Ghid de supravietuire pentru sensibili

“Bună. Sunt Simona și sunt sensibilă”. Așa ar fi început prezentarea mea la o întâlnire închipuită a “Sensibililor Anonimi”. Eram convinsă că este ceva în neregulă cu mine, că a fi sensibil este un mare dezavantaj și acest lucru are nevoie urgentă de rezolvare dacă doream să supraviețuiesc în lumea ce mă înconjura.

 

Asociam sensibilitatea cu teama, cu timiditatea, cu incapacitatea de a spune “Nu”, cu atitudinea de victimă. În realitate, sensibilitatea nu are nimic de a face cu toate astea, doar că nu voiam să folosesc felul meu de a fi drept scuză pentru ceea ce credeam că reprezintă eșecuri în viață. Nu de puține ori ajungeam acasă și plângeam în spatele ușilor închise întrebându-mă de ce sunt așa și cum mă pot căli” pentru a face față oamenilor dificili sau situațiilor presante din viața mea.

 

Din păcate materialele care să mă lămurească erau practic inexistente. Singurele idei ce se apropiau de ideea de sensibilitate erau cele ale lui Jung, el însuși o persoană sensibiliă, idei ce făceau însă referire la persoanele introvertite. Totuși, o persoană sensibiliă nu este neapărat introvertită și nesociabilă.

 

Despre norocul de a fi o persoană sensibilă

 

La un moment dat am citit afirmația unei persoane sensibile, afirmație ce m-a făcut să înțeleg că nu sunt singură: Când eram copil, credeam că în mine există o fereastră pe care Dumnezeu a uitat-o deschisă”.

 

Poți spune că și tu ești o persoană sensibilă dacă:

–          arta, muzica sau natura te inspiră profund

–          te afectează îndelung o știre negativă sau o întâmplare tragică văzută cu proprii ochi

–          ești o țintă ușoară pentru cei care caută să-și reverse furia asupra cuiva

–          ai o serie de simptome fizice care nu pot fi diagnosticate prin medicina tradițională deși ți-ai făcut analize peste analize

–          mergi într-un loc aglomerat și atunci când te întorci acasă nu vrei decât pace și liniște

–          te surprinzi uitându-te la un obiect banal cu un zâmbet imens pe față și cu privirea fixă

–          te trezești analizând oamenii și întrebându-te ce e în mintea lor, fără să mai realizezi ce se petrece în jur

–          te entuziasmează mai tare o zi care abia începe și în care nu ai niciun plan pe hârtie decât o zi în care știi ce ai de făcut

–          te agiți atunci când ai multe de făcut într-un timp scurt

–          încerci să uiți pe cineva ștergându-i numărul de telefon din agendă, dar de fiecare dată când sună telefonul vizualizezi numărul care a rămas întipărit în memoria ta

–          nu mai poți să te concentrezi atunci când ți-e foarte foame

–          schimbările din viața ta te dau peste cap.

 

Cu timpul eu am înțeles că sunt o persoană norocoasă și astăzi vreau să-ți spun că ești o persoană norocoasă dacă sensibilitatea face parte din tine. Da, norocoasă pentru că avantajele sensibilității eclipsează acele momente în care este posibil să-ți fi dorit să fii la fel ca majoritatea. Sensibilitatea nu numai că nu este un defect, ci este un mare dar pe care l-ai primit.

 

Calitățile persoanelor sensibile:

 • au simțuri intens dezvoltate – se pot bucura de textura unei pături ce le învelește într-o seară răcoroasă, de mirosul mâncărurilor pe care le gătesc, de muzica pe care o ascultă, de parfumul și culorile naturii;
 • citesc printre rânduri și-și pot da seama cu ușurință când “ceva este putred la mijloc” – astfel sunt mai atente înainte să ia o decizie importantă
 • au o inteligență emoțională dezvoltată, ceea ce duce la conștientizarea stărilor emoționale interne au o inimă mare și darul de a-i ajuta pe alții
 • acceptă și respectă fiecare om, țin la egalitate indiferent de condiții
 • sensibilitatea se reflectă în pasiunea și senzualitatea pe care le manifestă
 • intuiesc gândurile și sentimentele celorlalți
 • își simt propriul corp și propriile emoții.

 

Cum să supraviețuiești păstrându-ți în același timp sensibilitatea

 

Studiile arată că 15-20% din populația lumii este formată din persoane sensibile. Ține minte că nu este nimic în neregulă cu tine. Pur și simplu te-ai născut cu un temperament ce s-a întărit pe măsură ce ai crescut. Dacă ceilalți te-au catalogat ca fiind o persoană plângăcioasă sau emotivă, ba chiar o persoană egoistă, acest temperament s-a accentuat. Faptul că nu ești la fel ca ceilalți nu înseamnă că ceea ce simți tu este în neregulă.

 

Mulți cred că soluția este să devină insensibili, să folosească o mască și să găsească metode pentru a se apăra de exterior. De fapt, pentru a-ți păstra echilibrul într-o lume necioplită emoțional, ca persoană sensibilă este nevoie să-ți exprimi clar nevoile. În cazul în care nu faci acest lucru te vei simți fără apărare și îți vei îngriji rănile în singurătate.

 

Eu însămi fiind sensibilă, știu că tindem să simțim totul, uneori până la extrem. Putem chiar să absorbim neliniștile din jur ca un aspirator de înaltă putere. Asta ne răpește din timpul și energia pe care putem să le folosim pentru a absorbi emoțiile pozitive și frumusețile vieții. De aici până la gânduri negre ce duc la excese de mâncare, atacuri de panică, depresii sau o serie de alte simptome nu mai este decât un singur pas.

 

Și ca și când nu ar fi de ajuns, sensibilitatea ne afectează și relațiile pentru că nu știm să negociem propriile nevoi. Persoanele sensibile îi pun pe ceilalți pe primul loc. Cea mai importantă relație este relația cu propria persoană, relație ce se reflectă în toate celelalte relații. De aceea avem nevoie să ne găsim echilibrul înainte de a reacționa.

 

4 tehnici de regăsire a echilibrului pentru o persoană sensibilă

 

1. Pune-ți mintea la contribuție

Atunci când simți că ai absorbit emoția altcuiva (tristețea, furia, depresia) concentrează-te asupra situației și folosește-ți mintea. Respiră de câteva ori și spune-ți că poți face față oricărei situații repetând în gând o afirmație pe care eu personal o folosesc des: “Nu e treaba mea să iau emoțiile altora. Pot să ajut și să mă ajut și fără să fac asta”.

 

2. Stabilește-ți pauze emoționale

În loc să muncești fără oprire, ia pauze mici în care să respiri aer curat, să te întinzi dacă poți, să faci o mică plimbare. Știu că acest lucru nu este întotdeauna posibil, dar dacă vrei cu adevărat vei găsi o soluție.

Eu obișnuiam să găsesc un pretext pentru a ieși din birou și a schimba atmosfera. Pauzele sunt necesare pentru a-ți reseta starea de stimulare excesivă dată de munca fără oprire.

 

3. Caută singurătatea

Când simți presiune emoțională (stres, o persoană care-ți fură energia, furie), găsește un loc în care să rămâi cu tine și să-ți revii. Pentru mine locul acesta a fost întotdeauna baia.

Baia este locul unde pot să închid ochii și să folosesc respirația pentru a mă elibera: expirația înseamnă risipirea emoțiilor negative.

 

4. Stabilește-ți și respectă-ți nevoile

Găsește cât mai repede un moment de liniște în care să poți gândi clar și să faci o listă cu cele mai puternice 5 situații care te tulbură acum. Pot fi chestiuni de familie sau de serviciu.

Apoi fă un plan pentru fiecare dintre situații în așa fel încât să nu mai fugi atunci când se întâmplă din nou.

De exemplu:

 • dacă cineva profită de bunătatea ta, spune-i politicos “Nu”. Fără detalii și explicații.
 • dacă îți simți îngrădită libertatea și intimitatea fă-ți un loc numai al tău în casă unde poți să-ți revii – nu contează că e pe balcon, important este să-ți creezi o zonă de confort
 • dacă ai tendința să mănânci ca să-ți alungi tristețea, golește frigiderul în așa fel încât să n-ai nimic nesănătos la îndemână
 • dacă te obosește mulțimea de oameni, stai cât mai departe de ea sau găsește soluții să poți pleca oricând simți că te-ai blocat acolo (un plan alternativ de transport către casă).

 

Am conceput și o listă de 7 trucuri rapide pentru echilibrare:

1. încurajează-ți abilitățile artistice (cu siguranță ai pasiuni îngropate în sertar) și creativitatea – ocupă-ți timpul liber cu lucrurile care te pasionează

2. exprimă-ți emoțiile atunci când simți nevoia să faci asta – asta nu înseamnă altceva decât să spui ceea ce ai pe suflet, în loc să îți reprimi emoțiile

3. zâmbește când cineva te critică – zâmbetul îți va atenua din tăria orgoliului

4. identifică-i pe ceilalți – în afară de persoanele sensibile, există persoane raționale, persoane stabile și persoane expansive. Încearcă să vezi unde se încadrează ceilalți și de ce se poartă într-un anumit fel

5. coboară-ți așteptările – ceilalți te vor dezamăgi întotdeauna dacă aștepți prea mult de la ei

6. gândește-te că ce e mai bun urmează – nu te mai aștepta la ce e mai rău, știi deja că o atitudine pozitivă aduce situații pozitive

7. pune întrebări atunci când ceva ți se pare în neregulă – nu mai face presupuneri. Atunci când cineva tace nu înseamnă în mod automat că gândește ceva rău despre tine.

 

Astăzi nu mai îmi doresc să fiu mai dură, nu mai vreau să am obrazul mai gros, ci vreau să rămân sensibilă în timp ce-mi păstrez echilibrul într-o lume adesea copleșitoare. Astăzi vreau să șterg semnul de egalitate dintre sensibilitate și slăbiciune, vreau să apreciez la maxim darul de a percepe lucrurile din punctul de vedere al persoanei din fața mea, vreau să-mi păstrez vitalitatea, compasiunea și simțul miraculosului.

 

Insensibilitatea este doar o cochilie ce umbrește dragostea de viață. Ea poate fi strivită oricând de o altă talpă greoaie și grăbită, pe când sensibilitatea este o punte între noi și ceilalți. Uneori această punte se poate clătina sub acțiunea unor forțe exterioare, dar scopul nostru nu este să-i schimbăm pe ceilalți ci să-i vedem așa cum sunt fără a lua pe umerii noștri toate nemulțumirile omenirii.

 

Sunt convinsă că te regăsești în unele rânduri de mai sus. Toți avem o parte sensibilă în noi și aș vrea să știu cum vezi tu partea sensibilă din tine.

 

Cu drag,

Simona Culea

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

9 thoughts on “Ghid de supravietuire pentru sensibili

 1. Ca bine zici :). Nu e nicio jena sa fii sensibil. E chiar frumos, e un dar pe care altii nu il au si habar n-au ce pierd… sa poti sa te bucuri de cum a fost desenat un nor pe cer, de exemplu.
  Apoi, legat de sfaturi, eu le-am descoperit singura in ultimii ani, ghidata de intuitie. Din pacate, nu le-am vazut scrise negru pe alb mai din timp. Sau din fericire… pentru ca m-am descoperit putin cate putin si am apreciat fiecare schimbare pe care mi-am adus-o in viata.
  De aceea ma bucur cand vad oameni ca tine, care vorbesc franc dar bland. Pentru ca exista sansa cu unii oameni, mai la inceput de drum, sa ajunga pe aici si sa isi salveze niste ani de rataciri prin jungla vietii…
  Numai bine!

  • Nimic nu se intampla fara scop, asa ca nici drumul pe care l-ai parcurs invatand intuitiv propriile lectii nu este lipsit de sens. Iti doresc claritate, rabdare si intelepciune in continuare!

 2. Si eu sunt o persoana sensibila si intr-adevar ma regasesc in unele exemplificatii de mai sus.
  Nu ma regasesc in faptul ca celor sensibili nu le plas multimile…mie imi plac, nu-mi place singuratatea, mereu vreau sa fiu inconjurata de oameni si sa fac schimb de pareri. In rest, intr-adevar, e greu sa spui nu, e greu sa refuzi, ma atasez prea mult de problemele altora si imi ocup prea mult mintea cu ele. Si eu mi-am dorit sa fiu mai puternica si mai indiferenta. Uneori am reusit, uneori nu…si bineinteles ca atunci cand nu am reusit m-am condamnat. Acum cititnd acest articol, imi dau seama ca ai dreptate, nu e nimic de condamnat, trebuie doar acomodarea cu stituatia si cred ca totul se rezolva. Este vorba de detasare. Ma bucur ca nu sunt singura care astfel de experiente!:)

  • Bine ai venit in club! 🙂 Eu simteam candva acelasi lucru ca si tine: ca-mi plac multimile si ca ador sa fiu inconjurata de oameni. In timp am ajuns sa-mi dau seama ca aveam nevoie de singuratate pentru a-mi reincarca bateriile. In concluzie, imi plac multimile, dar imi consum repede energia in mijlocul lor si am nevoie de o pauza.

   Atunci cand privim sensibilitatea dintr-un alt punct de vedere (ca pe o parte din noi), lucrurile se schimba sub ochii nostri. Nu este nevoie sa luam grijile altora asupra noastra ca sa putem fi fericite…

 3. Roxenne Bine ai venit in club! Eu simteam candva acelasi lucru ca si tine: ca-mi plac multimile si ca ador sa fiu inconjurata de oameni. In timp am ajuns sa-mi dau seama ca aveam nevoie de singuratate pentru a-mi reincarca bateriile. In concluzie, imi plac multimile, dar imi consum repede energia in mijlocul lor si am nevoie de o pauza.

  Atunci cand privim sensibilitatea dintr-un alt punct de vedere (ca pe o parte din noi), lucrurile se schimba sub ochii nostri. Nu este nevoie sa luam grijile altora asupra noastra ca sa putem fi fericite…

 4. iustina Nimic nu se intampla fara scop, asa ca nici drumul pe care l-ai parcurs invatand intuitiv propriile lectii nu este lipsit de sens. Iti doresc claritate, rabdare si intelepciune in continuare!

 5. Ma numar si eu ca fiind o persoana ff. sensibila… si-mi place la nebunie,aceasta pagina pe care am descoperit-o astazi…….(de ziua copilului,ziua noastra a tuturor,indiferent de varsta….asa zicea Brancusi)…va felicit,din tot sufletul…imi plac f. mult subiectele si indeosebi comentariile…tuturor celor ce au o fire sensibila….SUCCES !…..

 6. Ce frumos ai scris! Asa e, intotdeauna ii punem pe primul loc pe ceilalti si de noi nu se preocupa nimeni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *