Avertisment: regretele dauneaza grav sanatatii

Într-o piață din Irlanda câțiva tineri montează o cameră de filmat și încep să abordeze trecătorii pe care îi roagă să le răspundă la o singură întrebare. Proiectul se numește “50 de oameni, o singură întrebare”. Rând pe rând apar “cei curajoși”, cei care îndrăznesc să vina în fața camerei, să-și spună numele și vârsta și să răspundă la ACEA întrebare.

 

Sunt oameni obișnuiți, cu vârste curpinse între 20 și 75 de ani. Zâmbesc în timp ce așteaptă, unii fac glume. Întrebarea care urmează îi ia însă prin surprindere: “Care este cel mai mare regret al vieții tale?”. Liniște… Pauză…

 

“Un singur regret? Sunt atât de multe…”. Răspunsurile încep să curgă:

 

“Trebuia să fiu o cântăreață de operă”.

“Că nu mi-am luat permisul de conducere în tinerețe”.

“Că nu am continuat educația”.

“Că nu am petrecut suficient timp cu tatăl meu înainte să plece dintre noi”.

“Că am lăsat persoana iubită să plece”.

“Că am 75 de ani în loc de 65”.

“Că m-am căsătorit cu persoana nepotrivită”.

“Că nu am trăit din plin”.

“Că nu am început să mă bucur de viață mai devreme”….

 

50 de oameni, o singură întrebare, 50 de răspunsuri.

 

Acest articol este pentru tine dacă:

–          te-ai întrebat vreodată “Oare cum ar fi fost dacă aș fi făcut altfel…?”

–          ai folosit termenul “îmi pare rău că…”

–          ți-ai imaginat că prezentul ar fi fost mai bun dacă ai fi făcut ceva diferit în trecut

–          ți-ai reproșat decizii luate cu ceva timp în urmă.

 

Vreau acum să-ți imaginezi că ești în fața acelei camere de filmat. Persoana din spatele camerei te întreabă: “Care este cel mai mare regret al vieții tale?”. Ce i-ai răspunde?

 

Ai un singur răspuns? Ai mai multe răspunsuri sau niciunul? În fața ta nu este nicio cameră de filmat și nimeni nu-ți aude gândurile. Asta nu înseamnă că regretele dor mai puțin în aceste condiții.

 

Știu pe propria piele cât costă regretele. În timp ce stăteam în fața mormântului bunicii mele mi-aș fi dorit să-i fi spus în realitate tot ceea ce acum îi spuneam în gând. Mi-am privit apoi mama îndurerată. Știam care era cel mai mare regret al ei în acel moment. Cu 2 luni înainte avusese posibilitatea de a merge să o vadă, dar oricum în câteva luni venea concediul și se gândea că atunci ar fi stat mai mult împreună. Doar că viața și moartea nu au dimensiunea noastră temporală.

 

Față în față cu regretele vieții

 

Toți știm că nu putem schimba trecutul. Toți suntem experți la nivel teoretic și înțelegem că am ajuns unde suntem acum doar prin prisma experiențelor pe care le-am avut.

 

Ce facem însă când imaginația noastră ne duce în trecut, acolo unde luăm o altă decizie, apoi ne aduce iar în prezent unde viața noastră este acum lipsită de regrete? Ajungem să ne reproșăm că n-am acționat altfel și să intrăm în depresie.

 

Cu cât șansele ca noi să fi schimbat ceva sunt mai mari, cu atât și regretele sunt mai mari.

 

Bronnie Ware, o asistentă ce a stat alături de persoane cu boli în faze terminale a scris o carte intitulată “Cele mai mari 5 regrete în fața morții”. Cele mai mari 5 regrete pe care le-au avut oamenii ce stăteau față în față cu moartea nu sunt surprinzătoare deloc:

1. Mi-aș fi dorit să am curajul să trăiesc viața mea și nu viața celor ce aveau așteptări de la mine
2. Mi-aș fi dorit să nu fi muncit atât de mult
3. Mi-aș fi dorit să am curajul să îmi exprim sentimentele
4. Mi-aș fi dorit să păstrez legătura cu prietenii mei
5. Mi-aș fi dorit să îmi fi dat voie să fiu o persoană mai fericită.

 

Regretăm șansele de care n-am profitat, relațiile pe care nu le-am alimentat, deciziile pe care ne-am temut să le luăm. O viață fără regrete poate părea o fantezie și totuși suntem încurajați în permanență să trăim o astfel de viață.

 

Există în viață lucruri pe care ne-am dori cu disperare să le schimbăm. Într-o lume în care putem șterge cu un click eventualele rânduri care nu ne convin, ne putem împrieteni virtual cu mii de oameni pe care nu-i cunoaștem, după care putem să-i ștergem din listă, există încă multe lucruri pe care nu le putem controla și nici schimba.

 

Cu toate astea, suntem asigurați de cei din jur că fiecare alegere făcută este cea mai bună, iar când viața nu corespunde așteptărilor intrăm în cercul vicios al regretelor:

– prima fază – negarea – vrem ca totul să dispară și ca lucrurile să fie ca la început
– a doua fază – confuzia – “Cum am putut să fac asta?”
– a treia fază – auto-pedepsirea – tendința de a crede că dacă ne auto-condamnăm ne va fi mai bine
– a patra fază – perseverența în a menține cercul vicios – ne concentrăm și repetăm permanent primele trei faze anterioare.

 

Fă pace cu regretele

 

În fiecare zi facem alegeri. Pe măsură ce înaintăm în vârstă alegerile devin din ce în mai importante pentru viitorul nostru. Odată cu posibilitatea de a alege apare și amenințarea regretului ce alimentează varianta la care am renunțat.

 

Regretele ne blochează în trecut și ne fac orbi în fața binecuvântărilor vieții. Însă așa cum ai ales la un moment dat crezând că faci cea mai bună alegere, la fel poți alege și acum în așa fel încât să construiești un viitor neumbrit de regrete.

 

Ceea ce contează este:

– să-ți respecți standardele și principiile – nu-ți trăda integritatea și nu face compromisuri care îți afectează principiile morale

– să-ți asumi riscuri și să faci pași către ceea ce-ți dorești, indiferent că sunt visuri mici sau mari – caută oameni care au făcut ceea ce vrei tu să faci și observă pașii pe care i-au făcut acei oameni; perseverează pentru că nimic nu se întâmplă peste noapte

– să menții un echilibru între viața personală (persoane iubite, relaxare) și muncă – timpul pe care nu-l petreci cu persoanele dragi nu se mai întoarce înapoi; ai nevoie de reîncărcarea bateriilor, așa că delimitează munca de viața ta personală

– să ai grijă de sănătatea ta – spunem “Sănătate” atunci când ne despărțim de o persoană sau facem urări de sănătate la ocazii special, dar cât de mult realizăm importanța sănătății atunci când nu ne lipsește? Investește în hrană sănătoasă, sport și odihnă fără a sta pe gânduri.

– să lași jos din bagajele grele care nu-ți aparțin – regretele sunt depozitate uneori în bagaje pe care le purtăm cu noi deși nu ne aparțin; uneori este suficient să lași jos așteptările, grijile și solicitările celorlalți – pentru asta este nevoie să știi când să spui “Nu”

– să ai o atitudine deschisă asupra vieții – dacă eșuezi înseamnă că o să folosești ceea ce ai învățat data viitoare, iar dacă ratezi o șansă înseamnă că nu era momentul potrivit și alte șanse vor apărea când vei fi gata.

 

clepsidra

 

Regretele nu pot fi negate și nici șterse cu buretele. Regretele nu dispar peste noapte, dar cel mai important lucru posibil este că putem face pace cu ele pentru a merge mai departe. De asemenea putem face astăzi tot ce ne stă în putință pentru a avea cât mai puține regrete pe viitor.

 

Regretele sunt doar niște lecții, iar semnificația lor este doar în mintea noastră.

 

În proiectul despre care îți spuneam la început, cel cu oamenii aflați în fața camerei de filmat, printre cei cu tristețe în glas sau cu lacrimi în colțul ochilor, erau unii care zâmbeau cu gura până la urechi: “Sunt atât de puține regrete încât în momentul de față încât nu-mi vine niciunul în minte”, “Regrete? N-am deloc”.

 

Mi-am dat seama că regretele sunt mai ales o chestiune de atitudine. Asta nu înseamnă că cei ce zâmbeau n-aveau regrete, ci că au învățat să trăiască cu ele în așa fel încât nu le mai percep ca regrete.

 

În ceea ce mă privește rolul nostru nu este acela de a încerca să scoatem definitiv regretele din viața noastră, ci acela de a nu ne detesta pe noi înșine pentru că avem regrete.

 

Este nevoie să învățăm să acceptăm fiecare alegere pe care am făcut-o, chiar dacă acum poate părea greșită. Nimic nu există în viața noastră întâmplător. Regretele nu există pentru a ne aminti că am greșit, ci pentru a ne a arăta că putem face lucrurile mai bine pe viitor.

 

Gânduri de final

 

Ține cont că nu ești singura persoană cu regrete. Mulți dintre cei ce citesc chiar acum, în același timp cu tine, acest articol, sunt persoane ce lucrează să-și îmbunătățească viața, să vadă lucrurile mai clar și să facă pace cu propriile regrete.

 

Niciodată nu este prea târziu să faci un pas în direcția potrivită. Lucrurile pot fi privite dintr-o altă perspectivă și pot fi schimbate dacă asta îți dorești, indiferent de vârstă. Poți începe chiar de azi și acum.

 

Îți trimit toată dragostea mea,

Simona

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

One thought on “Avertisment: regretele dauneaza grav sanatatii

  1. Foarte frumos spus: să facem pace cu regretele pentru a merge mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *