Învinge oboseala – construieşte-ţi zile cu scop

 

 

Timpul trece atât de repede… Îţi sună cunoscut? Câte persoane din jurul tău îţi spun asta? Şi de câte ori pe zi te gândeşti tu la cât de repede a trecut timpul, iar tu nu ai făcut mare lucru sau poate chiar nimic pentru tine?

Pentru mine ultimele 3 săptămâni au trecut ca şi când aş fi stat pe loc, iar viaţa trecea pe lângă mine. Totul şi toţi se mişcau în viteză. Se juca filmul vieţii mele la care eu eram doar un spectator. De la persoana activă şi tot timpul în mişcare am trecut la polul opus. Mă simţeam stoarsă de energie şi dornică de a pune capul pe pernă aproape la orice oră din zi.

 Planurile pentru această perioadă au fost numeroase şi nu cred că mai are rost să-ţi spun că n-am reuşit să duc vreunul la îndeplinire.

În momentul în care am decis să pun pauză şi să analizez cauzele, răspunsul a venit imediat. Eram obosită. „Ok, e ceva normal să fii din când în când obosit” mi-am zis atunci, „dar nu cred că e normal să fii obosit la orice oră din zi”.

Mi-am dat seama că nu era prima oară când mă simţeam aşa. Episoade de oboseală pronunţată am resimţit de multe ori din momentul în care au început să se înmulţească responsabilităţile, însă acum starea asta parcă nu vroia să mă părăsească.

Mă trezeam obosită… mergeam la culcare la fel de obosită… Iar asta nu făcea altceva decât să-mi afecteze toate aspectele vieţii. Nimic din ceea ce ar fi fost cu adevărat important pentru mine nu mă motiva să ies din acea stare.

Atunci am decis că este cazul să iau măsuri. Am început să caut materiale, să încerc să aflu cum pot scăpa de acea stare şi mai ales care este legătura între oboseală şi lucrurile care ne fac cu adevărat împliniţi.

Am aflat că oboseala este ceva comun în rândul persoanelor suprasolicitate. Faţă de acum 5 ani, românii dorm mai puţin şi petrec mai mult timp la locul de muncă. 63% dintre adulţi nu dorm atât cât este necesar pentru sănătate, respectiv 8 ore pe noapte. Şi aproape o treime dorm mai puţin de 7 ore.

Adevărul e că în ultima perioadă nu dormisem nici măcar 7 ore pe noapte…

Bineînţeles că lipsa somnului duce la oboseală, însă şi ceea ce facem în timpul zilei contribuie la această stare. Muncim atât de mult încât de cele mai multe ori uităm de noi, de ceea ce ne-ar plăcea să facem cu adevărat, iar uneori refuzăm să ne mai gândim la alternative ale stilului de viaţă adoptat, alternative care nu ar face altceva în concepţia noastră decât să ne obosească şi mai tare.

Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să cred ca am idei „geniale” legate de ceea ce ar trebui să fac cu viaţa mea, idei care au fost îngropate într-un sertar al minţii şi apoi distruse definitiv, totul pentru că ar fi fost prea mult pentru mintea mea obosită. Oare ce ar fi fost dacă le-aş fi testat?

Oboseala este de două feluri:

oboseală emoţională sau oboseala minţii, cauzată de stresul de la locul de muncă sau alte situaţii „absorbante” de energie: faci prea multe şi nu mai reuşeşti să faci faţă, faci prea puţine şi te plictiseşti (da, chiar şi asta oboseşte), situaţii stresante (boli ale celor din jur, schimbări ale locului de muncă, ale locuinţei etc.), stări precum singurătatea sau depresia;

oboseală fizică, cauzată de lipsa substanţelor nutritive (diete sau pur şi simplu săritul peste mese), lipsa somnului, lipsa exercitţiilor fizice, deshidratarea, toatea acestea coroborate cu o activitate fizică care depăşeşte rezistenţa corpului tău.

Se spune că dacă dimineaţa abia reuşeşti să te rupi de pat, însă pe timpul zilei începi să te simţi mai bine, te afectează oboseala emoţională. Dimpotrivă, dacă dimineaţa te simţi ca un rezervor de energie şi abia aştepţi să o iei din loc, însă spre amiază începi să resimţi dispariţia acestei energii, atunci e probabil să suferi de oboseală fizică.

În cazul meu, cu certitudine era vorba de oboseala emoţională. Perioada petrecută în spital lângă soţul meu împreună cu sentimentul că nu pot face faţă tuturor sarcinilor zilnice mi-a depăşit puterile.

Însă această perioadă a fost benefică şi eu îmi menţin convingerea că dacă reuşim să învăţam din fiecare experienţă pe care o trăim, nimic nu este în zadar.

Mi-am dat seama că oboseala mi-a afectat viziunea asupra vieţii chiar şi înaintea acestei perioade. Am început să mă întreb dacă nu cumva este o legătură între oboseală şi ceea ce ne dorim cu adevărat de la viaţă. Oare oboseala este felul în care corpul nostru încearcă să pună pauză atunci când nu trăim aşa cum ne-am dori?

Ai observat că atunci atunci când eşti în prezenţa unei persoane care trăieşte cu pasiune şi adoră ceea ce face, acea persoană debordează de energie şi vitalitate? Parcă munca este o joacă şi joaca este muncă. În momentul în care faci ceea ce-ţi place oboseala dispare.

Bineînţeles că nu vorbesc aici despre oboseala permanentă care poate constitui un simptom al unei boli şi pentru care este important să vezi un specialist.

Pentru simptome mai puţin severe şi dacă tu simţi că oboseala stă de multe ori în calea împlinirii tale poţi începe chiar de acum să iei  măsuri.

În primul rând nu trebuie să te învinovăţeşti că nu eşti acolo unde ai putea fi, că nu ştii cu adevărat unde vrei să ajungi, că nu reuşeşti să faci faţă responsabilităţilor zilnice. Nu ai puteri supranaturale. Acceptă-te aşa cum eşti şi dă-ţi voie să fii om înainte de toate. Acceptă ideea că nu poţi schimba lumea ce te înconjorară şi nu-i poţi mulţumi pe toţi cei din jurul tău.

În al doilea rând dă-ţi voie să simţi odihna necesară pentru a putea decide ce este important pentru tine şi asupra a cine şi ce vrei să-ţi canalizezi energia.

Pentru asta pune în aplicare soluţii simple, atât de simple încât pot fi uşor ignorate: mergi la culcare mai devreme, dacă ai timp dormi puţin şi în timpul zilei (pe mine mă energizează un somn rapid de 15-20 min. atunci când sunt frântă, chiar dacă este ora 18-19), ia-ţi timp pentru a face lucrurile care îţi plac şi te relaxează (citeşte o carte, uită-te la un film preferat, fă o plimbare, ascultă muzică), fă cât de mult sport poţi şi în orice formă (chiar dacă alegi doar să urci scările blocului), slăbeşte dacă consideri că este necesar, bea suficientă apă, mănâncă de mai multe ori pe zi în porţii mai mici.

În al treilea rând, după ce te-ai energizat, foloseşte energia pentru tine şi numai pentru tine. Pune-ţi întrebări puternice: „Dacă aş mai avea doar un an de trăit ce aş face?”, „Ce este cu adevărat important pentru mine, unde vreau să ajung?”, „Ce îmi place cu adevărat din ceea ce fac zilnic?”.

În funcţie de ceea ce-ţi dictează inima, stabileşte care sunt priorităţile tale (să îţi descoperi vocaţia, să ai mai mult timp cu cei dragi, să câştigi bani din ceea ce-ţi place, să ai libertate, să ai dragoste şi împlinire etc.).

Am citit de curând un citat care m-a marcat:

“În lipsa unor scopuri clar definite, noi devenim ciudat de dedicaţi efectuării de lucruri de valoare redusă”.

Autorul este necunoscut, însă pare că simţise pe pielea lui cum este să trăieşti zile fără sens.

Odată ce ai stabilit ce este important pentru tine, asumă-ţi responsabilitatea şi desenează-ţi zilele. Ia acele lucruri importante pentru tine şi împarte-le în sarcini mici pe care le poţi îndeplini zilnic şi care nu necesită un efort supraomenesc.

Poate nu vei reuşi de la bun început să trăieşti în concordanţă cu priorităţile tale, dar cu certitudine făcând paşi mici şi siguri vei vedea cum oboseala se va diminua până când într-o zi te vei trezi trăind zile pline de energie şi pasiune.

Fă lucrurile care-ţi animă sufletul şi corpul! Trăieşte pentru tine şi la un moment dat vei descoperi scopul vieţii tale, acela care îţi dă puterea de a face din fiecare zi o minune!

 

Spune-mi cum te afectează oboseala şi ce faci tu ca să scapi de ea. Crezi că este cu adevărat o piedică în a-ţi trăi viaţa la adevăratul ei potenţial?

 

Cu drag,

Simona

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

8 thoughts on “Învinge oboseala – construieşte-ţi zile cu scop

  1. In primul rand bine ai revenit. Recunosc asteptam cu nerabdare urmatorul articol, urmatoarea povestire, pentru ca ai acel ceva care face omul sa reflecte asupra propriei vieti atunci cand citeste si sa se regaseasca in cele scrise de tine. Ai abordat o problema extrem de intalnita, oboseala, pe care o resimt si eu pe care o resimti si tu si majoritatea oamenilor. La mine este din pacate de ambele tipuri si fizica si emotionala sau psihica. Joburile sunt din ce in ce mai stresante, nu neparat prin volumul mare de munca ci si prin nesiguranta unui loc de munca, nesiguranta zilei de maine. Ma uit la mama mea, care muncea tot opt ore pe zi dar avea timp dupa aceea si de treaba de acasa si de mancare si de noi. Eu uneori simt ca nu este destul timp, parca vin de la servici deja obosit. Si la fel ca mine sunt multi oameni poate mult prea multi. Am atatea idei, atatea lucruri de facut si nu am timp pentru ele. Incerc sa dorm minim 7 ore pe zi, chiar si 6 imi sunt de ajuns cu conditia sa recuperez a doua zi. Ma uit la ceas in timp ce scriu aceste randuri si vad ca este 23:40 iar eu trebuie sa fiu in picioare la 6. Probabil o sa ma prinda ora 1 treaz pentru ca daca trec de ora mea de somn greu reusesc sa mai adorm. Sunt foarte rau de somn si stiu asta. De curand am fost la o nunta, am avut 25 de ore nedormite, si de-abia a 3-a zi am simtit ca mi-am revenit complet. Totusi, anul acesta mi-am impus mai multa miscare, o alimentatie sanatoasa bazata pe alimente de tip vegetarian incercand sa reduc la minim aportul de carne in alimentatie. Rezultatul? Daca anul trecut ma simteam mai tot timpul rau, extrem de obosit mult mai obosit ca acum, simteam ca nu pot sa fac nimic, anul acesta m-am simtit mult mult mai bine am reusit sa dorm bine mult mai multe nopti sa fiu mult mai activ din punct de vedere fizic si mental. Nu am reusit inca sa renunt de tot la unele obiceiuri culinare bolnavicioase dar sunt pe drumul cel bun. Am speranta ca treptat treptat voi scapa de aceasta oboseala cronica as numi-o si totul va reveni pe fagasul normal. Cateva sfaturi, daca imi permiti, pentru cei care se simt mereu obositi: cel mai important lucru alimentatia. Renuntati la carne si produsele din carne, mergeti pe vegetale pe fructe, invatati sa gatiti cat mai sanatos va spun din experienta proprie ca o sa redescoperiti gustul alimentelor sanatoase, gust care nu credeati ca exista. Reduceti aportul de sare din mancare. Veti spune ca e greu ca un va puteti adapta. Nimic mai fals. In 2 3 saptamani va veti simti mult mai bine. Cand va treziti dimineata incercati sa faceti macar 15 minute de miscare de invioare. Asa cum ai spus si tu Simona intr-un articol anterior acest lucru ajuta la sanatatea fizica si mentala. Am spus sa scriu putin dar inevitabil m-am intins cat pentru un intreg articol :D. Astept parerile celorlalti cititori despre cum cred ca putem invinge oboseala, sa facem cumva o discutie constructiva aici pe blog. Cu drag, Dorin.

    • Multumesc, Dorin pentru mesaj. Sunt sigura ca multi se regasesc in spusele tale si ca sfaturile tale vor fi de folos celor care sunt pregatiti sa le primeasca.

  2. Clar, noi suntem responsabili pentru starile noastre de oboseala. Acceptand sa mergem la o slujba unde " trebuie " sa facem ce ne spun altii, automat ne abonam la ce ai numit oboseala emotionala, iar cea fizica este normala, odata ce, muncind la patron, suntem nevoiti sa facem mult prea multe ore suplimentare. Bebe Neagu. http://nlpmagia.ro

    • La fel de bine putem decide sa eliminam sursele astea de oboseala in loc sa gasim scuze.

    • Te inteleg perfect, Dorel, pentru ca la fel eram si eu. In primul rand relaxeaza-te prin hobby-uri care te fac sa te simti bine, apoi incearca sa vezi in urma a ce apare oboseala si elimina cauza.

  3. Mi-a placut foarte mult articolul. Sunt o persoana destul de activa si in ultima perioada am simtit o stare de oboseala care se tine de mine zi de zi. Mi-a placut cand ai zis ca nu trebuie sa ma invinovatesc pentru fatul ca nu sunt deocamdata number 1. Asa e, suntem limitati si fizic si psihic si trebuie sa ne folosim resursele cat mai eficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *