Cum faci timpul să fie cel mai bun prieten al tău

 

 

Obișnuiam să am zile în care mă simțeam de-a dreptul copleșită de tot ceea ce vroiam să fac. Și tocmai în acele zile se întâmpla să am cea mai puțină energie. Lucrul ăsta mă făcea să devin și mai neliniștită. Am făcut legătura abia mai târziu, când nu mai făceam aproape nimic cu gândul la cât de multe vreau să fac.

Mă simțeam neajutorată. Asta pentru că eu credeam că nu-mi ajunge timpul. Sentimentul că timpul este cel mai mare dușman al nostru ne secătuiește de energie. Cred că nu e persoană care să nu fi simțit acest lucru. Tot timpul a fost cel care mi-a arătat că nu el îmi fură energia și fericirea, ci percepția mea asupra timpului.

Timpul ne-a împărțit viețile în ani, luni, săptămâni, zile și ore. Felul în care percepem timpul s-a transformat de-a lungul istoriei. Până la apariția ceasurilor, timpul se măsura în cadrane solare care reflectau ritmurile naturii sau în sunetele clopotelor. La apariția ceasului mecanic s-a afirmat într-un text vechi: „Asta îmi împarte ziua în bucăți, înainte era burta cea care mă informa”.

Puțini știu că navigația a fost cea care a făcut să avanseze percepția asupra timpului. În 1519, Magellan, pe lângă faptul că s-a întors de unde a plecat și a descoperit că Pământul este rotund,  a aflat despre decalajele de fus orar. Cronometrele navigației si precizia necesară în cadrul expedițiilor au făcut ca timpul să cucerească spațiul.

Au apărut telefonul și telegraful, totul din dorința de a scuti timp. Iar asta înseamnă progresul.  Pentru prima oară însă timpul înseamna bani. Au apărut cronometrele pentru a supraveghea muncitorii și odată cu ele și-a făcut loc expresia “n-am timp!”.

Prezentul este marcat de această goană după timp: mai mult timp pentru noi, pentru lucrurile importante nouă, pentru a trăi. Și tocmai în acest fel pierdem de fapt cel mai mult timp. Gândindu-ne permanent la timp ca un dușman.

Am văzut cum în același interval de timp și în aceleași condiții, ba chiar poate mai severe, existau persoane care luau maxim de la viață. Iar asta în timp ce eu duceam o luptă nevăzută cu timpul.

Cu siguranță toți avem constrângeri și diverse etape ale vieții care dictează cum să petrecem cea mai mare parte a timpului. Însă un lucru a devenit evident: pentru a transforma timpul într-o sursă de energie este nevoie să-l facem prietenul nostru.

Mi-am dat seama că una dintre cele mai mari greșeli ale noastre este că lăsăm problemele trecutului și proiecțiile viitorului să ne conducă prezentul. O facem atât de mult încât devenim frustrați, depresivi, anxioși sau lipsiți de speranță. Ne amânăm bucuriile, dorințele și chiar fericirea spunând că “într-o zi o voi face și pe asta”. Oricând este mai bine decât azi. Și oricând se transformă de multe ori în niciodată.

“Viața este ceea ce se întâmplă când noi ne facem alte planuri”. John Lennon

Eu eram una dintre cei care își trăia viața la indigo. Zilele mele se repetau parcă spre nesfârșit. Știu prea bine cum e. Știu cum e să ai sentimentul că viața se irosește în timp ce noi suntem ocupați să ne facem planuri. Copiii cresc, părinții îmbătrânesc, oamenii pe care îi iubim se îndepărtează de noi, iar visurile noastre mor. Mor înăbușite de așteptarea momentului potrivit.

Credem că n-avem timp să terminăm așa că mai bine nu mai începem, credem că n-avem timp să zăbovim asupra „nimicurilor” așa că ne pierdem alergând după himere, credem că n-avem timp să ne punem viața în ordine așa că o lăsăm să treacă la întâmplare.

Dacă și tu simți că timpul este de multe ori un dușman și nu un aliat în drumul tău prin viață, învață să cazi la pace cu el prin 6 pași simpli. Dintr-o luptă aprigă timpul va ieși de cele mai multe ori învingător și abia în momentul în care vei înțelege că nu el este vinovatul, vei putea  să-ți direcționezi energia către ceea ce stă cu adevărat în puterea ta:

1. Risipește sentimentul de urgență – e o chestiune de alegere

Este suficient să te întrebi: „Cum am ajuns aici?” Vei vedea că nu timpul este responsabil, ci alegerile tale în privința a ceea ce faci cu timpul pe care îl ai la dispoziție. Numai așa poți să vezi timpul ca un prieten, ca un suport al deciziilor pe care le-ai luat în viață.

Înainte de toate risipește iluzia că nu ai timp. Aceasta creează urgența. Urgența este periculoasă pentru creierul nostru, care începe să se simtă în pericol. Creierul nostru are uimitoarea capacitate de a forma realitatea. Este minunat și înfricoșător totodată. Pentru că dacă noi credem că timpul va decide ce se întâmplă cu viața noastră, așa va fi. Dacă însă credem că acțiunile noastre din prezent ne determină viitorul, atunci devenim responsabili de ceea ce facem cu timpul pe care îl avem la dispoziție.

Înainte de a încerca să gestionezi timpul prin tot felul de tehnici de productivitate e absolut necesar să schimbi relația cu timpul. Pentru că nu există „nu am timp”, ci doar „aleg să nu fac asta acum pentru că eu nu este atât de important pentru mine”;

2. Bucură-te de ziua de azi – nu se va mai întoarce vreodată

Ziua de azi este prezentul. Cei mai mulți oameni se gândesc că vor fi fericiți „de mâine încolo”. „Mâine” a apărut tot odată cu timpul. „Mâine” nu este un lucru pe care îl poți controla. Ziua de mâine se va transforma în noul tău prezent. Iar tu vei continua să-ți faci griji și frământându-te pentru ceva care de fapt nu există.

Unii își pun viața în așteptare, crezând că dacă luptă pentru ceea ce doresc și își ating visurile, vor fi fericiți. După ce obțin ceea ce și-au propus încep să regrete prețul pe care l-au plătit și vor să dea timpul înapoi pentru a petrece timp cu familia, a relua relațiile pierdute, a se relaxa sau a călători.

Numai noi însă ne impunem limitele de timp și ce anume să facem cu ceea ce putem controla cu adevărat: momentul de acum. A aștepta momentul potrivit este ca și cum ai aștepta trenul într-o stație de autobuz.

Prezentul este singurul pe care-l putem stăpâni. Cea mai importantă persoană este cea din fața ta. Cea mai importantă sarcină este să faci o diferență prin ceea ce faci acum, asta este căutarea vieții.

Să fii gata, să fii perfect, să știi tot, să ai tot, nu este și nu va fi niciodată soluția;

3. Ieși în natură

Am zile când tot mă trezesc cu o stare de disconfort și mă gândesc că nu am timp să fac tot ce mi-am propus. Știu că nu apreciez tot ceea ce sunt și am. Atunci știu că e momentul să ies în parcul de lângă mine. În natură mă resetez instant. Acolo timpul se oprește în loc. Copacii, apa, păsările, cerul, nu știu ce e timpul. Acolo sunt eu. Acolo e prezentul.

Cine spune că mâine va veni? Frica apare tocmai pentru că ne gândim prea mult la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor.

„Atâția oameni aspiră la eternitate, dar nu știu ce ar face cu ea într-o duminică ploioasă”. Susan Ertz

4. Reflectează asupra timpului

Pune-ți acum următoarele cinci întrebări:

– Ce îmi lipsește acum?

– Ce am amânat?

– Ce așteptări am?

– De ce aș avea nevoie ca să mă simt bine?

– Ce aș regreta dacă mâine n-aș mai fi?

Cel mai probabil n-o să dispari mâine, însă mai grav decât moartea este să fii ca un robot care nu știe de ce face tot ceea ce face și care se află într-un loc în care nu dorește să se afle.

După ce răspunzi la întrebări, îți propun să-ți faci o serie de promisiuni de fiecare dată când îți începi zua:

O să mă bucur de viața mea și o să o tratez cu respect, atenție și dragoste.

O sa mă bucur de toți oamenii și o să încerc să caut latura pozitivă în fiecare dintre cei pe care îi întâlnesc.

O să mă bucur de natură și o sa îmi dau seama cât de frumoasă este.

O să mă bucur de a spune adevărul și de a fi sincer cu mine și cu ceilalți.

5. Respectă-ți propriul ritm de viață

Elasticitatea timpului înseamnă ca tu să conștientizezi când ai cea mai mare energie (dimineața sau seara) și să îți plasezi atunci activitățile considerate importante. În momentul în care energia dispare, încetinește timpul prin tehnici de calmare: respirație, meditație, muzică sau orice altceva care te liniștește.

Pentru a ajusta relația ta cu timpul, fă-ți o listă de repere pentru fiecare zi a săptămânii. De exemplu: luni – acceptă-te așa cum ești, chiar dacă nu faci tot ce ai fi vrut să faci; marți – alternează activitatea cu repausul; miercuri – exerciții de respirație și tot așa.

Abia când relația ta a devenit una de armonie cu timpul, poți trece la gestionarea timpului: stabilește o imagine a ceea ce vrei, folosește o agendă sau un organizator pe care să-l ai tot timpul sub ochi, ierarhizează așa-zisele urgențe, stabilește-ți prioritățile;

6. Ai răbdare

Bambusul chinezesc poate fi plantat doar după ce a fost pregătit solul. Timp de 4 ani el își dezvoltă rădăcinile. În al cincilea an începe să crească și atinge progresiv 2,5 m. Răbdarea ne este necesară și nouă. Timpul ne oferă acest avantaj, însă de noi depinde să începem. Nu trage de timp cerându-i să-ți îndeplinească acum dorințele. Nu el decide, ci consecvența ta în ceea ce-ți dorești. Păstrează-ți visurile intacte, iar timpul va fi doar cel care îți va dovedi dacă erau sau nu ceea ce aveai nevoie.

Îți doresc armonie și pace cu timpul pe care îl ai. Folosește-l în așa fel încât să faci din viața ta cel mai frumos cadou pentru tine și pentru cei din jurul tău. Timpul nu poate fi dat înapoi, dar cu siguranță este tot ce ai la dispoziție pentru a-ți transforma prezentul.

Mi-ar plăcea să știu părerea ta printr-un comentariu mai jos.

Simona

Sursa foto: Clepsidră, Natură

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

7 thoughts on “Cum faci timpul să fie cel mai bun prieten al tău

  1. Simona draga pentru sufletul meu esti cel mai minunat terapeut….esti calda, frumoasa si plina de viata….iti multumesc ca pot privi viata datorita tie intr-un anume fel special 🙂
    te imbratisez cu drag

    • Multumesc, scumpa mea blonda! Viata este minunata, la fel ca tine! 😉

  2. Inca un articol reusit! Felicitari! Sunt impresionata de limpezimea cu care se succed ideile tale. Eu sunt obisnuita, in viata mea de zi cu zi, cu articolele de tip "stiintific", in care fiecare afirmatie sau idee preluata trebuie obligatoriu citata. Vad ca sunt prezente citate in textul tau, dar un procent de mai bine de 90% ar parea sa fie productia ta proprie. Te admir pentru asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *