Nu crede nimic din ceea ce gandesti

„Gândește pozitiv și totul va fi bine”.

„Schimbă felul în care privești lucrurile și lucrurile pe care le privești se vor schimba”.

“Atitudinea este tot ce contează”,

 

 

iar lista poate continua. Varietatea mesajelor care-ți spun că să-ți controlezi mintea depășește chiar și cea mai bogată imaginație. De cele mai multe ori vrei să le crezi pentru că vrei cu adevărat să ai o viață mai bună: să-ți placă ceea ce faci zi de zi, să n-ai griji financiare, să ai relații fericite…

 

Pentru  mulți dintre cei ce privesc din exterior, toată “febra” asta a dezvoltării noastre personale este doar o himeră. Nu este un stil de viață. Nu este o modalitate de a-ți face zi de zi viața mai bună. Sigur, poți gândi pozitiv, dar asta nu te va duce nicăieri.

 

Încearcă să le spui prietenilor tăi, familiei sau colegilor că de astăzi o să gândești pozitiv și viața ta o să se schimbe. O să-ți spună (în față sau pe la spate) că ai luat-o razna. Dacă vrei o viață mai bună du-te și mai obține o diplomă, avansează în carieră, renunță la timpul tău liber și așa vei obține bani care să-ți permită să-ți îndeplinești dorințele. Nu-ți mai agăța speranțele și visurile de tot felul de teorii pozitive. N-ai cum să obții ceva bun din ele.

 

Sau da?

 

Ezit puțin înainte să-ți spun asta, dar….

 

VIAȚA MEA S-A SCHIMBAT PORNIND DE LA CONCEPTE CONSIDERATE ABSURDE DE CEI DIN JURUL MEU

 

Lucram într-un  domeniu ce nu-mi aducea niciun fel de satisfacție, iar lucrul ăsta se răsfrângea asupra tuturor aspectelor din viața mea. Am gândit pozitiv și de a doua zi lucrurile au început să se schimbe? Nu. Am renunțat la speranță și am continuat să-mi spun că nu am de ales? Nu.

 

Am înțeles că tot ceea ce sunt în acel moment este un rezultat a ceea ce am auzit, am văzut și am experimentat de-a lungul vieții. Iar toate aceste lucruri îmi determinau viața. Dacă era ceva de schimbat în viața mea, în primul rând era nevoie să schimb bagajul pe care îl purtam cu mine în fiecare minut.

 

Problema cu mesajele de la începutul articolului este că ele omit o parte sau alta a formulei. Ele se referă doar la partea legată de gânduri și rezultate. Sau doar la obiceiuri care să ducă la rezultate. Sau doar la acțiuni: “în loc să visezi cu ochii deschiși, mai bine pune mâna și fă asta sau asta sau asta”.

 

Gândurile nu vin de nicăieri. Ele apar din programele înregistrate în subconștientul nostru de-a lungul vieții: ceea ce am auzit din copilăria noastră și până la vârsta pe care o avem acum, ceea ce am văzut la părinții noștri sau la oamenii importanți din viața noastră, experiențele pe care le-am avut de-a lungul vieții.

 

Gândurile vin din informațiile și convingerile altor persoane. Programele noastre nu sunt neapărat adevărate sau false. Ele doar sunt și au ajuns la tine prin influențele altora. De asta este recomandat să pui la îndoială propriile gânduri până în momentul în care ajungi să alegi tu lucrurile în care să crezi.

 

O formulă completă ar putea arăta așa:

 

PROGRAME (CONDIȚIONĂRI) – GÂNDURI – SENTIMENTE – ACȚIUNI – OBICEIURI = REZULTATE

 

Programele sunt cele care determină viitorul tău. De acolo pleacă gândurile ce duc la sentimentele, apoi la acțiuni ce se transformă în obiceiuri ce produc rezultate.  Scopul tău este să modifici programele existente în unele care să-ți încurajeze reușita.

 

Toate schimbările au loc mai întâi la nivel subconștient, apoi devenim conștienți de ele.

 

PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI ASUPRA TA

 

Termenii de conștient și subconștient n-au prezentat prea mare interes pentru mine de-a lungul timpului. Simpli termeni de specialitate, fără să-mi dau seama cât de importanți erau dacă-mi doream să înțeleg mecanismul schimbărilor pe care le visam.

 

Conștientul se referă la toate lucrurile de care suntem conștienți la un anumit moment. Subconștientul se referă la tot ce nu e activ în conștient. Asta înseamnă că subconștientul este un container pentru programe cărora tu nu le acorzi nicio atenție la un moment dat. Imediat ce le oferi atenția ta ele intră în conștient.

 

Există programe (credințe proprii, convingeri, clișee) care locuiesc în subconștient și îți controlează viața fără să-ți dai seama câtă putere au asupra ta. Ritmul bătăilor inimii, funcționarea ficatului și alte aspecte fiziologice se află și ele la nivel subconștient. Cu cât funcția este mai importantă, cu atât este mai probabil ca ea să rămână la nivel subconștient. Ar fi o corvoadă să-ți amintești conștient să faci inima să-ți bată sau să activezi digestia mesei anterioare.

 

Ca să înțelegi mai bine, imaginează-ți conștientul ca fiind călărețul care îndrumă calul după ce a hotărât traseul, iar subconștientul este tocmai calul ce depune efortul. Nu poți lăsa calul să stabilească drumul, dar nici călărețul nu poate să-i spună calului pe unde să calce în fiecare moment al drumului. În mod ideal, conștientul și subconștientul lucrează împreună ca doi parteneri ce se completează reciproc.

 

Subconștientul este o parte a conștiinței în care orice gând, sentiment, acțiune sau obicei este clasificat și înregistrat. Ulterior conținutul subconștientului devine un fișier ce poate fi reamintit sau retras exact așa cum putem extrage dosare dintr-o arhivă.

 

DE CE NU ALEGERILE SUNT CELE CE NE DETERMINĂ VIITORUL

 

Se întâmplă adeseori să regretăm alegerile făcute în trecut și să credem că dacă am fi ales diferit viața noastră ar fi fost altfel acum. Ironia este că alegerile noastre, implicit acțiunile sau inacțiunile noastre, nu sunt cele ce ne determină viitorul în mod direct. Alegerile au la bază gânduri și obiceiuri, iar gândurile și obiceiurile sunt de cele mai multe ori automate. Programele ce stau la baza gândurilor și obiceiurilor noastre sunt cele pe baza cărora trăim.

 

Atunci când subconștientul este nevoit să aleagă între emoții (programe automate) și rațiune, emoțiile vor învinge aproape întotdeauna.

 

Dacă nu avem dosare care să ne susțină în calea pe care ne-o dorim, alegerile automate pe care le facem vor părea logice. Și cu toate astea, deși ni se pare că facem totul “așa cum ar trebui”, nu ajungem acolo unde ne dorim.

 

Programele ne țin într-o zonă de siguranță, o zonă de supraviețuire. Ține cont că rolul minții noastre condiționate este să ne ajute să supraviețuim și nu să ne dezvoltăm.

 

ALEGERILE DEVIN ÎNSĂ IMPORTANTE LA NIVELUL LA CARE, ÎN MOD CONȘTIENT, DECIDEM SĂ NU NE LĂSAM CONDUȘI DE PROGRAMELE ÎNREGISTRATE

 

Să spunem că am auzit de la părinți că oamenii sunt răi și că nimeni nu te ajută fără să urmărească un anumit interes. Apoi am văzut cum părinții noștri sau oamenii pe care îi aveam drept model aveau dificultăți în a-și exprima opiniile sau a-și urmări dorințele. Nu în ultimul rând am trecut prin experiențe care ne-au făcut să suferim.

 

Toate astea ne-au modelat programele sau mai bine zis ne-au determinat să trăim așa cum o facem acum.

 

Alegerea devine importantă abia atunci când conștientizăm programul ce ar putea determina o anumită alegere și în mod conștient alegem o altă variantă.

 

Subconștientul primește sentimente și gânduri inidferent de natura lor. Tocmai de aceea poți introduce în mod voluntar orice gând sau sentiment pe care ți-l dorești. Asta nu înseamnă că-ți poți controla în întregime subconștientul, dar poți să-i oferi în mod conștient orice dorință sau plan pe care dorești să-l transformi în realitate. Subconștientul poate fi folosit în mod voluntar doar prin exercițiu. El lucrează permanent, dar asta înseamnă că funcționează indiferent dacă tu depui sau nu vreun efort pentru a-l influența.

 

Orice temere sau gând negativ îți va stimula subconștientul. Dacă tu nu-i oferi hrană adecvată, el se va hrăni cu ceea ce ajunge la el din neglijență.

 

DAR CUM SCHIMBI PROGRAMELE ÎNREGISTRATE PÂNĂ ACUM?

 

Avem deja în noi ceea ce ne este necesar pentru a produce schimbările pe care ni le dorim și oricând putem construi căi noi pentru a ajunge acolo unde visăm. Adesea credem însă că nu avem ceea ce ne trebuie doar pentru că nu suntem conștienți de acele resurse într-o anumită situație din viața noastră.

 

Cercetările neurofiziologice arată că fiecare experiență este stocată undeva și poate fi adusă la suprafață la nevoie. Nu ți s-a întâmplat să-ți revină în memorie evenimente demult uitate sau vreun gând rătăcit și fără nicio legătura cu situația dată? Subconștientul are toate experiențele noastre la care putem apela pentru a privi lucrurile dintr-o perspectivă mai înțeleaptă. Doar că este nevoie ca noi să filtrăm aceste experiențe în așa fel încât să ne ajute în loc să ne saboteze.

 

iesi din ceata

 

Uneori nu învățăm însă din experiențele trecute pentru că nu dorim să ni le aducem aminte. Pot fi lucruri dureroase, a căror amintire nu ne face plăcere. Pot fi atât de dureroase încât nu dorim să ne gândim la ele. Asta ne face să le blocăm și implicit nu mai suntem conștienți de existența lor.

 

T. Harv Eker spune în cartea “Secretele minții de milionar”orice schimbare de program presupune 4 pași:

 

– conștientizarea

– înțelegerea

– disocierea

– recondiționarea.

 

Imaginează-ți că ești un container. Fără a filtra părți din ceea ce există deja în interiorul tău există posibilitatea să obții rezultatele pe care le dorești, dar va fi dificil să le păstrezi pentru că programele deja existente te vor sabota. Fără ca interiorul tău să fie pregătit pentru a construi și a păstra ceea ce ai construit cu trudă, toatele uneltele din lume, oricât de bune ar putea fi ele, vor fi inutile.

 

Am citit de curând un articol de ziar în care Maria Sharapova, jucătoarea profesionistă cu cele mai mari venituri din tenis, a fost întrebată care este cea dificilă adversară ei. Titlul articolului spunea că Sharapova este arogantă și le umilește pe celelalte jucătoare din tenis, în condițiile în care răspunsul ei fusese: “Care e cea mai dificilă adversară? Eu. Pe cât de nebunește sună, când ești pe teren, întâlnești mai multe obstacole decât adversara”.

 

Era o simplă declarație prin care un sportiv profesionist recunoștea ceea ce mulți se tem să recunoască: obstacolele sunt create de noi, nu de circumstanțele exterioare și tot în noi există și soluția. Noi avem capacitatea de a alege dacă acționăm automat conform programelor existente sau dacă o luăm pe un drum nou, nebătătorit.

 

Primul pas este așadar conștientizarea, adică aducerea programelor din subconștient în conștient, acolo unde putem lucra cu ele si le putem transforma din sabotori în cei mai puternici aliați.

 

Alege un domeniu al vieții tale pe care vrei să-l îmbunătățești: relații, sănătate, finanțe etc. Ia o foaie de hârtie și scrie:

  1. toate declarațiile pe care le-ai auzit în copilărie despre acel lucru
  2. caracteristicile prin care te asemeni sau prin care diferi de părinții tăi
  3. un anumit incident din viața ta care te-a marcat în domeniul respectiv.

 

Cu certitudine ai adus în conștientul tău lucruri care erau bine îngropate în subconștient. Prin articolele următoare o să parcurgem ceilalți pași ai schimbării și vom trece prin toate elementele ecuației în așa fel încât să fii din ce în ce mai aproape de rezultatele pe care ți le dorești.

 

Înainte de încheiere vreau să iei o altă foaie de hârtie și să scrii fără să stai pe gânduri completarea la propozițiile de mai jos create de Nathaniel Branden, psihoterapeut american:

 

Una dintre căile prin care contribui uneori la propria mea frustrare este…

Una dintre căile prin care blochez oamenii să-mi ofere ceea ce-mi doresc este…

Una dintre căile prin care îmi sabotez uneori propriul succes este…

Una dintre căile prin care ajung să mă simt o persoană neajutorată este…

Unul dintre lucrurile bune despre faptul că mă simt o persoană neajutorată este…

(Știu, știu, dar scrie în continuare)

Dacă mi-aș asuma întreaga responsabilitate pentru propria mea existență, atunci…

Dacă mi-aș asuma întreaga responsabilitate pentru a obține ceea ce-mi doresc, atunci…

Dacă mi-aș accepta dreptul de a fi o persoană fericită, atunci…

Devin o persoană conștientă de faptul că…

Dacă îmi permit să înțeleg ceea ce am scris, atunci…

 

Este responsabilitatea mea, prin faptul că am ales să scriu și am privilegiul ca tu să mă citești, să-ți arăt că se poate să recondiționezi tot ceea ce există în acest moment în interiorul tău și care te împiedică să obții ceea ce-ți dorești. Fiecare program reprezintă un cost sau o investiție pentru viitorul tău.

 

Singurul mod prin care putem schimba condiționările care au ajuns din generații în generații până la noi este să dăm mai departe ceea ce am învățat prin propria experiență de viață. De asta fac ceea ce fac.

 

Între timp, poți să-mi faci o favoare? Dă mai departe acest articol pentru ca alți oameni să vadă că schimbarea este posibilă în realitate. Poate că citind aceste rânduri vor conștientiza lucruri care să-i ajute pe viitor.

 

Până la urmă nu pentru asta suntem aici? Pentru a ne ajuta unii pe alții?

 

Hai să ne schimbăm pe noi și apoi lumea în care trăim…

 

Aceeași,

Simona

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

5 thoughts on “Nu crede nimic din ceea ce gandesti

  1. Pingback: Legatura dintre ancorele trecutului, capcanele mintii si dorintele implinite | Iesi din Ceata

  2. Pingback: Rezolvarea problemelor fara rezolvare (sau cum sa scapi de cutie in loc sa gandesti in afara cutiei) | Iesi din Ceata

  3. Pingback: Motivul pentru care esti propriul tau dusman | Iesi din Ceata

  4. Pingback: Cum sa-ti recunosti, accepti si eliberezi emotiile reprimate | Iesi din Ceata

  5. Pingback: Secretele din spatele deciziilor potrivite pentru tine | Iesi din Ceata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *