Lista de valori personale

 

 

Oricine înțelege că e nevoie de ani de zile pentru a învăța o meserie. Cu toate acestea, foarte puțini sunt cei care înțeleg cât de important este să învețe despre ei înșiși, despre ce este esențial în viață pentru ei și cum să ia decizii în conformitate cu dorințele lor.

 

Mergem adesea pe drumul nostru în grupuri pentru a găsi pe cineva care să ne indice calea. Căutăm indicatoare pentru o cărare mai comodă. Ne dezorientează felul în care ni se prezintă totul ca fiind indispensabil: oameni, obiecte, modalități de recreere.

Avem nevoie de capacitatea de a gândi pentru noi și de a recunoaște ce e potrivit pentru noi înșine. Ce pare important pentru alții poate irosi cei mai frumoși ani ai vieții noastre.

Dar ce este cu adevărat important pentru noi? Ce contează atât de mult încât să nu facem compromisuri atunci când vine vorba de acele lucruri?

Am cunoscut pe stradă un francez care umbla prin lume cu rucsacul în spate și fără vreun fel de tehnologie. Avea doar câteva foi rupte dintr-un caiet pe care m-a rugat să-i scriu niște indicații până la următorul oraș în care vroia să ajungă. Mi-a spus că a străbătut până acum 31 de țări de pe 3 continente și că tot ce-și dorește este să fie liber.

Pentru el cel mai important era să cunoască oameni noi, să exploreze diverse culturi și să ajute apoi oamenii prin experiențele lui (scria o carte în timp ce călătorea). Pentru o secundă mi l-am imaginat scriind frânturi de idei pe acele bucățele de hârtie primite în dar, fie când aștepta pe marginea străzii o mașină care să-l ducă către următoarea destinație, fie când înnopta în cortul lui dacă nu găsea pe nimeni să-l găzduiască.

Am stat mult de vorbă (mi-a spus că el nu se grăbește nicăieri), dar îmi răsună în minte următoarea frază: „Tu probabil te gândești cum să îți gestionezi banii pentru facturi și restul cheltuielilor. Eu mă gândesc uneori dacă o să am unde să dorm în noaptea asta, dar atunci când o fac îmi dau seama că de fapt nu contează, pentru că trăiesc exact așa cum mi-am dorit întotdeauna. Prietenii și părinții mi-au zis că nu sunt sănătos. Că pot fi răpit sau că mi se pot întâmpla tot felul de lucruri periculoase. Mai periculos ar fi fost să rămân în orașul în care m-am născut”.

Acel om știa ce e important pentru el și a ales să acționeze, indiferent de părerile și criticile celor din jur.

Ce sunt valorile personale

M-am întrebat de ce pentru acel francez este atât de important să fie liber, iar pentru alte persoane este important să aibă sentimentul de siguranță. De ce unii oameni preferă să fie singuri, iar alții într-o relație sau de ce acceptăm anumite situații în detrimentul altora. Răspunsul stă în sistemul personal de valori al fiecăruia.

Și tu la rândul tău ai o serie de principii adânc înrădăcinate în caracterul tău care îți spun cum ar fi bine să-ți trăiești viața în așa fel încât să fii în armonie cu propria persoană. Tot ceea ce îți este drag în viață poate fi numit o valoare.

Atunci când valorile în care crezi în interiorul tău diferă de cele conform cărora trăiești, apare un  conflict de valori. Acel conflict duce la un dezechilibru ce produce frustrare sau neîmplinire.

Cred că cea mai bună cale de a obține ceea ce vrei în viață este de a stabili care sunt valorile tale și a-ți da silința să trăiești în concordanță cu ele. Atunci când știi ce e important pentru tine e mult mai simplu să știi de ce să faci sau dimpotrivă, să nu faci un compromis.

Probabil ceea ce-ți spun nu e nou pentru tine. Cu toate acestea, înainte de a merge mai departe, vreau să-ți dau o listă de posibile valori pe care o s-o folosim puțin mai încolo în stabilirea adevăratelor tale valori. Vreau doar să-ți faci o imagine de ansamblu. Nu insista acum asupra ei.

Abundență Acțiune Adevăr Ambiție Armonie
Aventură Bani Bogăție Bunătate Calm
Câștig Celebritate Claritate Compasiune Competiție
Conexiune Confort Contribuție Control Corectitudine
Creativitate Credință Cunoștințe Curaj Curiozitate
Disciplină Distracție Dragoste Echilibru Eficiență
Empatie Energie Entuziasm Excelență Familie
Fericire Filantropie Flexibilitate Frumusețe Hotărâre
Importanță Independență Inspirație Integritate Inteligență
Intimitate Împlinire Înțelepciune Libertate Muncă în echipă
Natură Onestitate Onoare Pace Pasiune
Perfecțiune Perseverență Prietenie Putere Respect
Sănătate Siguranță Simplitate Spiritualitate Spontaneitate
Stabilitate Statut social Succes Tărie Toleranță
Tradiție Umilință Vitalitate Voioșie

Înțelegerea sistemului de valori – valori scop vs. valori mijloace

Aud adesea în jurul meu răspunsuri de genul: „E important ca familia mea să fie fericită” sau „E important să am sănătate pentru a putea munci”.

Bineînțeles că sunt chestiuni vitale pentru cei mai mulți oameni, dar câți sunt cei care înțeleg semnificația unui astfel de răspuns? Facem greșeala de a lăsa pe seama altora ceea ce este important pentru noi în ideea că tot ceea ce presupune recunoaștere e cu adevărat important.

În cartea „Putere nemărginită”, Tony Robbins face distincție între ceea ce reprezintă scopuri și mijloace în cadrul valorilor noastre.

Așadar, în exemplul dat mai sus: „E important ca familia mea să fie fericită”, familia fericită oferă iubire și siguranță. Iubirea și siguranța sunt de fapt scopurile unei persoane care face o astfel de afirmație, iar familia este mijlocul de a atinge aceste scopuri.

Alteori, banii sunt un mijloc de a obține libertate, siguranță sau un sentiment de contribuție.

De multe ori oamenii se pierd în mijloace și nu înțeleg de ce nu se simt împliniți. Valorile mijloace sunt doar unelte prin care noi să atingem valorile noastre reale, adevăratele scopuri pe care le urmărim.

Valorile tale reale și stabilirea lor

“Valorile nu sunt ca autobuzele. Ele nu te duc nicăieri, ci definesc ceea ce ești”.  Jennifer Crusie

Stabilirea valorilor este doar un proces de rafinare, care seamănă cu îndepărtarea straturilor unei cepe.

Straturile superioare ale unei cepe sunt mai mari în dimensiune decât cele interioare și e nevoie să le îndepărtăm unul câte unul pentru a ajunge la esența a ceea ce e important pentru noi.

Primul strat și cel mai consistent este cel al valorilor pe care le-am învățat. Avem o listă lungă de lucrurile care ne-au fost întipărite în minte ca fiind importante.

Cel de-al doilea strat este cel al valorilor pe care ni le-am ales de-a lungul timpului. Am văzut o serie de valori după care persoanele pe care le considerăm modele își trăiesc viața și am decis să le urmăm și noi.

Stratul cel mai important este însă în centru. Este reprezentat de acele valori ale noastre, nu mai mult de 3-6 la număr, pentru care suntem dispuși să ne dăm viețile. Acelea sunt valorile noastre de bază sau reale.

Cum stabilești valorile tale reale?

1. ia un pix și o hârtie și alege 10 valori din toate cele scrise în lista de mai sus – nu sta prea mult pe gânduri, notează-le pe cele care rezonează cu tine instant;

2. elimină 5 dintre cele 10 valori alese – gândește-te la care poți renunța în așa fel încât, chiar și în lipsa lor, viața ta ar rămâne una în care să te regăsești;

3. ia cele 5 valori rămase și compară-le una cu cealaltă – începe cu prima valoare și compar-o cu toate celelalte, întrebându-te care este mai importantă pentru tine și trece-o în fruntea listei. Continuă cu cea de-a doua valoare în același fel. Ar trebui să ai acum un top de 5 valori cu cea mai importantă în fruntea listei și cele mai puțin importante spre final;

4. reia lista inițială cu toate valorile enumerate și scrie într-o coloană separată sau pe o altă foaie de hârtie 5 valori conform cărora trăiești în momentul de față.

Sunt diferențe între cele două topuri de câte 5 valori? Răspunsul îți aparține și rămâne în intimitatea ta.

Când clarifici ce e cu adevărat important pentru tine de tine depinde ce vei face în continuare. Nu vreau însă ca timpul pe care l-ai petrecut citind acest articol să rămână la stadiul de listă. Vreau să dezbatem într-un articol viitor ce înseamnă să trăiești în concordanță cu acele valori reale și să faci schimbări reale în viața ta.

Un singur lucru vreau să mai adaug. Lista de valori nu este o sperietoare care îți poate arăta că viața ta nu e așa cum ți-ai dori. Pentru mine așa a fost prima oară când am făcut un astfel de exercițiu. Ulterior am realizat că sistemul de valori reflectă caracterul nostru și este stabil. Cu toate acestea, valorile individuale se pot schimba în ierarhie în funcție de deciziile noastre conștiente sau de anumite evenimente majore în viața noastră.

Așadar, te rog să iei ceea ce ai citit ca pe o unealtă de evoluție și nu ca pe un instrument banal de evaluare a vieții tale.

Dacă n-ai avut timp să faci exercițiul acum, nu uita de el. Mie mi-a oferit multe răspunsuri legate de motivele pentru care, deși aveam tot ceea ce mi-ar fi trebuit, nu mă bucuram de viață.

Cele mai importante 3 valori ale mele în acest moment sunt: libertatea, familia și sănătatea. Care este topul tău?

Aceeași,

Simona

Sursa foto: Amprentă

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

11 thoughts on “Lista de valori personale

 1. TEXTUL ESTE OK! CEEA CE AI LUAT DE LA ALTII PUNE GHILIMELE SI DA AUTORUL. NU DE ALTCEVA DAR AS VREA SA VAD ADEVARATA TA CONTRIBUTIE LA ARTICOL!
  CRISTI DOBRE

  • Mulțumesc pentru mesaj, Cristi.

   Acolo unde preiau informațiile ca atare folosesc ghilimelele (poate ai observat în restul articolelor). Ceea ce scriu este din experiența mea de viață, din experiența cursurilor la care am participat sau ca urmare a unor idei ce-mi vin după ce citesc.

   Uneori desenez figuri, fac tabele, dar totul este trecut prin filtrul meu propriu si este doar o parere subiectivă asupra temei. Cu atât mai mult că sunt teme comune, despre care se poate citi în diverse surse.

   Contribuția mea este lăsată la aprecierea fiecăruia, iar tu la rândul tău ai dreptul să percepi așa cum vrei această contribuție.

   Pentru mine important este să exprim cum pot mai bine ceea ce gândesc în așa fel încât articolele să fie de folos celor care citesc.

   Weekend minunat!

 2. Din nefericire majoritatea dintre noi traiesc in functie de ce zic altii , se raporteaza la valorile acestora si isi uita propriile valori. Valori personale care cu putina atentie ar putea sa le aduca adevarata fericire si implinire. In general,oamenii,asteapta aprobarea semenilor lor pentru tot ceea ce fac si gandesc,uitand de ei insii. In copilarie am intrat si eu in aceasta cursa,insa in clipa cand am studiat atent copii din jurul meu mi-am dat sema ca tot ceea ce conteaza e ca Eu sa ma iubesc si sa ma fac fericita. Fiind un om foarte deschis care iubeste pe langa persoana ei si oamenii,am lasat ca propriile mele valori sa creasca la numar.Asa se face ca printre cele mai importante valori ale mele in momentul de fata sunt :libertatea,fericirea,sanatatea,dragostea si ambundenta.Si restul sunt importatnte.Atat de importante in cat ele ma fac sa ador viata.
  Felicitari SI pentru acest articol.Doresc ca oamenii sa-l citeasca si sa-l inteleaga.Merita

  • Minunate valori, Eligipfel. Îmi place să aud oameni care adoră viața, într-o lume în care a devenit mai important “să fii realist” și să vezi partea goală a paharului.

   Îți doresc numai bine!

 3. Foarte bun articol şi mă bucur că mai pune cineva şi problema valorilor personale într-un mod lipsit de pedanterie.

  • Pentru unii oameni umilința, fără conotație negativă, este o valoare. Umilința în acest caz nu înseamnă cap plecat, ci curtoazie și respect față de ceilalți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *