Mitul dezvoltării personale

 

 

În ultima vreme e la modă să fii pasionat de dezvoltare personală. Să citești cât mai mult, să mergi la cursuri și seminarii, să dezbați informațiile obținute. Iar de informații nu ducem lipsă. Sunt din ce în ce mai multe, trimise prin atâtea mijloace de comunicare încât nu ne mai ajunge timpul fizic pentru a le parcurge pe toate.

Cum am căzut în capcana falsei dezvoltări personale

Acum ceva timp citeam câte 5 cărți de dezvoltare personală în paralel plus cursuri online și materiale printate de pe bloguri. Mi se părea că pierd prea multe informații valoroase dacă aștept să termin un curs sau o carte și abia apoi trec la următoarele. Aveam impresia că aleg numai sursele cele mai bune și că am cu adevărat nevoie de tot ce mi se oferă. Nu numai că nu-mi ajungea timpul, dar mintea mea era supraîncărcată. Era ceva de genul: „Wow! Ce interesant! Ce mă bucur că am ajuns la informația asta. Hai să trec mai departe. Trebuie să aflu tot și după aia mă pun pe treabă”.

Și tot așa până am căzut în capcana cunoașterii. Mi se părea că pe măsură ce mă adâncesc în informații, cu atât știu mai puțin. Cu atât eram mai confuză, dar cu un aer de superioritate: emanam prin toți porii un „Uite câte știu eu… Tu cum poți să trăiești în ignoranță și să nu-ți dorești să te dezvolți”? Așa mă percepeau cei din jur. Eu însă mă cocoțasem pe un piedestal fals de unde nu puteam să văd încă toate lucrurile astea.

Nu aplicam nici măcar 10% din tot ceea ce citeam. Știam în sinea mea că dacă m-aș apuca să pun în aplicare o serie de lucruri învățate, viața mea ar ajunge la alt nivel. Însă balonul s-a spart abia când am început să dau vina pe cei care livrau astfel de informații și care nu-mi schimbau viața cu nimic. Niciunul nu-mi spunea mie, pe cazul meu specific, ce să fac! M-am revoltat în sinea mea: „Vorbe în vânt, asta înseamnă tot ce este promovat sub formă de dezvoltare personală”.

Am lăsat deoparte teancurile de hârtii. Le vedeam din când în când ca pe un munte ridicat în dormitorul meu, dar le ignoram. Revenisem la viața de dinainte de a descoperi toate astea. Eram aceeași victimă, dar cu alți responsabili pentru ceea ce mi se întâmpla. Dacă stau bine să mă gândesc, era chiar mai rău. Pentru că acum știam ceea ce se tot repeta obsesiv indiferent de sursa de informație: „totul depinde de tine, asumă-ți responsabilitatea, fă primul pas”. Aveam și uneltele necesare, îmi pregăteam terenul, dar renunțam înainte să dau vreo șansă acelei soluții.

Privind retrospectiv, cred că tocmai faptul că vroiam să știu prea multe pentru a fi mai bine pregătită (pretextul meu) mă ținea pe loc. Tocmai faptul că era mai simplu să citesc si să visez cum ar fi viața mea ideală, mă paraliza de frică.

Nu eram cu nimic mai bună decât cei care după terminarea studiilor n-au mai pus mâna pe vreo carte sau n-au mai mers la absolut niciun curs.

Cum am descoperit ce presupune dezvoltarea personală

Tot în mine am găsit nevoia de a trece și de acest nivel. Pentru că vine un moment în viața fiecăruia când ceva te determină să pășești dincolo de ceea ce ești. De cele mai multe ori e durere, alteori e adrenalină provocată de plăcere. La mine a fost durere scoasă la suprafață de cei care reușeau având exact aceleași informații ca și mine. Acum o numesc inspirație.

Însă oricum ar fi, până nu te depășești pe tine, cel de ieri, ceea ce cauți nu e dezvoltare personală, ci o justificare pentru faptul că te zbați. Tu vrei, dar nu funcționează pentru tine, acesta e pretextul.

Întrebarea mea este: cât timp ai încercat să vezi dacă funcționează acel ceva cu care ai rezonat puternic? E ca și cum te-ai pregăti pentru războiul vieții tale. Iei cu tine atât de multe arme încât nici nu mai ajungi până la câmpul de luptă.

Informația nu este putere, ci putere potențială. Am înțeles că indiferent de cât de bună sau mai puțin bună este, are exact aceeași valoare dacă nu o folosești.

Problema nu este că sunt prea multe informații care îți vizează permanent atenția. Creierul tău este oricum suficient de inteligent pentru a distinge ceea ce interesează de ceea ce nu te interesează. Dacă tu le citești, este pentru că tu crezi că sunt importante pentru tine la acel moment. Ce e cu adevărat decisiv este ca tu să stabilești ce vrei să obții cu acele informații.

„Nu există ființe inferioare, există doar oameni care nu vor să se înalțe, să dezvolte ascensiunea care sălășluiește în ei înșiși”. Monod T.

Devoltarea personală presupune o formare permanentă aplicată propriei persoane. Avem nevoie de ea pentru a ne schimba și pentru a evolua. Astăzi, cu atât mai mult, a devenit indispensabil să ne dezvoltăm atuurile personale pentru a ne adapta la noua situație economică și socială.

Schimbarea trebuie să vină, dar trebuie să vină mai ales din interior. Trebuie să ne dezvoltăm cu ceea ce avem la îndemână, însă trebuie să o facem singuri. Oricât de frică ne-ar fi, nu o să apară niciun guru al dezvoltării personale să ne scoată din groapă.  Cei care înțeleg acest lucru sunt capabili să se schimbe în permanență și să fie stăpâni pe schimbarea respectivă.

Asta cred eu că este adevărata dezvoltare personală, care nu poate fi însă obținută fără un plan de dezvoltare. Acest plan al dezvoltării personale este unul specific fiecărei persoane. El trebuie să fie scris și concret, ca să-l poți urma. Eu mi-am pliat propriul plan în jurul a 7 principii:

1.      Decide că vrei să progresezi

Dacă vrei să ai o relație mai bună, trebuie să fii o persoană mai bună. Dacă vrei să ai copii mai buni, fii un părinte mai bun. Dacă vrei ca oamenii din jurul tău să se poarte mai bine cu tine, învață să te porți mai frumos cu ei.

Nu te mulțumi cu realizările prezente. Nu te complace în ceea ce ești acum. Nu te opri în zona în care te simți în siguranță.

Până nu iei decizia de a te perfecționa, atunci nu cauți dezvoltare personală. Singura modalitate de a te dezvolta este să alegi să te dezvolți.

„Un câștigător știe cât de multe are de învățat chiar dacă este considerat de către ceilalți un expert. Un perdant vrea să fie considerat de ceilalți un expert, dar asta înainte de a-și da seama cât de puține știe”. Sydney Harris

2.      Nu mai amâna începerea adevăratului proces de schimbare în tine

„Ceea ce contează nu este ce vei face, ci ceea ce faci chiar acum”. Napoleon Hill

Așa cum făceam și eu, cei mai mulți oameni spun că vor începe: „în curând, altădată, într-o bună zi, într-una din zilele astea”. Asta înseamna de cele mai multe ori „în niciuna din zilele astea”.

Acum este cel mai bun moment pentru a începe. Alege unul sau două domenii ale vieții tale în care vrei cu prioritate să te dezvolți. Nu mai multe pentru că n-o să poți totul deodată. Ești om. La început o să simți tentația de a-ți îndrepta atenția către prea multe domenii. Dedică-ți energia numai acelor arii importante sufletului tău.

Scrie-ți visele și obiectivele în acele domenii. Dacă nu-ți place să scrii măcar stabilește-le foarte bine la nivel mental;

3.      Continuă să înveți, chiar și atunci când nu crezi că e posibil sau când crezi că ai aflat tot

După ce ți-ai stabilit ce vrei să obții, începe să cauți materiale: cărți, materiale audio, reviste. Citește părerile altora asupra lor, vorbește cu oameni cu experiență în domeniu și cere-le părerea. Alege cele mai bune materiale, nu ai oricum timpul fizic pentru a citi tot ce găsești. Plus că nu se întâmplă nimic dacă pierzi un curs sau nu citești acum cartea aia. Poate nu era momentul la care tu să ai nevoie de acele informații.

Stabilește-ți un interval orar dedicat dezvoltării tale: o oră pe zi, 30 de minute? Nu contează cât, dar stabilește și respecta o marjă de timp. Când vei folosi acel timp: te vei trezi mai devreme, te vei uita mai puțin la televizor seara, vei citi cât dorm copiii? Respectă timpul pe care ți l-ai propus zilnic.

Continuă să înveți după ce ți se pare că ai început să cunoști destul. Așa cum am spus mai devreme, obstacolul cel mai mare nu este ignoranța, ci cunoașterea. Cu cât afli mai multe, cu atât crește posibilitatea de a crede că le știi pe toate;

4.      Aplică ceea ce ai aflat

Încearcă să aplici principalul lucru care ți-a rămas în minte din ceea ce ai aflat (principala morală a cărții, principalul sfat al cursului) cel puțin o dată pe zi timp de o lună de zile.

Se spune că dacă nu se schimbă nimic ca urmare a ceea ce ai învățat înseamnă că: fie nu acorzi suficient timp și atenție planului tău, fie acorzi atenție domeniilor mai puțin importante, fie nu aplici ce ai învățat.

În timp ce asimilezi informația și dai peste ceva ce ți se pare important, pune-ți trei întrebări:

– unde pot folosi informația?

– când o pot folosi?

– cine mai are nevoie de ea?

În acest fel te gândești cum poți trece de la teorie la practică și ai șanse mai mari de a vizualiza transpunerea informațiilor în realitatea curentă;

5. Treci peste obstacole

Adevărata dezvoltare personală nu e ușoară. Deși pare floare la ureche când citești despre asta. Dezvoltarea personală pe propria piele poate fi mai puțin confortabilă pentru că cere consecvență și disciplină: timp pe care l-ai putea petrece cu altceva, bani pentru unele materiale, perioade în care nimeni nu te înțelege.

De asta mulți încetează să se mai dezvolte când prețul devine prea mare. E adevărat că e mai simplu să rămâi acolo unde ești, dar reversul medaliei în acest caz este o viață limitată, când tu în interiorul tău știi că se putea mai mult;

6. Găsește oameni care se dezvoltă la rândul lor în domeniile tale de interes

Este des promovat în literatura de dezvoltare personală faptul că ești media celor mai apropiați 5 oameni din jurul tău. Dacă nu ai circumstanțe ajutătoare te vei lupta din greu pentru a te dezvolta. Nu spun că este imposibil, dar adevăratul succes îi include pe ceilalți.

Găsește-ți o persoană foarte experimentată de la care vrei să înveți. E bine să fie reală, dar când acest lucru nu este posibil poate fi și virtuală. Stabilește o relație cu aceasta. Urmărește-i pașii. Acestă persoană va fi mentorul tău.

Petrece timp cu acele persoane din anturajul tău care sunt preocupate de progesul lor, care nu se mulțumesc cu ceea ce sunt acum. Găsește măcar trei astfel de persoane.

Dacă te simți pregătit, găsește la rândul tău o persoană căreia să-i fii model: o rudă, un prieten, un coleg. Poți ajuta această persoană să-și depășească condiția, iar acesta este cel mai bun mod de a evolua și tu la rândul tău;

7. Nu da vina pe sursa informației dacă viața ta nu se schimbă

Indiferent sub ce formă este promovată dezvoltarea personală, tu ești o persoană care și-a asumat răspundere pentru viața ei. Ai dreptul să alegi ce să crezi și ce nu, ce să citești și ce nu, ce să aplici și ce nu. Avem libertatea de opinie, dar în momentul în care opinia noastră direcționează nemulțumirea către surse externe nouă, dăm din mână și ultima fărâmă de putere pe care o mai avem.

Așadar, ce am învățat eu pe pielea mea că nu este dezvoltarea personală:

un medicament universal – dezvoltarea personală nu este soluția miraculoasă pentru toate probleme tale din acest moment. Dezvoltarea înseamnă deopotrivă urcușuri și coborâșuri, plusuri și minusuri, lumini și umbre. Informațiile adunate sub denumirea de „dezvoltare personală” sunt dintre cele mai variate. Tu alegi de ce ai nevoie la un anumit moment al vieții tale;

un pretext al superiorității – simplul fapt că ești preocupat de propriul tău progres nu înseamnă că ceilalți sunt niște ignoranți. Fiecare persoană are propriul drum prin viață, drum care nu seamănă deloc cu al tău;

o simplă refulare – știu că vrei să depășești tot ceea ce acum te ține pe loc, însă doar citind sau ascultând informații nu șterge cu buretele realitatea.

Ce este în schimb dezvoltarea personală:

– o oportunitate – dezvoltarea personală presupune schimbare, iar schimbarea este singura șansă de trăi cu adevărat. Nu îmi pot imagina ceva mai rău decât o viață ce stă pe loc;

o chestiune de alegere – trăim timpuri miraculoase, în care avem informațiile în mâinile noastre. Poți alege să profiți de ele sau să te împotrivești;

un plan care îți poate schimba viața – nimic nu garantează că dacă ai avut reușite în trecut, viitorul va fi la fel. Este nevoie de un plan pe care să-l urmezi către noi și noi culmi. Pentru că toți știm că a obține lucruri nu aduce fericirea, dar a progresa constant, da.

Față de ziua în care am pășit pe acest drum al dezvoltării personale, rezultatele sunt altele pe toate planurile vieții mele. Pot vedea progresul cu ochii deschiși, însă știu că ceea ce văd acum este nimic în comparație cu ce îmi poate oferi viața.

Și tocmai asta e partea frumoasă a dezvoltării personale. Oriunde ai ajunge, drumurile se deschid și mai mult în fața ta dacă accepți că dezvoltarea adevărată este în tine. Cărțile, cursurile sau taberele de pe acest drum doar scot la suprafață ceea ce ai ținut adormit de-a lungul timpului.

Începe chiar acum să conturezi planul dezvoltării tale personale.

Sunt curioasă cum vezi tu dezvoltarea personală, cu bune și rele.

Cu prietenie,

Simona

P.S. Aceasta este strict părerea mea personală legată de domeniul dezvoltării personale. Ai tot dreptul din lume să nu fii de acord cu ea. Tot ceea ce scriu este bazat pe experiențele mele personale în speranța că poate o informație de aici îți va fi vreodată de folos. Oricum ar fi, îți doresc mult succes în propria ta evoluție către ceea ce poți fi cu adevărat, pentru că:

„Niciodată nu este prea târziu să fii ceea ce ai fi putut deveni”. George Eliot

Sursa foto: Cărți

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

22 thoughts on “Mitul dezvoltării personale

 1. A te dezvolta bine si armonios depinde numai de tine, degeaba citesti carti de dezvoltare personala daca nu aplici nimic din ceea ce citesti. E pierdere de timp sa convingi pe cineva ca a manca sanatos face bine corpului tau, atata timp cat acel personaj merge cu shaorma in plasa si nu-ti da nicio atentie. Degeaba explici unui om ca a merge pe jos face bine, atata timp cat el nici macar la magazinul din colt nu se duce decat cu masina. Si exemplele pot continua pana la infinit. Dezvoltarea personala tine numai de tine si atat, daca vei citi si vei aplica ce scrie acolo cu atat mai bine, asta numai tu hotarasti.

 2. Adevarat este tot ce este scris in articol. Am de adaugat ceva care poate pare banal, dar pt mine conteaza: articolele pe subiecte NLP ale presupusilor experti sunt foarte lungi, cu idei repetitive, devenind obositoare si in final neatingidu-si scopul. Am remaracat ca ideile importante,revolutionare,indiferent de domeniu, pot fi exprimate in cuvinte clare si putine. Un alt aspect este legat de ruperea monotoniei textului prin tehnicile de formatare si prin sublinierea ideilor principale sau a concluziilor. Un exemplu pozitiv in acest ultim aspect este chiar articolul de mai sus.

  • Este adevarat ca repeta tema ´clasica´ a dezvoltarii personale si validat de multe alte articole; fiecare individ stabileste prioritatile in functie de hard si de versiunea de soft pe care o ruleaza la un moment dat. Pana la un nou update, mai trece un pic de apa pe Dunare. Ce spuneti despre asta?

   • Noi toti avem niste tipare mentale si comportamentale sub forma de fisiere. In functie de ele decidem ce facem, ce aplicam si ce nu. Important e sa constientizam ca putem schimba aceste fisiere si ca putem realiza absolut orice.

 3. Este un articol de bun simt. Eu am participat la ceva cursuri de dezvoltare personala dar nu in exces. Fiecare m-a ajutat pentru ca am trait si facut foarte multe si am incercat sa aplic cat mai mult dupa ce am invatat. Bbinenteles ca nu mi-a iesit tot, dar este esentiala trairea cu mult mai importanta decat cititul si doar memoratul.

  • Multumesc, Dorina, pentru mesajele tale. Cred ca a progresa inseamna a trai si atat timp cat nu progresam, degeaba citim.

 4. Foarte interesant acest articol! As vrea sa subliniez din proprie experienta ca sunt carti, pe care daca le citesti la momentul oportun tie, iti deschid ochii si te fac sa vezi lumea si din alt unghi, iar daca le mai combini cu ajutorul unui coach/mentor/prieten experimentat te fac sa vrei sa treci la actiune mai usor. Dar cum a fost deja mentionat, adevarata dezvoltare vine din vointa de a schimba ceva si doar tu esti ” motorul” care genereaza aceste schimbari. Aceasta a fost reteta pe care am aplicat-o eu intrun moment de depresie, iar acum am ajuns sa fac lucruri si sa gasesc oportunitati pe care acum 2 ani nu le credeam posibile.

  • Multumesc pentru feedback. Mult succes in continuare in tot ce-ti propui!

 5. Da. Văd că a devenit o modă să vorbim despre “information overload.”
  Dar care sunt cauzele fundamentale ale ajungerii la suprasaturaţie?
  Vorbim mult despre efecte, le analizăm până la epuizare şi ignorăm cauzele, chiar şi cele de pe primul nivel ierarhic.
  Care este de pildă CAUZA pentru care AMÂNĂM SĂ PUNEM ÎN PRACTICĂ CEEA CE CITIM?
  Sau definim recurent? Cauza răcelii este răceala? Cauza ignoranţei este ignoranţa? Cauza suprainformării, este informarea?
  Mi-ar fi plăcut să găsesc altceva decât reluarea acestei teme, pe care o cunosc de peste 5 ani şi e dezbătură în câteva zeci de mii de articole deja, iar acum, în ultima lună, cred că s-au umplut blogurile de dezvoltare personală de ele…
  Te-ai gândit la CAUZE? Ai făcut vreo conexiune între NEVOILE REALE DE DEZVOLTARE şi maimuţăreala specifică unui anumit nivel de dezvoltare interioară?
  Câţi dintre cei care citesc şi scriu despre dezvoltare personală, au depăşit stadiul nevoilor fiziologice? 1 la 100.000?
  99% dintre cei care participă la astfel de cursuri, îşi imaginează că după curs, dau drumul la afacerea secolului pe net. Hai să vedem lucrurile AŞA CUM SUNT!
  Da, de acord cu cele spuse, dar rămânem la stadiul de intenţii nobile enumerând nişte efecte exterioare, fără a le preciza cauzele PROFUNDE şi metodele de remediere!

  • Serban, nu mi-am propus sa dezbat cauzele pentru ca pe tema asta se poate discuta suficient cat sa nu se ajunga la nicio concluzie.
   Fiecare este perfect constient de ce nu aplica informatiile primite. Sunt de parere ca o focusare pe solutii este mult mai importanta si de aceea sustin un plan de dezvoltare personala urmarit de catre fiecare persoana si adaptat la ceea ce urmareste.
   Nu a vorbit nimeni despre afaceri pe internet, ci de oameni care instruindu-se prin carti sau cursuri cauta sa-si imbunatateasca viata. Iar cei mai multi dintre acestia si-au depasit nevoile fiziologice, altfel n-ar cauta sa se dezvolte. Procentul de 1 la 100.000 mi se pare exagerat pentru a-i evidentia pe cei care depasesc stadiul nevoilor primare.

   • Aş putea fi de acord cu tine privitor la raportul 1:100.000, dacă mi-ai preciza clar, cu argumente verificabile DIRECT, ce înseamnă “şi-au depăşit nevoile fiziologice”.
    Dintre românii despre care deţinem informaţii provenite de la Institutul Naţional de Statistică, vreo 15 milioane sunt incapabili să îşi asigure existenţa. Ei trăiesc din ceea ce produc restul, pe baza mecanismului “redistribuirii valorilor”, cunoscut sub denumirea oficială “bugetul public”. Pe cale de consecinţă, se află pe prima treaptă a dezvoltării, treaptă pe care, ALŢII îţi asigură acoperirea nevoilor fiziologice. Mai mult decât atât, aceiaşi indivizi, consumă mult peste necesarul real, producând pagube imense minorităţii pe seama căria există, adică mai exact, VEGETEAZĂ.
    Spune-mi şi mie, dacă astăzi, peste o oră, sunt concediaţi DE LA BUGET toţi militarii, poliţiştii, toţi jandarmii, toţi securiştii, DIN CE TRĂIESC ACEŞTIA ŞI CUM SE INTEGREAZĂ ÎN SOCIETATE?
    Asta, ca să discutăm LA OBIECT, lăsând la o parte visele idilice şi teoriile luate din cărţile scrise de teoreticienii care au ajuns profesori universitari, pentru că au învăţat de 10 alte teorii, scrise de predecesorii lor, care le-au învăţat după alte teorii, care…

 6. De acord cu randurile tale Simona, as spune acelasi lucru cuiva interesat sa faca ceva cu viata lui…;)…spor la toate 😉

 7. Ca în multe domenii, nu e de ajuns doar partea teoretică. Cel mai important e cum pui în practică.

  • Bine zis, “cum pui in practica”. Pentru ca multi cred ca aplica, dar renunta inainte ca dorinta lor sa aiba vreo sansa.

 8. Felicitari pt articol, pt daruirea trailor tale!
  Sunt intru totul de acord. Dezvoltarea personala se cauta, se vrea, se asuma, nu e obligatorie, e o optiune a fiecaruia in viata! Vorba lui Preda “traim ca sa mancam, sau mancam ca sa traim? Asadar, suntem liberi sa optam..”
  Bravo!!! 🙂

 9. Foarte interesant articolul, ca si toate celelalte !Sunt sigura ca asta ajuta foarte multi oameni. Mult succes in a scrie cat mai multe articole la fel de bune 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *