Daca tu crezi ca poti, o sa poti

15 ani. Sunt în primul an de liceu și mă întorc acasă cu autobuzul. De obicei suntem mai mulți colegi și ne petrecem drumul vorbind. De data asta sunt singură. Mă așez pe o banchetă de două locuri, ca întotdeauna la fereastră. Privesc în gol, gândurile zburdă, când deodată simt o mână ce se sprijină pe spătarul scaunului meu prinzându-mi părul revărsat pe spate.

 

“Te deranjează?”. În hărmălaia autobuzului, singurul lucru pe care îl aud este vocea mea gâtuită: “Nu…”.

 

***

 

Există ceva ce ne diferențiază unii de alții. Este vorba despre un lucru greu de definit, dar ușor de recunoscut. Atunci când îl avem simțim că putem cuceri lumea. Atunci când lipsește trăim mult sub potențialul nostru.

 

Încrederea în propria persoană este unul dintre acele lucruri dificil de redus și exprimat în cuvinte. Ea reprezintă o experiență zilnică, ceva ce ai cu siguranță în tine, dar care pare să dispară atunci când ai mai mare nevoie de ea.

 

În locul ei apare teama că dacă spui ceea ce gândești o să pari de pe altă planetă, sentimentul că nu meriți sau frica de a face ceea ce simți și știi că ți-ar bucura sufletul.

 

Ce înseamnă să am încredere în mine? Cât de importantă este această încredere în viață? Ne naștem cu ea? Care este nivelul meu de încredere? Pot să obțin mai multă? Putem noi oare s-o insuflăm copiilor noștri sau persoanelor ce ne înconjoară?

 

Astea sunt întrebările pe care mi le pun după 15 ani de la întâmplarea din autobuz. Eu cea de azi nu numai că aș spune clar și răspicat: “Da, mă deranjează și vă rog să vă luați mâna de pe mine”, ci cel mai probabil aș începe să analizez ce stă în spatele comportamentului acelui om, ce am transmis eu în așa fel încât m-a “ales” tocmai pe mine din tot acel autobuz și multe alte teme de reflecție.

 

Cert este că astfel de oameni n-au mai apărut în viața mea pentru că între timp eu m-am schimbat, însă constant apar alte situații menite să-mi testeze abilitatea de a acționa sau de a lua poziție.

 

În viața de zi cu zi, încrederea în tine este capacitatea de a trece peste ceea ce simți în acel moment, a acționa și a obține rezultatul pe care îl dorești, fie că este pe plan personal sau profesional. Te vei simți bine în acel moment? Cel mai probabil nu. Asta pentru că n-ai de unde să știi înainte ce se va întâmpla.

 

“Încrederea este acțiunea produsă de o minte eliberată de îndoieli”.

 

Oricât ai încerca să măsori încrederea în tine, rezultatul o să fie subiectiv. Unii oameni pot crede că ai încredere în tine în funcție de felul în care arăți sau te comporți, dar doar tu știi cum te simți în interior. Nivelul tău de încredere în tine diferă în funcție de timp și loc.

 

Rareori lucrurile sunt albe sau negre – “am sau n-am încredere în mine”. Poate dacă te uiți în urmă cu un număr de ani și te raportezi la o anumită experiență, ca în cazul meu, o să observi că încrederea în tine a crescut. Poate că sunt situații în care ai suferit și încrederea în tine a scăzut.

 

Gândește-te la încrederea în tine ca la o balanță ce se poate înclina în orice moment într-o parte sau alta. Depinde doar de tine să mai adaugi niște conținut în partea opusă și s-o echilibrezi.

 

Există însă o serie de indicatori ai încrederii în sine, indicatori care sunt cuprinși în cele 20 de afirmații din testul de mai jos. Pentru a afla poziția ta actuală pe scala încrederii în sine, citește fiecare afirmație și decide dacă ești sau nu de acord cu ceea ce exprimă. Ia o foaie de hârtie și exprimă decizia ta printr-o literă:

a – ești puternic de acord cu afirmația

b – ești de acord

c – te afli într-o poziție neutră

d – nu ești de acord

e – ești într-un puternic dezacord.

Abia la final urmărește indicațiile pentru a calcula punctajul.

 

Cele 20 de afirmații:

 1. Știu ce vreau în viață
 2. Nu mă autopedepsesc pentru eșecurile mele.
 3. Pot să fac un pas în spate și să gândesc rațional atunci când lucrurile devin emoționale.
 4. Munca mea implică lucruri care îmi fac plăcere.
 5. În general, știu ce este important pentru mine.
 6. Uneori activitățile pe care le desfășor mă absorb cu totul.
 7. Ceilalți mă văd ca pe o persoană optimistă.
 8. Mă respect și îi respect pe cei din jurul meu.
 9. Știu ce apreciază ceilalți ca fiind punctele mele forte.
 10. Înainte de a lua decizii, dacă este nevoie, îi consult pe cei din jurul meu.
 11. Am o imagine realistă a punctelor mele forte și a slăbiciunilor.
 12. Înțeleg atât ansamblul, cât și detaliile unei situații
 13. Mă încântă oportunitatea de a afla lucruri noi și de evolua
 14. Am grijă de corpul meu.
 15. Pot să gestionez stresul din viața mea.
 16. Iubesc să fac lucruri noi și să accept provocări noi.
 17. Am o atitudine sănătoasă vis-a-vis de asumarea riscurilor.
 18. Nu am nevoie să dețin toate informațiile pentru a face un lucru.
 19. Uneori reflectez asupra modului în care se leagă diverse aspecte din viața mea.
 20. Știu de ce exist. Am o misiune sau un scop în viață.

 

După ce ai notat litera corespunzătoare deciziei tale urmează să calculezi punctajul:

Pentru fiecare literă “a”- oferă 5 puncte;

Pentru fiecare literă “b”- 4 puncte;

Pentru fiecare literă “c”- 3 puncte;

Pentru fiecare literă “d”- 2 puncte;

Pentru fiecare literă “e” – 1 punct.

 

Acum poți să aduni punctele obținute și astfel obții rezultatul final:

80 – 100: Ești ceea ce alții definesc ca o persoană cu încredere în sine. Îți cunoști prioritățile în viață și urmărești ceea ce vrei.

60 – 80: Foarte bine! Ai încredere în tine în cele mai multe situații. Cele câteva domenii din viața ta la care ai de lucrat sunt cele cărora le-ai acordat cel mai mic punctaj.

40 – 60: Ești unde ai nevoie să fii! Poate că te întrebi ce poți face pentru a-ți crește încrederea în tine. Ai răbdare cu tine, vezi punctele la care ai acordat cel mai mic punctaj și lucrează la ele.

20 – 40: Felicitări pentru curaj! Poți schimba oricând felul în care lucrurile arată acum.

 

Studiile arată că pur și simplu unii dintre noi se nasc cu mai multă încredere în forțele proprii decât alții. Se pare că până la urmă încrederea în sine este parțial determinată genetic. Cealaltă parte este însă artă, arta de a alege. Cu voință, putem alege să ne creștem încrederea în noi. Pentru a ajunge acolo este nevoie să nu ne mai dorim să fim perfecți și să ne pregătim să dăm greș, să suferim și să învățăm din ceea ce nu a funcționat.

 

Încrederea în tine ține de felul în care vezi viața. Prea puțini sunt cei care au încredere în ei în absolut toate domeniile din viața lor. Aș vrea să-ți spun că există rețete minune sau pași miraculoși prin care să obții încredere într-un domeniu anume. Din păcate (sau din fericire) așa ceva nu există.

 

N-o să dezvolți încrederea în tine prin gândire pozitivă sau spunându-ți ție că ești o persoană perfectă. N-o s-o dezvolți nici în cei din jur când comportamentul tău transmite altceva și nici n-o să apară dacă te prefaci că o joci pe degete.

 

Există în schimb pași mici și posibili. Acești pași presupun să începi. Arta de a alege presupune să faci din ce în ce mai puțin pe placul altora, să știi când să spui “Nu” și când să renunți la perfecționism, să începi să faci lucrurile de care ți-e frică, să riști, să cazi, iar în tot acest timp să renunți la bombănit pe sub mustăți (”Alții pot, dar eu nu pot”) și la scuze.

 

Nu e vorba că nu poți, ci că nu crezi că poți!

 

Cum faci să crezi că poți?

stai în preajma oamenilor care scot la suprafață tot ce e mai bun în tine: prieteni, rude, oameni pe care îi admiri; întreabă-i ce apreciază la tine, pentru ce se pot baza pe tine și ce ar vrea să te vadă făcând mai des

conturează viața pe care vrei s-o trăiești – unde ești și cu cine, ce gândești, ce simți, ce ai face dacă ai ști că în final totul va fi bine

setează-ți intențiile și începe cu cel mai mic lucru pe care poți să-l faci chiar acum.

 

Odată ce faci efectiv lucruri pe care altădată le considerai imposibil de realizat creierul dezvoltă noi conexiuni. Aceste conexiuni permit să obții din ce în ce mai multă încredere în tine.

 

Așadar, care sunt domeniile în care vrei să obții mai multă încredere în tine? Ce ți-ai dorit de foarte mult timp să faci și ai tot amânat? Cine sau ce te poate ajuta să faci primul pas? Când ai de gând să începi? Ce te împiedică să începi chiar acum? Răspunsurile la toate aceste întrebări sunt în tine, precum și capacitatea de a realiza tot ceea ce nutrești în adâncul sufletului tău…

 

Cu drag,

Simona Culea

 

P.S. Sunt curioasă ce parere ai despre articol și ce faci tu deja pentru a-ți crește încrederea în tine. Părerea ta este foarte importantă pentru mine!

P.P.S. Dacă ceea ce ai citit a schimbat ceva în interiorul tău, nu ezita să dai un “Share” în așa fel încât mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni ca noi.

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *