Disciplina – calea sigură către reuşită

 

 

„E clar. Înainte aveai mai puţine sarcini. Aveai mai puţine visuri, implicit mai puţine planuri. De asta nu mai eşti ca înainte.” Dau mintea pe silenţios. Îmi caută permanent scuze. Însă realitatea este evidentă. Nu mai sunt la fel de disciplinată ca înainte. Aveam biroul curat, dulapurile ordonate, viaţa cu sens. Şi atunci ce s-a întâmplat?

Ok, s-au înmulţit sarcinile sau mai bine zis pretenţiile pe care le am de la mine. Dar asta înseamnă că vreau multe şi de fapt nu pun în aplicare? Mmmm… stau şi mă gândesc. Am nevoie de stabilire de priorităţi si planificare. Nu se mai poate aşa.

 Niciodată n-am fost însă foarte bună la planificat. Am fost mai mult genul „hei-rup”. Vreau să fac ceva, mă apuc şi nu mă las până nu termin. La sfârşit cad lată. Îmi dau seama că nu e o soluţie viabilă.

 Iau un carneţel. Îl împart pe zile ale săptămânii. Adaug lucrurile pe care sunt nevoită să le fac în zilele respective şi decid să încep ziua cu ele, apoi încep să adaug. Sunt multe altele corelate cu ceea ce important pentru mine. Nu le aglomerez într-o singură zi. Le distribui uniform şi îmi promit că nu negociez îndeplinirea lor.

 Au trecut doua săptămâni de când procedez aşa şi sunt sigură că sunt pe drumul cel bun. Poate e puţin, dar e abia începutul. Am realizat cât nu reuşisem în ultimele două luni. Şi mi-am dat seama că altfel n-aveam cum. Fără să conştientizez fusesem disciplinată. Culmea e că toate lucrurile importante din viaţă le-am făcut doar cu disciplină.

 Sunt sigură că şi tu ai momente de disciplină şi momente de „lasă că merge şi aşa”. Depinde care e proporţia lor în viaţa ta, pentru că la un moment dat începe să doară. Şi uneori doare rău…

 Mi-am dat seama că disciplina e cea mai puternică unealtă de evoluţie şi dacă am folosi-o în mod conştient am putea ajunge la comori care nu sunt la îndemâna oricui. Pentru că nu e uşor să fii disciplinat, dar merită fiecare strop de sudoare.

 Disciplina este scara care te duce tot mai aproape de ceea ce vrei, iar dacă te răzdândeşti, tot disciplina te duce către noua destinaţie. Pare simplu, dar ca orice lucru e simplu, e uşor să nu-l practici.

 Mintea va găsi tot felul de justificări pentru a lua o pauză atunci când ai reuşit sau mai ales nu ai reuşit totuşi să duci un proiect la bun sfârşit. Disciplina este însă cea care nu te lasă să te opreşti din drum. Pentru că tot timpul este necesar să fii în mişcare pentru a te dezvolta.

Eu ador să mă motivez din poveştile altor oameni. Să ascult materiale şi să merg la cursuri care îmi ridică acel impuls de a face, de a urni energia latentă. Şi totuşi asta nu este totul. E nevoie de disciplină pentru a continua atunci când motivaţia a dispărut. Iar tu ai povestea ta unică, indiferent de cum au procedat sau au reuşit alţii.

 Problema cu motivaţia este ca vine şi pleacă. Este rezultatul unei anumite situaţii (de exemplu vrei să scapi de un viciu, cum ar fi fumatul), însă în momentul în care motivaţia dispare renunţi şi ajungi să ai o stimă de sine mai scăzută ca înainte. Disciplina în schimb este obişnuinţă, este de durată şi tocmai din această cauză este atât de rară într-o lume în care reclamele ne fură ochii cu soluţii „rapide, uşoare şi ieftine”.

Disciplina este sinonimă cu acţiunea indiferent de starea emoţională. Este prietenă cu pasiunea, stabilirea de obiective şi planificarea, însă nu se înţelege deloc cu stările de amânare, dezorganizare, victimizare, ignoranţă şi negare a realităţii.

 Steva Pavlina compară disciplina cu un muşchi care cu cât este antrenat mai mult, cu atât devine mai puternic. Toţi avem musculatură, însă doar la cei care au lucrat se văd rezultatele cu ochiul liber. La fel, toţi avem o anumită doză de disciplină în noi de la care putem porni. Trebuie doar să ne antrenăm progresiv, să nu ridicăm greutăţi prea uşoare, dar nici să nu încercăm cu greutăţi pe care nici măcar nu le putem urni din loc.

Să spunem că ţi-ai propus să ai productivitate maximă atunci când lucrezi pentru un proiect personal. Şi începi ziua de luni în forţă. Termini în câteva ore toate sarcinile. Numai că a doua zi pur şi simplu ai chef să stai, mai stai de vorbă la telefon cu un prieten, navighezi pe internet aiurea, se face amiază şi deja e prea târziu să munceşti.

Soluţia este să îţi stabileşti un timp minim nenegociabil în care să faci lucruri importante, timp pe care să-l creşti zilnic. Prima săptămână dedici jumătate de oră de atenţie nedivizată, a doua 40 de minute şi tot aşa, indiferent de vremea de afară, de emisiunile preferate sau de evenimentele din jur.

 Cred cu tărie că oricine poate fi disciplinat şi tu poţi face lucruri cu adevărat măreţe dacă respecţi o serie de 7 paşi:

 1. Nu încerca prea mult deodată, nu e o ruşine să începi cu lucruri mărunte.

 La mine dorinţa de a implementa prea multe obiceiuri noi deodată a fost întotdeauna un obstacol. În momentul în care mi-am luat răgaz să le fac pe rând am reuşit să fac mai mult şi mai bine. Mi-am făcut lista şi am înaintat pas cu pas.

“Cea mai scurta cale de a face multe lucruri este sa faci un singur lucru la un moment dat.” (Mozart)

 2. Nu te compara cu alţii

Poate eşti mai slab decât cei la care te uiţi în sus sau mai puternic dacă te uiţi în jos. Dar cum eşti faţă de cum erai ieri? Acesta e singurul etalon. Te simţi bine cu tine aşa sau simţi că poţi avea mai multă disciplină ?

 3. Conştientizează propria realitate

Determină cu exactitate unde eşti din punct de vedere al disciplinei. Nu nega realitatea şi nu te minţi, pentru că nu poţi începe dacă nu ştii unde te situezi. Ce provocări sunt uşoare şi ce lucruri şi se par imposibile? Vrei să te trezeşti la ora 7, dar acum te trezeşti la 9? Începe prin a te trezi la 9 fără un sfert, apoi la 8 şi jumătate şi tot aşa.

 Acum câţiva ani mergeam la culcare la ora 1-2 şi mă trezeam la prânz. Aveam tot felul de activităţi care la sfârşitul zilei nu mă făceau să mă simt mai bine. Ce vreau să-ţi spun este că disciplina te poate duce în locuri în care n-ai fi visat că poţi ajunge.

 4. Profită de voinţă

Mulţi spun că voinţa nu funcţionează, dar asta pentru că nu ştiu s-o folosească. Toţi ne trezim în fiecare dimineaţă cu aceeaşi cantitate de energie, pe care o consumăm pe lucruri care nu ne aduc valoare. Ne grăbim, ne enervăm în trafic, ne certăm la coadă la magazin. Poate tu nu faci niciunul din aceste lucruri, însă totuşi îţi consumi voinţa în prima parte a zilei.

În primul rând acceptă că voinţa dispare rapid, aşa că nu o folosi pentru a ataca problema, ci pentru a ataca obstacolele pe care le poţi întâmpina. De exemplu, pentru a scăpa de fumat, foloseşte voinţa pentru a-ţi face un plan. Elimină toate ţigările din casă, pregăteşte ceva de ronţăit, înscrie-te pe forumuri sau grupuri unde sunt alte persoane care trec prin acest proces.

 Oricum ar fi, sunt aceiaşi trei paşi: stabileşte-ţi obiectivul, concepe un plan şi ţine-te de el.

 5. Munceşte susţinut

Aş vrea să-ţi spun că există „rapid şi uşor”, dar din păcate sau mai bine zis din fericire, este nevoie de muncă susţinută pentru a reuşi. Spun din fericire, pentru că nu oricine este dispus să muncească consecvent. Cei mulţi vor ataca oportunităţile uşoare, cu promisiuni de recompensă imediată. Dacă alegi provocarea şi nu calea cea uşoară, rezultate nu vor veni imediat, dar vor fi recompensate pe măsură.

E nevoie de muncă suţinută pentru a avea sănătate, pentru a avea relaţii reuşite, pentru a creşte copii, pentru a avea disciplina, chiar şi pentru a avea fericire (stima de sine se construieşte în timp).

6. Acceptă că e nevoie de timp

E nevoie de timp să organizezi mailurile în inbox, să faci curăţenie în hârtiile de pe birou, să schimbi scutece etc. Investeşte timp pentru a atrage disciplina. Caută în schimb soluţia cea mai simplă. Apropo de mail, prefer să aleg mailurile importante, iar pe celelalte să le şterg direct fără a le mai deschide.

 7. Perseverează

Sunt convinsă că nu există disciplină fără perseverenţă. Iar perseverenţa este cea care rămâne după ce motivaţia dispare. Perseverenţa nu este încăpăţânare.

Importanţa perseverenţei nu este legată de trecut. Nu poţi garanta că ceea ce vrei acum este acelaşi lucru cu ce vei vrea peste 5 ani, însă dacă vrei cu adevărat ceva înseamnă că ai o viziune a viitorului. Poţi identifica acel ceva? Ce vrei atât de mult încât îţi asumi efortul susţinut de a trece peste orice obstacol?

„Când crezi că ai terminat eşti la 40% din ceea ce poţi face. Asta este doar limita pe care ne-o punem singuri.” (David Goggins – ultramaratonist)

 Eu nu sunt organizată şi raţională din fire. Îmi place să visez. Şi totuşi am ales să aplic principiile disciplinei zilnice.

Sunt curioasă cum te disciplinezi tu. Ce faci atunci când motivaţia a trecut? Cum faci acel pas pentru a fi o variantă mai bună decât ieri?

Cu drag,

Simona

 

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

16 thoughts on “Disciplina – calea sigură către reuşită

 1. Bun articolul Simona…eu inca nu stiu sa ma motivez, sunt cam lenes si delasator. Vreau sa fac prea multe deodata si bineinteles ca nu fac nici un lucru bun pana la capat. Am nevoie de disciplina…clar asta.

  • Asta este si ideea, Ciprian. Ia-le pe rand si nu le mai lua asa in serios. Viata nu este liniara…

 2. Pingback: Sublim, muzică, film, fotografie şi evoluţia ta | evolutiaperfecta.ro

 3. Super articol, draga mea! Am sa incerc sa iti raspund la intrebare, insa sincera sa fiu, nici eu nu stiu ce fac sa imi mentin motivatia si sa ma disciplinez. Cred ca, cel putin pentru mine, atunci cand stii foartre bine ce vrei si stii si de ce vrei sa faci acel lucru, care sunt beneficiile, care este scopul pentru care vrei sa faci ceva sau vrei sa obtii ceva, atunci iti gasesti in tine motivatia, si determinarea sa mergi inainte, sa faci ceea ce trebuie sa faci pentru a obtine ce iti doresti.
  Nu cred in lene si delasare, cred ca nu stim ceea ce ne dorim see you adevarat, sau nu avem incredere ca vom obtine ceea ce ne dorim. Si de aceea apare lenea si delasarea. Insa daca credem din tot sufletul in visele noastre, in proiectele noastre, asta ne the o forta de neimaginat, si o energie de a actiona, in ciuda oricaror piedici care pot aparea in drum.
  Asadar, consider ca totul tine de cat de bine ne cunoastem pe noi insine si cata incredere avem in noi si in visele noastre. Cel putin, asa se pare sa functioneze la mine… Disciplina este ceva rational, dar ea nu are putere daca nu este sustinuta de ceva emotional… Emotiile iti dau motivatia…

 4. Pingback: Amânarea – prieten sau duşman? | Iesi din Ceata

 5. Pingback: Au trecut deja 7 zile din 2013, ai trecut la acţiune către dorinţele tale? | evolutiaperfecta.ro

 6. Un articol foarte util. Disciplina este cea care ne ajuta sa ne atingem scopurile si fara disciplina am ramane doar la nivelul de vis, fara sa trecem cu adevarat la actiune.

 7. Cred ca am gasit ceea ce cautam. Intrebam in stanga, intrebam in dreapta si deloc nu primeam raspunsul asteptat. Cand colo, ce sa vezi, era vorba chiar de disciplinarea proprie. Daca voi reusi sa ma disciplinez ar fi grozav. Dar se pare ca nu gasesc un exemplu concret: o mamica cu 2 copii cum sa se organizeze tinand cont de lipsa ajutorului pe parcursul zilei. As vrea tare mult sa cred ca voi pune in aplicare, numai sa se potriveasca. Revin.

  • Nicio viata a altei mamici nu va semana cu a ta, Carmen, chiar daca ai gasi un exemplu concret.

   Important e ca tu sa fii convinsa ca poti. Pentru ca poti orice iti pui in minte. Bineinteles cu disciplina de rigoare, insa eu astept sa scrii. Nu alergi dupa himere.

 8. Foarte bun articolul! Disciplina e singura cale pentru a avea succes. Un bun exemplu poate fi dat de anumite tari cum sunt japonezii sau nemtii. Ei sunt exemple de disciplina si daca si noi am face la fel am fi mult mai buni si probabil nu ar mai fi criza financiara si nu ar mai fi atat de multe probleme in Romania!

 9. Interesantă rezonanţă!
  Ieri lucram la fişele de măsurători ale participanţilor la Programul MTPS.
  Cu această ocazie, am verificat rezultatele sondajului “Care este cel mai mare obstacol…”. Deşi la o privire generală, toată lumea se vaită de Timp şi bani, pe locul 1 în topul obstacolelor, este…
  DISCIPLINA ÎN MUNCĂ!
  Mă bucur că “am dat peste” acest articol!
  Am un pretext să scriu (încă) unul pe tema aceasta, mai ales că după 6 săptămâni cu programul pe care l-am prezentat pe blog, am constatat că am nevoie de un program LUNAR.

  • Ma bucur sa aud asta, Serban. Mult succes in tot ce ti-ai propus!

 10. Excelente articolele!chiar am invatat multe din ele si sunt convins ca multe lume invata..tine-o tot asa!Succes!

  • Mulțumesc, Alex. Succes și ție în tot ce ți-ai propus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *