De ce ești o reflecție a celor din jurul tău

 

 

Se spune că fiecare persoană din viața noastră este o oglindă pentru noi înșine. Că tot ceea ce admirăm sau din contră, displacem la alții, se află în noi. Mult timp am respins această idee. Poate nu total, dar luam doar ce-mi convenea mie: partea frumoasă.

 

Deși mă descoperisem în câțiva ani de zile așa cum n-o făcusem în tot restul vieții până atunci, aveam încă multe sentimente negative care îmi împiedicau evoluția. Erau sentimente pe care le atribuiam fie persoanelor pe care le întâlneam accidental prin viață și pe care le criticam sau judecam în gândul meu, fie celor apropiați mie (familie, colegi, prieteni) și ale căror aparente defecte mi se păreau uneori de-a dreptul insuportabile. La toate astea se adăugau situațiile de viață care mă puneau în posturi dificile.

Cum aveau oamenii sau situațiile respective să fie o reflecție a mea? Doar nu îmi doream eu stres, frustrare, nervi, îndoială, teamă, inferioritate, lipsă de disciplină, incertitudine, frică și lipsuri. Ce căutau oamenii respectivi în viața mea? Cine și-ar dori să fie prins în situații aparent fără scăpare?

Astea erau întrebările care mă țineau prizonieră în propria mea lume, încăpățânându-mă să cred în continuare că eu nu am nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în jurul meu.

Până în ziua în care am început să lucrez la atitudinea mea. Vedeam cum realitatea mea se schimbă pe măsură ce eu îmi modificam atitudinea de la una negativă către una extraordinară.

„Când schimbi felul în care privești lucrurile, lucrurile pe care le privești se schimbă”. Wayne Dyer

Noi nu suntem conduși de realitate, ci de percepția noastră asupra realității. Lumea este o proiecție a conștiinței noastre: a gândurilor, sentimentelor, convingerilor și experiențelor noastre.

Atunci am putut să-mi explic pentru prima oară la ce se referă reflecția mea în ceilalți. Oamenii nu ne văd așa cum suntem, ci văd ceea ce proiectăm noi. La rândul nostru noi vedem ce proiectează ei.

Tot ceea ce mi se păruse normal sau anormal la cei din jurul meu venea din ceea ce mi se întipărise în subconștient de-a lungul vieții. Faptul că nu suportam sau simpatizam anumite persoane fără a putea explica de ce, se datora tocmai acestei reflecții. Însă mai presus de atât am realizat că tot ceea ce gândeam, simțeam și proiectam asupra lor eram de fapt eu: imperfectă, cu bune și rele.

Numai că noi tindem să ascundem sub preș părțile noastre mai puțin bune, să nu recunoaștem că fac parte din noi și să ne fabricăm niște măști. Purtăm acele măști atât de mult încât uităm cine suntem. Uităm ce calități avem, dar uităm și ce am putea să cizelăm pentru a putea crește în continuare. Alegem să învinovățim, să judecăm sau să cădem în postura de victime.

Am auzit că atunci când judeci pe cineva nu definești acea persoană. Te definești pe tine însuți și scoți la iveală mai mult despre caracterul tău decât îți puteai imagina.

Ce reprezintă însă reflecția ta? Eu o văd ca un cumul de trei definiții:

1. Orice trăsătură de caracter pe care o observi la alții și care îți arată ce se ascunde în interiorul tău

Dacă n-ar fi așa, atunci de ce atunci când începi ziua cu dreptul și zâmbești tuturor, primești zâmbete înapoi și ți se confirmă că e o zi minunată? De ce când ești optimist întâlnești oameni și circumstanțe care te ajută? De ce când stai retras simți că nu te bagă nimeni în seamă?

Persoanele și situațiile din jurul nostru apar tocmai ca niște oportunități pentru ca noi să ne vedem exact cum suntem. Ni se răspunde pe măsura a ceea ce oferim.

Dacă ne place ce vedem, alegem să acceptăm. Ai deja în tine ceea ce admiri. Altfel nu ai putea identifica acele trăsături de admirat.

Dacă nu ne place, alegem să respingem. Anumite tipare te supără tocmai pentru că îți aparțin și ție într-o formă sau alta și nu vrei să le accepți. Fie știi cu siguranță că se găsesc în tine, fie ți-e teamă să recunoști că ai putea avea același tip de comportament pe care îl detești (furie, lipsă de control), fie te lupți cu putere să reziști unor astfel de comportamente.

Dacă ar fi strict problema celuilalt, atunci de ce te deranjează atât de tare?

2. Orice faptă a ta care este determinată de felul în care îi vezi pe ceilalți comportându-se

Dacă cineva se va purta urât cu tine și te va supăra, vei avea tendința să faci același lucru. Și poate nu cu aceeași persoană, dar cu alte persoane sau chiar cu tine. Până la urmă ceilalți se poartă cu tine așa cum o faci tu cu tine însuți sau cu alte persoane.

Noi românii avem o vorbă: „Lasă că își găsește nașul pentru ceea ce a făcut”. Eu cred că fiecare acțiune își are reflecția în interiorul persoanei respective. Iar dacă te porți într-un fel este pentru că tu sau alții s-au purtat în același fel cu tine;

3. Orice moment în care ceilalți sunt o oglindă pentru tine sau tu la rândul tău ești o oglindă pentru cei din jurul tău

Nu degeaba cele mai multe lecții le învățăm de la cei apropiați nouă: familie, prieteni, colegi. De cele mai multe ori nu putem fugi de ei. Ei sunt oglinzile noastre.

De aceeași manieră suntem o reflecție a celorlalți fără să conștientizăm lucrul ăsta. Suntem cu toții oglinda cuiva. Am apărut în viața lor pentru a-i ghida. Suntem deopotrivă elevi și profesori. Totdeauna va exista un echilibru între ceea ce dăm și ceea ce primim.

 

Te întrebi uneori de ce viața ta nu e așa cum ți-o imaginezi? Vrei să schimbi lumea? În primul rând fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi pornind de la cei 8 pași de mai jos:

1. Respectă-te pe tine însuți

Respectul pentru tine este fundația de care ai nevoie pentru a face tot ce-ți propui. Tot ce ai construit până acum are la bază respectul pe care l-ai avut față de tine la un moment dat.

Așa că acordă-ți în continuare responsabilitatea de a te privi și trata pe tine așa cum ai vrea să o facă ceilalți;

2. Nu te învinovăți și nu-i învinovăți nici pe ceilalți

Atunci când te uiți dimineața în oglindă și nu-ți place ceea ce vezi, dai vina pe oglindă? Nu. Dai vina pe tine. Apoi, când ieși din casă, începi să-i judeci și să-i critici pe alții. Atunci e ca și cum ai începe să dai vina pe oglindă.

Niciuna dintre abordări nu e sănătoasă pe termen lung pentru că îți distrage atenția de la esența problemei. Tu nu cauți vinovați, ci soluții;

3. Admite că ceea ce vezi în alții este un indicator pentru a te uita în interiorul tău

Poate nu-ți place bârfa, irascibilitatea, furia, atitudinea de victimă sau de superioritate a alrora. Acceptă că e ca și cum oglinda ar vrea să-ți dea o lecție.

Nu înseamnă că ești tot timpul așa cum vezi în ceilalți. E posibil să fie doar o perioadă în care ai început și tu să ai o astfel de atitudine. Te deranjează tocmai pentru că e ceva recent care te sâcâie;

4. Analizează-ți emoțiile

După o situație tensionată sau o discuție în contradictoriu, vezi cum te simți. Identifică ce te-a supărat la persoana, situația sau circumstanța respectivă. Vezi ce reacții a declanșat în tine și de ce ți s-a întâmplat asta. Nu mai lăsa emoțiile să te conducă, încearcă să le surprinzi și să le înțelegi;

5. Ridică-te asupra fricii

Frica de a recunoaște că și tu ai multe de schimbat la tine se va reflecta tot timpul în reacțiile pe care le vei avea față de ceilalți. Se va întâmpla să simți emoții reprimate mult timp. Dă-ți voie să-ți fie frică și să vezi lucrurile așa cum sunt ele.

Ai nevoie de mult curaj pentru a accepta reflecția ta în ceilalți. De multe ori situația pare mult mai gravă decât este în realitate, tocmai pentru ca tu să conștientizezi importanța ei și să observi reacțiile care nu te ajută;

6. Învață-ți lecția

Ți s-a întâmplat să întâlnești persoane sau situații de același fel? Să nu înțelegi de ce tot apar în viața ta?

Asta pentru că e ceva de recunoscut și învățat. Acele persoane reflectă tot ceea ce tu încerci să reduci la tăcere, acea nevoie pe care o ai și care trebuie alimentată din moment ce tu singur nu o faci. E ca o poză mai mare pe care trebuie s-o identifici și să conștientiezi/schimbi/accepți contextul respectiv;

7. Acceptă-te pe tine însuți, precum și pe cei din jurul tău

Nu le face altora ceea ce nu ai vrea să pățești tu. Nu arunca asupra oglinzilor din viața ta responsabilitatea pentru eșecurile tale.

În momentul în care începi să-ți înveți lecțiile lumea va deveni o reflecție pozitivă a ceea ce ești. Te vei accepta așa cum ești și-i vei accepta și pe ceilalți. Le vei analiza acțiunile și nu-i vei mai judeca pe ei ca persoane. Vei accepta că au apărut în viața ta pentru ca tu să evoluezi;

8. Mergi mai departe

Pe măsură ce vei învăța din experiențele vieții, oamenii și situațiile se vor schimba. Vor apărea oglinzi noi în care se te uiți și care să te ajute să progresezi. Important este să continui să mergi în loc să folosești oglinzile drept obstacole.

În concluzie, pentru a schimba tot ceea ce nu-ți place acum în viața ta e necesar să începi să vezi totul ca fiind bucăți din tine. Vei afla că singura cale de a schimba ceva este să te schimbi pe tine. Și asta abia când vei învăța să recunoști tot ceea ce-ți place sau nu-ți place la alții. Nu îți vei mai dori ca ceilalți să se schimbe pentru ca tu să te simți bine, pentru că odată ce tu te-ai schimbat vei vedea visurile tale devenind realitate.

Ce parte a ta se reflectă în oamenii cu care te intersectezi? Ce lecții îi ajuți pe ceilalți să învețe? Nu uita, suntem aici pentru a aprinde torțe pe drumul altora dar și pentru a vedea lumina torțelor pe care alții le-au aprins pentru noi.

Scrie-mi mai jos părerea ta.

Cu prietenie,

Simona

P.S. În timp ce scriam articolul mi-a venit în minte povestea “Alba ca Zăpada”: oglinda, răutatea mamei vitrege, perfecțiunea pe care o întruchipa Alba ca Zăpada. Oare nu asta căutăm și noi în oglinzile noastre? Pe cineva care să ne confirme calitățile pe care nu suntem conștienți că le avem în noi?

Sursa foto: ReflectieOglinda

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

15 thoughts on “De ce ești o reflecție a celor din jurul tău

  1. Foarte adevarat… multa vreme aveam tendinta sa critic ce nu-mi placea la oameni, cand de fapt eu eram la fel.. si da, mi se intampla in ultima perioada sa ma confrunt see you aceeasi situatie traita in trecut… cred ca invat mai greu.. ar fi cazul sa ma trezesc! multumesc Simona, see you bine, Maria.

  2. Simona, draga mea, mi.a placut acest articol pana la lacrimi pentru ca m.am regasit in el.Si pentru mine demisia nu a fost pentru ca nu imi placea ceea ce fac ci pentru ca am simtit ca pot face mai mult in afara unui birou si asa a fost..m.am regasit pe mine si am meditat mult.Insa ca sa vedem toate aceste energii negative, barfa , uratenia, invidia trebuie mai intai sa le recunoastem ca le avem in noi si apoi sa ne autoeducam..ceea ce nu e usor…Mult succes in continuare caci faci bine ceea ce

    • Ma bucur mult ca te-ai regasit pe tine insati. Te imbratisez!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *