Depășește perfecționismul în 11 pași

 

 

“Perfecționismul este vocea opresorului, este dușmanul oamenilor. ..Cred că perfecționismul este bazat pe credința obsesivă că dacă alergi suficient de atent, lovind cu grijă fiecare piatră de pe drum, nu va trebui să suferi. Adevărul este că vei suferi oricum, iar cei care nici măcar nu se uită la picioarele lor se vor descurca mult mai bine decât tine și se vor distra în tot timpul ăsta”. Anne Lamott

 

Sunt soție, fiică, soră, prietenă, colegă. Nu neapărat în această ordine și uneori îndeplinind mai multe roluri în același timp. Dar în primul rând sunt Om. Îmi asum responsabilitatea pentru alegerile pe care le fac, știind că fiecare lucru pe care îl fac influențează într-o măsură mai mică sau mai mare viețile celor care mă înconjoară.

Nu am reușit în schimb să fiu întotdeauna un exemplu demn de urmat. Am mers prin viață uitându-ma de zeci de ori la pașii pe care urmam să-i fac și sperând că fiecare lucru pe care îl ating se va transforma în aur. Adevărul este însă că sunt imperfectă și de multe ori greșesc.

Am înțeles că tocmai asta m-a făcut ceea ce sunt eu azi. Nu lucrurile asupra cărora am zăbovit îndelung și pe care am încercat să le aduc la perfecțiune m-au adus aici, ci tocmai cele pe care le-am făcut cu frica în suflet, pe care le-am greșit și din care am învățat.

Faptul că acum văd atât de clar lucrurile astea îl datorez persoanelor care m-au acceptat și m-au iubit exact așa cum sunt eu. Indiferent ce decizii am luat,  indiferent dacă am reușit sau nu, indiferent dacă am fost prima sau a doua.

Iar asta nu echivalează cu a te culca pe-o ureche. Ba dimpotrivă. Înseamnă a visa, a avea standarde din ce în ce mai înalte, a da tot ce-ți stă în putință pentru a le realiza și a vedea lucrurile exact așa cum sunt. Și aici e secretul: a le vedea așa cum sunt, nu mai rău decât în realitate. Pentru că nu poți face totul, nu poți controla totul și mai ales pentru că perfecțiunea, așa cum o percepem, noi nu există. În momentul în care atingi un standard ți-l stabilești pe următorul si începi din nou să alergi.

Partea bună este că perfecționismul reprezintă un tipar de gândire și comportamental care se poate corecta dacă îți dorești acest lucru. Nu se va întâmpla peste noapte, dar important este că stă în puterea ta să schimbi acest tipar limitativ.

Poți obține rezultate în viața personală sau profesională fără să pui presiune asupra ta sau a celorlalți și fără să ai sentimentul că forțezi lucrurile, urmând 11 pași pe care îi poți adapta la realitatea ta curentă:

1. analizează dacă ești cu adevărat o persoană perfecționistă

Pentru asta îți recomand să citești cele 10 întrebări de la finalul acestui articol. Pe o scară de la 1 la 10, dă-ți o notă care simți că descrie nivelul tău actual de perfecționism;

2. conștientizează efectele pe care le are asupra ta un astfel de tipar

Cum te simți încercând să atingi perfecțiunea? Mai multe despre asta poți citi în articolul anterior în care am descris ce efecte a avut asupra mea perfecționismul;

3. fă o analiză costuri – beneficii

În funcție de efectele de la punctul anterior întocmește o listă cu toate lucrurile pe care le pierzi (timp liber, relații de calitate cu cei din jur sau ce crezi tu de cuviință) și cele pe care le câștigi;

4. decide că vrei să schimbi abordarea pe care o ai acum

Dacă plătești scump goana după perfecțiune, atunci e necesar să iei o decizie. A lua o decizie nu înseamnă că ți-ai dori să fii altfel, ci că faci tot ce-ți stă în putință pentru a schimba acest tipar;

5. acceptă că ești om și că oamenii sunt imperfecți

Îmbrățișează imperfecțiunea ta și iubește-te așa cum ești. În momentul în care accepți că nu le știi pe toate devine mai ușor să-i accepți și pe ceilalți ca fiind imperfecți. Astfel ajungi să te bucuri de viață și să-i iubești chiar dacă nu fac totul așa cum vrei tu;

6. renunță la control

Dă-ți voie să lași unele lucruri pe care le făceai de obicei pe mâna altora și să te bucuri de asta. Pe moment ți se va părea dificil, dar vei vedea că e chiar plăcut să nu mai planifici tu totul;

7. propune-ți să vezi partea pozitivă a lucrurilor și vezi critica altora ca pe un lucru constructiv

În loc să vezi greșelile în tine și în ceilalți, încearcă să vezi ceea ce a funcționat. În orice ființă și în orice situație există și partea frumoasă. Descoper-o și admir-o. Gândește-te ce poți învăța, iar apoi analizează criticile primite. Avem de multe ori tendința să ne supărăm când cineva ne reproșează ce nu a mers bine în loc să realizăm ajutorul pe care ni-l dă o opinie din exterior;

8. începe să vezi în culori

Privește lucrurile din altă perspectivă. Nu e alb sau negru, totul sau nimic, excelență sau eșec. Întreabă-te cum ar vedea altcineva situația, ce ar spune cel mai bun prieten dacă s-ar găsi în același loc, cât de mult contează și care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă nu iese așa cum vrei. Proiectează-te peste câțiva ani uitându-te la situația prezentă. Cum arată viața ta?

9. limitează-ți vocea interioară și râzi de tine

Dacă te-ai obișnuit să fii o persoană perfecționistă, mintea nu te va condamna dacă nu continui să fii la fel. Observă-ți gândurile negative și amuză-te pe seama lor. Înlocuiește-le cu afirmații pozitive precum: „Nimeni nu e perfect”, „Sunt zile mai bune și zile mai puțin bune”, „Asta e, n-are cum să mă placă absolut toată lumea”;

10. dă-ți voie să faci greșeli

Lasă o parte a casei în dezordine, întârzie la o întâlnire, mergi la un film fără să citești zeci de review-uri despre el, trimite un e-mail cu greșeli sau orice ți se pare ție acum inacceptabil. Fobia de a face greșeli se vindecă tocmai făcând intenționat mici greșeli până depășești frica de imperfecțiune;

11. nu folosi perfecționismul pentru a amâna lucrurile

Îți propui prea mult și deodată ai un sentiment de neputință. Ți se pare imposibil să duci totul la bun sfârșit, dar dacă n-ai face-o te-ai dezamăgi pe tine și pe ceilalți. Te poți trezi că nu te-ai apucat de proiectul important sau că ai casa într-o dezordine totală. Amânarea e doar o soluție temporară pentru că pe măsură ce va trece timpul va crește și sentimentul de vinovăție.

Nu trebuie să te panichezi. Gândește-te cu ce poți să începi, acel ceva care îți stă în putință chiar acum. Apoi împarte sarcina în sarcini mai mici și distribuie-le pe zile.  Stabilește ce e cel mai important și ce e cel mai puțin important pentru a putea să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat.

E ok să ceri ajutorul altora, să recunoști că nu le știi pe toate și să te recompensezi la sfârșitul zilei când ai finalizat o bucățică din ce ți-ai propus.

 

A fi vulnerabil și a avea lipsuri înseamnă a exista. Asta face parte din tine. Ești o persoană extraordinară datorită acestor lucruri și nu în ciuda lor, pentru că în mijlocul imperfecțiunii se ascunde adevărata perfecțiune. Iar tu ești perfecțiunea întruchipată. Trebuie doar să îmbrățișezi imperfecțiunea și te vei descoperi exact așa cum ești.

Te îmbrățișez,

Simona

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

7 thoughts on “Depășește perfecționismul în 11 pași

  1. Foarte adevarat Simona , viata trebuie luata asa cum este si trebuie sa lupti pentru ce iti doresti sa fii sau ce vrei sa construiesti in viata ta……Felicitari si mult succes in tot ce faci.

  2. Acest articol a venit ca o confirmare la ceea ce incepuse sa ma framante de putina vreme… mereu am vrut sa fac totul perfect, sa fie toata lumea multumita de mine (cred ca prin natura zodiei “fecioara” sunt asa) dar cred ca am exagerat in aceasta dorinta… cum spuneam, am inceput sa o las mai moale, in sensul ca mi-am dat voie sa mai gresesc cate un pic in orice fac, astfel ca sunt mai relaxata mental iar rezultatele sunt aceleasi!
    Multumesc Simona, pur si simplu poti faci minuni in vietile oamenilor!! 🙂

  3. mare lucru ca cei din jurul nostru sa ne iubeasca exact asa cum suntem, cu bunele si cu rele, cu fixurile noastre..

    • Nu e imposibil, pentru ca o persoana care se iubeste si se accepta asa cum e ii va iubi si pe cei din jur cu tot cu imperfectiunile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *