Cum să fii tu într-o lume agitată, haotică și inconștientă

Sunt momente în viață când tot ceea ce credeai că reprezintă viața ta se clatină sau chiar se prăbușește. Sunt perioade în care treci treptat printr-un proces de transformare, dar există și situații care te schimbă deodată.

 

 

Este vorba de acele momente care declanșează o schimbare inevitabilă în principiile și valorile tale, dar mai ales în ceea ce ești: o pierdere sau o traumă, o slujbă chinuitoare sau pensionarea, o boală, desprinderea de casă, căsătoria sau divorțul, nașterea unui copil sau plecarea copiilor la casele lor.

 

Toate aceste momente folosesc ca apeluri la “trezire”. Există oameni inconștienți care le ignoră sau își anesteziază simțurile ca să meargă mai departe, așa cum există oameni care își dau seama că sunt mai mult decât credeau până atunci. Atunci obiectele din jur, relațiile, trecutul sau dorințele de viitor, părerile celorlalți, imaginea exterioară, funcțiile obținute de-a lungul vieții, gândurile și emoțiile încetează să ne mai ia locul.

 

În Grecia Antică, deasupra intrării templului lui Appolo de la Delphi era scris mesajul “Gnothi Seauton” – Cunoaște-te pe tine însuți. Calea spre autocunoaștere pare însă anevoioasă și plină de necunoscute. Asta pentru că a te cunoaște pe tine n-are nicio legătură cu mintea ta și cu tot ceea ce gândești că reprezinți ca ființă. Tot ceea ce este în mintea ta nu reprezintă decât niște concepte pe care le-ai stabilit tu sau ți-au fost înrădăcinate de către ceilalți.

 

“Și-atunci cum îmi dau seama cine sunt?” m-am întrebat adesea și sunt sigură că ai făcut-o și tu, într-o formă sau alta. De fiecare dată când simți o ruptură între tine și lumea din jur nu faci altceva decât să te cauți pe tine și să înțelegi locul sau rolul tău aici.

 

Îți propun ca pentru un moment, măcar cât citești aceste rânduri, să renunți la judecăți, la tot ceea ce crezi că ai nevoie sau contează pentru tine, la gânduri și rațiune. Asta înseamnă că ai capacitatea de a merge dincolo de mintea ta și de a simți în loc de a raționa, iar felul în care reacționezi față de fiecare rând citit este cel mai bun indicator al cunoașterii pe care o ai față de tine.

 

Nimeni nu-ți poate spune cine ești. N-ar fi decât o altă interpretare în mintea ta a unor concepte. Faptul că știi cine nu ești, ceea ce am discutat în partea I și partea II a articolului de dinainte, înlătură însă cele mai mari obstacole din calea cunoașterii tale.

 

Tu rămâi dincolo de tot ceea ce ai crezut cândva că reprezinți, dincolo de ce ți s-a spus și ți se va spune în continuare, dincolo de o reflecție a ta în lumea din jur. Cine ești tu de fapt capătă un sens inexplicabil de fiecare dată când:

 

Privești o floare, o pasăre zburând, un răsărit sau o linie de orizont

Te bucuri de lucruri simple precum sunetul ploii sau al vântului și observi norii de pe cer

Simți potențialul neexploatat și puterea pe care o ai în tine

Înțelegi la nivel profund că te transformi, devii și evoluezi ca ființă în fiecare moment indiferent de semnificația lui

Oferi grijă, iubire, apreciere, recunoaștere sau ajutor fără să aștepți să primești ceva în schimb

Te bucuri sincer pentru cineva

Tratezi o persoană străină cu amabilitate dezinteresată

Accepți că există un sens în orice, în loc să clasifici lucrurile și întâmplările în “bine” și “rău”

Depășești constrângerile și aparentele limite pentru că nu există limite, ci doar ceea ce percepi ca fiind o limită

Simți liberatea din interiorul tău oriunde te-ai afla în timp și spațiu

Încetezi să te mai prefaci și să forțezi, doar pentru a lăsa viața să-și urmeze cursul

Poți să stai cu tine fără să simți singurătatea sau nevoia unui stimul pentru distracție

Te cufunzi într-o activitate în care te pierzi și în care trecerea timpului devine irelevantă

Treci dincolo de gânduri și realizezi că din moment ce conștientizezi că gândești, există ceva dincolo de gândurile ce zburdă neîncetat și haotic

Simți că timpul se oprește în loc și pentru câteva clipe ești parte din eternitate.

 

Chang-Tzu, un filosof din China Antică, spune într-una din poveștile lui că a adormit și a visat că este un fluture. Era fericit ca fluture. S-a trezit însă cu o nedumerire: nu mai știa dacă acum este un fluture care visează că este un om sau dacă este un om care doar a visat că este un fluture.

 

Confuzia și ruptura pe care o simți uneori între tine și lumea din jur este normală. Privește confuzia ca pe o reîntoarcere către tine. Întrebările pe care ți le pui nu sunt altceva decât confirmarea faptului că încerci să cataloghezi, să ambalezi și să etichetezi minunea din tine folosindu-te de limitările unor lucruri din exteriorul tău.

 

Trăim într-o lume în care agitația, presiunea și goana pun stăpânire de multe ori pe noi. Clipele în care ești tu, clipele ca cele inexplicabile rațional de mai sus sunt presărate răzleț, iar asta doar pentru a le simți din ce în ce mai puternic.

 

Scopul tău este să aduci în viața ta din ce în ce mai multe astfel de momente.

 

Ori de câte ori apare în viața ta frumusețea, bunătatea, semnificația lucrurilor simple, ține minte că ele vin din tine și din ceea ce ești. Bucură-te de ele pentru că ele n-ar exista dacă n-ai exista TU. Tu nu ești o persoană tânără sau în vârstă, bogată sau sărăcă, norocoasă sau ghinionistă, bună sau rea. Ești minunea și înțelepciunea întruchipată. Și să te cunoști pe tine este o parte a acestei înțelepciuni.

 

În final te las cu câteva rânduri pe care le-am primit de la un cititor. El a mers mai departe de articolele despre lucrurile cu care ne confundăm și a transpus în cuvinte ceea ce simte că este, dar mai ales cine vrea să fie:

 

Ce sunt și ce vreau să fiu! Nemuritor în amintiri, puternic și dulce, luptătorul cu suflet de copil, ideal în dragoste și-n acțiuni nebunești de îndrăznețe. Așa sunt eu și așa voi fi întotdeauna (Gânduri despre mine)

 

Ce sunt și ce vreau să fiu! Omul de caracter cu un suflet mare, animat de spiritul de dreptate, bunătate, înțelegere și multă iubire. Cel care renaște din cenușă și răzbește în viață datorită imensei iubiri din suflet, a inteligenței și neprețuitului ajutor. Așa sunt eu și așa voi fi întotdeauna (Gânduri despre mine)

 

Ce sunt și ce vreau să fiu! Un nobil sentimental, un cavaler al unor vremuri strălucite cu parfum de dragoste, scut și sprijin pentru cei aflați în nevoie, un făptuitor de lucruri bune. Așa sunt eu și așa voi fi întotdeauna (Gânduri despre mine)

 

Ce sunt și ce vreau să fiu! Un om mare cu suflet de adolescent întârziat. Pe jumătate serios, pe jumătate copilăros. Generos până la sacrificiu cu cine merită, adversar al ignoranților. Un sufletist și un profesionist, mai bun anul acesta decât anul trecut și cu dorința de perfecțiune, dar mai presus de toate un iubitor în cele mai profunde sentimente, trăiri și situații. Așa sunt eu și așa voi fi întotdeauna (Gânduri despre mine)

 

Tu cine ești și cine vrei să fii? Lasă mintea deoparte și simte răspunsul. Cunoașterea este importantă, dar mai importantă este bunătatea și blândețea față de tine în timp ce te descoperi. A te cunoaște înseamna să accepți fragilitatea și unicitatea ta, dincolo de ceea ce-ți spun cărțile sau oamenii din jur. Acolo ești tu în acest moment din timp și din spațiu. Iar pentru a merge mai departe de ceea și cine ești în acest moment este nevoie să te cunoști.

 

Aceeași,

Simona Culea

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “Cum să fii tu într-o lume agitată, haotică și inconștientă

  1. Pingback: Inspiraţia este la tot pasul sau 10 articole recente cu haz şi înţelepciune | evolutiaperfecta.ro

  2. Pingback: Ce ar fi bine sa stii despre minciuni si mincinosi | Iesi din Ceata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *