jurul meu sunt talentaţi la ceva, eu m-am născut fără niciun talent.” Poţi reformula astfel:  “Şi eu am punctele mele forte, doar că sunt într-un proces de descoperire a acestora.”

Atunci când nu găseşti o reformulare care să îţi fie pe plac, întreabă-te pur şi simplu ce câştigi dacă rămâi blocat în acea idee şi ce lecţii ai de învăţat.

3.      Sabotarea gândirii

 Ştiu că poate suna dur, însă eu cred cu tărie că am fost sabotaţi, uneori cu intenţie, alteori fără intenţie, în aşa fel încât nu mai ştim cine suntem şi ce vrem cu adevărat, la ce suntem nativ buni şi cum ne putem dezvolta.

Am fost învăţaţi să ni se spună cum să gândim. De ce atunci când eram mici ne plăcea să încercăm cât mai multe şi să învăţam să facem tot ce făceau cei din jurul nostru? De ce acum, ca adulţi, nu avem aceeaşi tragere de inimă să încercăm şi să învăţăm? Poate pentru că am fost învăţaţi să credem fără să punem la îndoială şi am fost dezamăgiţi?

Eu am crezut când profesorii şi părinţii mi-au spus ce drum să aleg în viaţă, am ascultat tot timpul de autoritate, nu am pus la îndoială nimic pentru că aşa am fost educată.

Dacă vrei în schimb să nu fii permanent manipulat crede ceea ce asculţi doar după ce te-ai documentat şi nu crede fără a pune întrebări.

Nu lăsa pe nimeni să-ţi spună ce poţi şi ce nu poţi să faci.

Fie e vorba de familie, anturaj, mass-media, sistem educaţional sau religie, ascultă ca şi când ar fi adevărat. Stochează informaţia şi compar-o cu experienţele anterioare. Pune-o la îndoială împreună cu presupunerile şi concluziile tale.

Aşa cum spuneam la punctul anterior e posibil să ai  idei preconcepute, idei ce ţi-au fost inoculate de alţii şi care îţi pot afecta capacitatea de a gândi pentru tine.

(va urma)

În articolul următor vom continua şi cu restul obstacolelor pe care eu le-am întâmpinat.

Până atunci te rog să-mi laşi un comentariu, să-mi spui dacă şi tu ai întâlnit aceste obstacole şi cum le-ai depăşit.

Cu prietenie,

Simona

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

7 thoughts on “Obstacolele ce stau în calea descoperirii talentelor tale (1)

 1. fain articolul si curat. cred ca cu totii trecem prin etapele astea pana ajungem sa fim sinceri cu noi insine. da, si eu le-am intalnit si cu unele ma mai lupt inca. sunt intr-un continuu proces de dezvoltare,

 2. Toti suntem intr-un proces de dezvoltare, Sim. Ma bucur ca imi confirmi ca de fapt nu suntem singurii care intampinam astfel de obstacole, asa cum credem uneori.

 3. M-am luptat foarte mult cu fiecare dintre ele. Ce poti face e sa le inveti pe fiecare in parte. Vreau sa spun ca inveti cum sa gandesti fara idei preconcepute sau incepi sa fii harnic. Dupa ce ai invatat atunci nimic nu te poate oprii din a-ti atinge obiectivele.

  • Ai mare dreptate, Alex. Si primul pas este sa constientizezi aceste obstacole. Abia apoi inveti cum sa te lupti cu fiecare dintre ele.

 4. Simona…si eu le am pe ale mele si sunt constient de ele si caut sa le minimalizez la maxim…este interesant articolul pentru ca vii cu exemple chiar ok;)…spor

  • Poate ne dai niste exemple de obstacole pe care le-ai intampinat tu si cum le minimalizezi. Spor si tie! 😉

 5. Pingback: Obstacolele ce stau în calea descoperirii talentelor tale (2) | Iesi din Ceata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *