Luptă în războiul tău, nu al altora

Prima oară când am auzit cuvântul strategie într-un context nemilitar eram în facultate.

Conform Dictionarului Oxford: Strategie = un plan de acţiune destinat atingerii unui obiectiv pe termen lung.

Am înţeles ce înseamnă, dar dată fiind aversiunea mea faţă de domeniul pe care îl studiam, am decis să izolez acest termen şi să îl asociez în mintea mea corporaţiilor care doreau să atingă obiective pe termen mediu şi lung.

            Exact în acelaşi fel, multe persoane cred ca setarea unor obiective este necesară firmelor sau în cel mai bun caz că le este necesară pe plan profesional şi atât. Poate obiectivele tale la serviciu sunt să atingi un anumit nivel al vânzărilor, să termini proiecte la timp sau să îţi faci targetul. De ce nu adoptăm o astfel de atitudine şi în viaţa personală?

            Câţi dintre noi îşi stabilesc obiective în domenii precum familia, sănătatea, viaţa socială etc.? Sigur, toţi avem idei şi imagini cu viitorul în aceste aspecte, dar câţi lasă soarta să se ocupe de ele şi câţi îşi stabilesc activităţi clare pentru a atinge stadiile dorite?

            Eu sunt o persoană visătoare, cu multe idei şi planuri, cu prea puţin pragmatism în sânge. Şi totuşi, deşi visam mult, dorinţele mele se îndeplineau rareori. Asta pentru că nici măcar dorinţele nu erau ordonate, se schimbau de la o zi la alta şi mai rău, nu făceam nimic concret pentru îndeplinirea lor.

            Visam să schimb lumea în felul meu, să ajut oamenii care caută răspunsuri cu privire la „de ce”-ul din viaţa lor, care simt că nu au o direcţie şi se simt captivi într-o viaţă în care nu se regăsesc, care fac totul pentru ceilalţi şi prea puţin pentru ei înşişi.

             Aveam deci viziunea despre care îţi vorbeam într-un articol anterior, dar nu aveam strategia.

            Viziunea şi strategia merg mână în mână. Mulţi adepţi ai acestei idei susţin chiar că viziunea este mai importantă decât strategia şi că dacă ai o viziune clară atragi strategia potrivită.

            Părerea mea este însă că ambele au o importanţă egală, că nu pot exista una fără cealaltă în lupta pentru o viaţă de succes.

            Am încercat să-mi stabilesc obiective pe termen scurt, însă tot ce făceam era să mă depărtez de obiectivele pe termen lung pe care nu le fixasem. Îmi stabilisem cursuri, adunasem zeci de cărţi, fără să ştiu exact cum le voi folosi.

Am învăţat atunci pe pielea mea, încercând să mă transform într-o persoană raţională, că dacă îţi stabileşti o strategie (acel „cum”) prea devreme, îţi îngustezi viziunea şi îţi blochezi imaginaţia. Pentru că e nevoie de o viziune care să fie aproape de neimaginat, atât pentru tine, cât şi pentru ceilalţi, altfel nu vei avea motivaţia necesară pentru a lupta în continuare.

            Aşadar, stabileşte-ţi viziunea după modelul pe care ţi l-am descris într-un articol anterior, iar apoi începe să lucrezi la îndeplinirea acestei viziuni.

            Cum am făcut eu asta:

            Stabilirea viziunii:

–          Am rămas singură acasă, am luat un caiet şi un pix (eu prefer varianta clasică, însă tu poţi folosi şi mijloace electronice);

–          M-am asigurat că nu sunt întreruptă (am închis telefonul);

–          Am identificat 7 aspecte ale vieţii mele pe care le consider importante (familie, spiritualitate, sănătate, viaţă socială, evoluţie intelectuală, stare financiară – împlinire vocaţională);

–          Am făcut un tabel, pe verticală l-am împărţit în două coloane (prezent – realitatea curentă şi viitor – viziune), iar pe orizontală am scris cele 7 domenii;

–          Mi-am notat în detaliu realitatea curentă la fiecare aspect şi am fost sinceră cu lucrurile care nu-mi plac (să ştii că schimbările sunt dificil de obţinut dacă tu crezi că prezentul este dramatic şi de neacceptat);

–          Am trecut la ceea ce îmi doream să se întâmple, la fel în detaliu şi folosind timpul prezent, ca şi cum acele lucruri s-ar fi întâmplat deja.

            Stabilirea strategiei:

–          Mi-am setat un obiectiv pe an în fiecare domeniu (dacă crezi că e prea mult pentru început, alege doar un domeniu şi o singură schimbare pe care să o ai permanent în minte);

–          Bazat pe obiectivul anual, mi-am setat o serie de obiective lunare în concordanţă cu ce am crezut că este tactica potrivită pentru a-mi atinge scopul;

–          Mi-am dezvăluit obiectivele persoanelor din jurul meu care ar putea să fie implicate, în aşa fel încât să fie un angajament asumat nu numai faţă de mine;

–          Am început să muncesc pentru a duce la îndeplinire obiectivele lunare;

–          La sfârşitul lunii am analizat lucrurile: am stabilit obiective corecte? Sunt mai aproape de obiectivul major? Pot face lucrurile mai bine?

–          Pe baza evaluării mi-am setat obiectivele pentru luna următoare, de multe ori diferite faţă de cele anterioare, însă pot fi şi aceleaşi dacă tactica e potrivită.

     Acum să-ţi dau un exemplu. În ceea ce priveşte împlinirea vocaţională m-am văzut în viitor făcând numai ceea ce-mi place mie. Mi-am stabilit ca într-un an de zile să am un blog cu 2.000 de cititori fideli. Pentru asta trebuie să postez regulat şi să am cel puţin 160 de cititori noi lunar. Urmăresc între timp rezultatele intermediare astfel încât până la sfârşit de lună să ştiu dacă am sau nu şanse reale pentru a-mi îndeplini obiectivul.

      De ce lunar? Pentru că pentru mine o lună este suficient pentru a-mi aplica tactica şi totuşi am 12 şanse într-un an pentru a schimba acţiunile pe care le întreprind. La tine poate fi diferit, asa că trebuie să alegi perioada care ţi se potriveşte, poate trebuie să-ţi revizuieşti planul mai des sau chiar mai rar dacă-ţi pui borne mai îndepărtate.

      Dacă nu-ţi îndeplineşti obiectivul încearcă cu altfel de acţiuni, elimină-l de tot sau înlocuieşte-l cu ceva mai uşor de atins. Nu trebuie să disperi că nu ai reuşit pentru că asta te demoralizează. Acceptă că poate nu obiectivul potrivit pentru tine la acest moment. Pe mine asta m-a ajutat ori de câte ori am fost dezamăgită de rezultatele mele şi am reuşit să merg mai departe.

     

      În ultimele decenii asistăm la schimbări tehnologice, geopolitice, sociale şi organizaţionale. Ne confruntăm cu temeri şi incertitudini, însă cu toate acestea avem visuri şi aspiraţii şi ne dorim vieţi mai bune. De aceea cred că este foarte important să decidem în ce ne investim energia. Trebuie să facem alegeri. Ne lăsăm în bătaia forţelor externe sau facem tot ce ne stă în putinţă pentru a reuşi pe cont propriu?

      Despre asta e vorba în viziunea strategică. Identifică acele aspecte ale vieţii tale personale sau profesionale care au nevoie de atenţie specială.

      Nu le poţi schimba pe toate din prima, dar poţi cu o strategie bine pusă la punct să te focusezi pe acele lucruri unde ai neapărată nevoie de rezultate.

      Mulţi lucrează la viziuni care nu le aparţin şi care nu îi duc nicăieri.

     Cei mai mulţi oameni trăiesc vieţi de disperare tăcută. Thoreau

      Tu pentru ce munceşti zi de zi?

      Mă interesează strategia ta. Sunt sigură că ne putam ajuta unii pe ceilalţi să atingem lucruri care acum par imposibile.

      Lasă te rog un comentariu cu modalitatea ta de a-ţi atinge obiectivele.

 

      Cu drag,

      Simona

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

8 thoughts on “Luptă în războiul tău, nu al altora

 1. Ce faci cand ai viziune, ai obiective, ai plan de actiune, agenda, insa nu reusesti sa te incadrezi in timpul stabilit pentru unele activitati deoarece nu poti anticipa cat vor dura acestea?

  • Eu personal, cand mi se intampla asta, includ acea activitate in planul zilnic si incerc sa fac macar un pas mic catre finalizare, chiar daca nu stiu cat ar putea dura. Si asta pentru ca poate nu tine numai de mine, pot concura si alti factori.

   Trebuie in schimb revizuita si importanta acelei activitati. Pentru ca daca nu e o activitate urgenta si cu implicatii majore n-are rost sa pierzi timpul. Daca in schimb face parte din viziunea strategica, atunci trebuie alocata o anumita cota de timp periodic, cota care se ajusteaza pe masura ce se poate cuantifica rezultat.

  • Lipsa practicii e cea care te-a condus aici.
   Iată cum se rezolvă:
   Termen = (data). Rezultă total ore necesare TEORETIC.
   Start = Data + ora
   End = Data + ora.
   Incluzi tot ceea ce faci, chiar dacă e “pe lângă”. Viaţa înseamnă şi pauze şi somn şi mâncare şi cumpărături şi încă multe altele.
   Calculezi numărul de ore EFECTIV consumate.
   Faci apoi raportul dintre orele propuse (Termenul iniţial) şi orele efectiv consumate.
   De aici, rezultă un coeficient de corecţie. vSă zicem, K1.
   La următoarea planificare, introduci coeficientul de corecţie.
   Vezi că poate fi şi cu + şi cu minus, o ştiu din practică!
   Dacă mergi pe linia minimei rezistenţe…
   SUCCES!

 2. Da, problema intervine cand e o sarcina importanta si iti consumi tot timpul cu aceasta si nu mai reusesti sa faci si restul de pe lista.

 3. Simona, de catva timp mi-am propus si eu cateva obiective dar…persoanele visatoare si boeme au rare ori si strategii la obiectivele lor, intr-o zi insa am sa fac si eu tabelul tau.cu drag

  • Aștept să-mi spui cum a funcționat, dragă Dana!

 4. Salutari,
  Eu îmi stabilesc obiective lunare si anuale iar ca obiectiv îndepărtat ma întreb: Cum ma vad eu peste 5 ani?

  Strategia mea este următoarea. Pun pe o hârtie 100 de dorințe/obiective , apoi tai în fiecare zi 10 din ele iar într-un final vor rămâne 10, nu este ușor deloc sa alegi care vor fi cele 10 finale.Apoi în fiecare luna lupt sa îndeplinesc 1 dintre ele. In ianuarie si decembrie ( luni de planificare si bilanț). trebuie sa recunosc ca in fiecare luna îndeplinesc întocmai obiectivul stabilit , poate mai depășesc luna dar important este sa fie îndeplinit.

  Celor ce vi se potrivește acesta metoda va urez Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *