Învaţă din poveşti

Zilele trecute navigam pe internet şi am dat peste o poveste pe care am zis că trebuie neapărat s-o împărtăşesc cu tine. M-am simţit ca un copil când am citit-o şi mi-am adus aminte cum poveştile copilăriei îmi dădeau aripi. Nimeni nu-mi putea frânge acele aripi pentru că eu trăiam prin acele poveşti.

 

De ce acum ca adulţi folosim expresia „ca-n poveşti” pentru a descrie ceva suprarealist? De ce nu încercăm încă să învăţăm prin poveşti, fie că sunt ale trasmise prin intermediul cărţilor sau prin viu grai, fie că sunt poveştile celor din jurul nostru sau chiar poveştile noastre?

 

Pentru că în articolul trecut, pe care îl găseşti aici, îţi vorbeam despre viziune şi cât de important este să ştii pentru ce lupţi, vreau să citeşti povestea şi să înţelegi de ce anume mai ai nevoie pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti.

 

A fost odată ca niciodată într-o împărăție îndepărtată un rege. Regele fusese atât de preocupat de soarta poporului său încât nu apucase să se căsătorească, darămite să aibă un moștenitor. Timpul trecuse și ajunsese la o vârstă înaintată și deja voia să lase lucrurile în ordine, pentru împărăția sa.

Voia să lase un moștenitor care să fie demn de a fi liderul tuturor.

Astfel a stat el și s-a gândit și i-a venit ideea să organizeze un concurs în care să-l desemneze pe câștigător. A dat el sfoară în țară și a anunțat lumea să vină să participe.

Un copil care era în preajmă castelului a auzit și el anunțul regelui. Văzând zarva, ezitant a intrat în curtea palatului în care urma să fie făcut anunțul. În curte erau tot felul de oameni. Se putea vede lesne castelul și zidurile monumentale care-l împrejmuiau și poarta suspendată, foarte solidă, din grilaje de oțel bătut în ținte. Unii erau foarte bogați, alții erau foarte înțelepți, alții erau bine îmbrăcați, unii erau foarte puternici.

Copilul foarte impresionat de staturile și înțelepciunea acestora s-a simțit intimidat și și-a pus întrebarea: Cum aș putea eu, un copil să fiu tocmai moștenitorul împărăției și conducătorul poporului? Mai bine plec repede până nu începe… Dar n-a apucat să fugă pentru că s-a auzit „bang” și poarta s-a trântit cu zgomotul metalic, după care s-a auzit răsunetul trompetelor care-l anunțau pe rege.

Regele avea o față bună și maiestoasă și apropiindu-se a cerut concurenților să se alinieze, după care a pus mâna pe un săculeț cu pânză de aur și a început să vorbească:

V-am strâns pe toți aici ca să las un moștenitor destoinic care să fie noul conducător al împărăției atunci când eu o să plec de pe lumea aceasta. Apoi a băgat mâna în sacul cu pânză de aur și a spus:

Am aici semințe de plante și o să vă împart fiecăruia dintre voi o sămânță. Ne vedem aici peste șase luni și cine are cea mai frumoasă plantă, acela să fie moștenitorul împărăției.

A plecat copilul acasă fericit cu sămânța. Dacă e de crescut o plantă sigur pot să o cresc și eu mare. Și plin de curaj a căutat copilul pământ fertil pe care l-a pus într-un ghiveci punând sămânța cu grijă cu mânuțele lui mici și delicate.

Apoi în fiecare zi cu blândețe, bunătate, inimă bună uda copilul sămânța lui din ghiveci și uite așa s-a făcut o lună și n-a ieșit nimic din ghiveci. Copilul nu și-a pierdut nici speranța, nici credința și uite așa a continuat să o îngrijească cu cea mai bună intenție și dragoste, dar nimic.

Două luni și sămânța n-a ieșit. Trei luni și nimic. Deja un pic descumpănit și-a zis copilul. Deși eu o iubesc și îngrijesc zilnic nu iese, nu se schimbă nimic. Trebuie să schimb ceva. Poate trebuie s-o trec mai la umbră, s-o ud mai puțin s-o sap puțin s-o aerisesc.

Uite așa a continuat copilul să îngrijească sămânța cu credință, dragoste, pasiune și speranță timp de șase luni fără să iasă nimic din plantă. În ziua concursului stătea copilul cu ghiveciul în față cu ochii întrebători și umezi.

Trecând mama lui pe acolo l-a simțit și văzut și l-a întrebat: care e treaba?

Mamă mă uit la ghiveciul ăsta. Mă uit la el și văd că deși l-am îngrijit cu dragoste și pasiune, în fiecare zi, timp de șase luni n-a ieșit nimic din sămânța asta. Privindu-l și simțindu-i dezamăgirea și descurajarea mama lui l-a întrebat din nou: Și?

Și n-are niciun sens să mă duc la concurs, pentru că n-am avut niciun rezultat.

Sesizând lipsa de sens din mintea copilului mama sa i-a spus:

Ba merită să mergi tocmai pentru că ai avut puterea să iubești și îngrijești sămânța ta zilnic timp de șase luni în ciuda faptului că n-a ieșit nimic. E mare lucru să iubești și să dăruiești fără să primești nimic în schimb, să ai tăria să mergi mai departe în cele mai vitrege condiţii. Iar tu ai avut puterea asta.

Încurajat de cuvintele mamei, copilul a luat ghiveciul și a plecat către castelul regelui. Acolo în curtea regelui oamenii aceia de vază, care de care mai bine îmbrăcaţi, care de care mai înțelepţi sau mai puternici erau cu plantele lor.

Și dacă te uitai la plante vedeai unele verzi, altele colorate, unele cu tulpina subțire, altele cu ea îngroșată. Unele înflorite altele cu niște muguri superbi. Dar să nu-ți mai spun de parfumul lor… Iar oamenii vorbeau plini de încredere și siguranță.

Copilul nostru, privitor la acest spectacol și-a spus în mintea lui: Cum să particip eu la concursul acesta când mie nu mi-a ieșit nimic și a dat să fugă. Când să iasă din curtea castelului poarta metalică de la intrare a făcut zgomotul ei de hârșâit metalic și zdrang s-a închis din nou în fața lui blocându-i ieșirea.

Acum trompetele sunau din nou și anunțau venirea regelui.

După ce a venit în curte, acesta a cerut concurenților să se alinieze cu plantele la inspecție. Copilul intimidat nu știa unde să se ascundă mai bine și astfel și-a ales ultima poziție în rând, sperând că acolo o să scape neobservat.

De altfel în timp ce tremura de frica confruntării cu regele care urma o să-l vadă așa cum e și cu ghiveciul său gol, a început să-l audă pe rege spunând în timp ce inspecta plantele: Magnific, Foarte frumos, Extraordinar, Fantastic, Incredibil.

Și a tremurat el așa până când a simțit o mână grea pe umărul său. Deși se uita în pământ a simțit privirea regelui concentrată asupra sa şi a auzit o voce care a răsunat în toată curtea: Avem un nou rege.

Cu puțin curaj și vocea nesigură și tremurândă i-a spus regelui: Maiestate, de ce tocmai eu? Eu am ghiveciul gol.

De ce tu? Nu știu ceilalți concurenți cum au făcut de au scos plantele acelea frumoase dar eu am fiert semințele pe care vi le-am împărțit o zi și o noapte. Din ele n-avea cum să iasă ceva cu viață. Dar tu care ai avut curajul să te prezinți aici în competiție cu un ghiveci gol, să faci față adevărului indiferent de cât de greu e de suportat, tu ai calitățile necasare pentru a fi rege.

 

Sursa: inspiredachievement.ro

 

Copilăria este singurul paradis pierdut. Valeriu Butulescu

Dar tu o porţi veşnic în suflet

 

Nu ezita să-mi spui părerea ta despre poveste şi despre care crezi că este morala ei.

 

Lasă-mi un comentariu şi spune-mi ce te opreste să fii convins că poţi fi şi tu un rege? Nu e nevoie să conduci un regat, însă poţi să conduci propria viaţă către VIZIUNEA TA.

 

Cu drag,

Simona

 

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

 • Nu sunt articole asemanatoare!

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

10 thoughts on “Învaţă din poveşti

 1. Foarte frumoasa povestea. Si ce rege intelept.
  Orice lucru facem necesita energie si timp. Il facem totusi caci asteptam ceva in schimb. O materializare-sa zic- a lucrului facut..
  Daca dragostea si pasiunea pentru acel ceva sau cineva, daca credinta e a doua natura a ta atunci esti un om fericit; caci tu respiri, traiesti la maxima intensitate ceea ce iubesti. Nu astepti nimic. Tu pur si simplu traiesti.
  Nu mai conteaza ce se intampla in jurul tau. Ce primesti in schimb. Toate sunt de prisos.
  Si poate aceasta ar fi regula dupa care ar trebui sa ne ghidam: tot ceea ce facem pentru noi sau pentru altii (bun sau rau) se va rasfrange asupra noastra.

  • Important este sa fim si noi la fel de intelepti ca regele si la fel de harnici, increzatori si curajosi ca acel copil.

   Iti doresc sa traiesti asa cum iti doresti, Robert!

 2. Simona,

  superba poveste! cred ca morala e sa nu cedezi chiar daca nu vezi rezultate imediate. insa, in cazul copilului nu este de neglijat mama care l-a incurajat. in zilele noastre de obicei parintii sunt cei care descurajeaza initiativele copiilor daca nu sunt dupa “standardele vecinilor”. mi-a placut enorm. e ca in basme cu testul imparatului intelept.

  • Ma bucur ca ti-a placut, Sim. Si mie mi s-a parut demn de luat in seama ca mama l-a incurajat. Asta l-a determinat sa mearga cu planta la castel pana la urma.

 3. Frumoasa povestea! Am mai citit-o! Morala e ca daca vrei sa fii rege peste viata ta si peste viziunea ta trebuie sa te dedici in fiecare zi cu dragoste si pasiune indiferent de rezultatele imediate. Asta din cauza ca pe termen lung vei avea succes!

  • De acord cu tine, Alex! Fara perseverenta, viziunea ramane doar un vis frumos.

 4. povestea clar scoate in evidenta evidenta amanarea recompensei,multumesc pentru poveste, mie imi place sa le citesc si …sa-mi reamintesc pe ce directie sunt 🙂

  • Am vazut ca-ti plac povestile, Sorin… 🙂 Ieri a fost ziua povestilor.

 5. Buna Simona. Marturisesc ca iti urmaresc site-ul inca de la inceput si te apreciez pentru ce incerci sa faci, sa ajuti oamenii sa “iasa din ceata” sa isi puna o ordine in viata. Desi nu am nici o pregatire in domeniul psihologiei incerc de multi ani sa ajut, cu un sfat, cu o indrumare, cu o lectie despre viata, pe cei care din anumite motive si-au pierdut increderea in ei sau sunt tristi ori suparati. Uneori reusesc alteori incercarile mele sunt sortite esecului de cele mai multe ori din cauza ca, in general, oamenii nu vor sa-si schimbe gandirea, stilul de viata, sunt prea comozi si delasatori, prefera sa continue in acelasi ritm. In esenta le este frica cred de o schimbare, frica de a incerca ceva nou. Oricum sunt bun la a ajuta pe altii dar cand vine vorba de mine mereu ma las cam pe ultimul plan (stii povestea cizmarului fara cizme). Speranta, darurirea, credinta in propriile forte dar mai ales iubirea rezolva multe probleme. Astept nerabdare urmatorul articol. Continua ceea ce faci. Daca macar cativa din cei care citesc aleg sa isi puna ordine in viata lor inseamna ca mesajul a fost inteles. Eu ma bucur pentru fiecare om caruia am reusit sa-i aduc o raza de soare in zilele intunecate. Cu drag, Dorin.

  • Mesajul tau chiar mi-a facut ziua mai buna, Dorin. Continua sa-i ajuti pe ceilalti. Acesta este si motivul pentru care am decis sa scriu, in speranta ca prin aceasta modalitate voi ajunge la cat mai multi oameni asemeni tie, oameni extraordinari, care deja au inceput sa se arate.

   Asta nu poate decat sa ma bucure enorm.

   In schimb nu te neglija pe tine insuti, pentru ca doar punandu-te pe tine pe primul plan vei putea sa fii in continuare alaturi de cei pe care vrei sa ii sustii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *