8 strategii pentru a-ți crește și menține încrederea în tine (partea a 2-a)

 

 

 

Gândește-te cu adevărat la tine și răspunde la întrebarea: “Cum te vezi tu pe tine?”. Nu ce cred alții despre tine, ci care este imaginea pe care o ai tu despre propria persoană. Crezi că ai încredere în tine sau ți-ai dori să te afli la alt nivel?

 

Articolul de astăzi conține ultimele 4 strategii de creștere a încrederii în tine din totalul celor 8 pe care ți le-am promis. Găsești prima parte aici.

5.  rupe tiparul condiționărilor mentale

Așa cum îți spuneam în articolul referitor la motivele pentru care nu ai suficientă încredere în tine, noi suntem programați să formăm propriul tipar: fie să avem, fie să nu avem încredere în noi. Condiționarea se face prin ceea ce auzim, ceea ce vedem și ceea ce experimentăm de-a lungul timpului.

În timp am observat că astfel de condiționări nu sunt motive pentru a nu mă accepta așa cum sunt și nici pretexte pentru a nu încerca să mă schimb în bine.

Am înțeles că tot ce am auzit în copilărie despre ce nu sunt în stare să fac și ce nu fac bine, tot ce am văzut la părinții și prietenii mei, orice incident emoțional trăit nu reprezintă ceea ce sunt eu acum.

Exercițiul cu efect eliberator pentru mine a fost cel de mai jos. Acest exercițiu în 3 pași poate fi făcut pe fiecare aspect al condiționării (eu am folosit trei foi diferite, împărțite pe două coloane):

Primul pas: conștientizarea – scrie în prima coloană de pe fiecare foaie:

a. ce ai auzit de-a lungul timpului despre tine și ți-a lezat pe moment încrederea în forțele tale;

b. comportamentele părinților tăi și prin ce te identifici sau te diferențiezi de aceste comportamente;

c. experiențele pe care le-ai trăit și pe care le asociezi cu nivelul actual de încredere în tine.

Nu e nevoie să-ți forțezi mintea să scoată la iveală fel de fel de amintiri. Ceea ce te-a marcat e acolo și o să apară fără un efort deosebit. Important e să te muți într-o poziție de observator și să nu judeci trecutul.

Al doilea pas: înțelegerea – în cea de-a doua coloană descrie:

a. cum te-au influențat toate vorbele ce ți-au fost spuse;

b. care au fost efectele pe care le-au avut comportamentele respective;

c. la ce au dus experiențele trăite.

Al treilea pas: separarea

Stabilește-ți un interval de timp în care să te ocupi de fiecare foaie în parte. Recitește ambele coloane și pune-ți întrebarea: „Am capacitatea să înțeleg că ce am auzit, ce am văzut și ce am învățat nu e o parte din mine? Îmi dau seama că astăzi pot alege o altă cale?”

În acest fel te separi de ceea ce a fost. Trecutul rămâne în trecut.

Bineînțeles că totul se completează cu acțiunea și transformarea acestor condiționări în lecții ce-ți întăresc încrederea în tine. Citește mai jos.

6. controlează-ți dialogul interior

„O viață frumoasă și utilă este aceea în care gândurile și acțiunea se susțin neîncetat una pe cealaltă”. Socrate

Programarea de genul celei de mai sus duce automat la gânduri. Aceste gânduri nu sunt deloc întâmplătoare așa cum cred cei mai mulți oameni. Am fost învățați cum să gândim.

Dacă am conștientiza că mintea noastră este averea noastră, n-am mai lăsa oamenii și situațiile din exterior să se joace cu ea.

Imaginează-ți mintea ca o cutie ce primește informații și experiențe ce duc la gânduri: unele pozitive, altele negative.

Toate informațiile sunt stocate și în funcție de ce anume introduci în mintea ta, îți scazi sau dimpotrivă, îți crești propria încredere.

Eu acumulasem atâtea informații negative încât gândurile mele erau de multe ori în genul:

„Eu nu am niciodată noroc”

„Mă simt inadaptată la lumea din jurul meu”

„Nu merit să primesc astfel de complimente, cadouri …”

Bineînțeles că tu vrei să fii o persoană cu încredere maximă în capacitățile tale. Așa că de azi înainte ai grijă ce informații primești de la ceilalți, dar mai ales ce îți spui în intimitatea gândurilor tale.

Gândurile nu sunt altceva decât întrebări și răspunsuri la aceste întrebări. „De ce mi se întâmplă mie toate astea?”, „De ce alții pot și eu nu?”

Dialogul interior este o luptă între ceea ce ești tu cu adevărat și partea ta critică. În mintea ta nu poate intra nimic fără consimțământul tău. Acolo intră doar gândurile tale. Și tocmai de asta, cel mai mare obstacol în calea încrederii în tine ești doar tu. Vorbele și experiențele n-au făcut altceva decât să declanșeze în tine niște gânduri. Aceste gânduri au dus stări negative ce ți-au scăzut încrederea în tine.

Când nu există inamici în interior, cei din exterior nu te pot răni.

Se spune că avem zilnic 60.000 de gânduri, din care conștientizăm aproximativ 500-600. Tot ceea ce gândim sunt însă niște ritualuri de gândire. Pentru mine salvarea a venit atunci când, prin prisma experiențelor, m-am trezit luându-mi mintea de la mine.

În loc să intru într-o cameră plină de oameni și să mă gândesc la ceea ce ar putea spune despre mine, la cum îmi stă părul, la cum sunt îmbrăcată, la fiecare cuvânt pe care îl rostesc, m-am găsit ignorând toate astea. Și asta după ce inconștient am plecat cu gândul că o să întâlnesc oameni minunați, că fiecare este acolo pentru a învăța ceva, că va fi o experiență extraordinară. Și e interesant cum atunci când te abandonezi poți face lucruri extraordinare. Acum este suficient să-mi repet: “Nu este vorba despre mine în toată povestea asta, ci despre …” (în funcție de situație: ce am de învățat din această întâlnire, ce pot oferi acestor oameni, cum pot ajuta).

Atunci când acele gânduri negative apar (și se va întâmpla des până vei învăța să le contești): transformă-le într-unele pline de speranță („Chiar dacă e dificil, sunt în stare să fac față”), iartă-te pentru greșeli și evită afirmații ce conțin cuvântul „trebuie”.

7.  nu te compara cu alții

De multe ori aud oamenii în jurul meu spunând: „Ce soră talentată am”, „Ce coleg deștept care ne-a scos din încurcătura asta avem”, „Dacă n-ar fi fost X nu știu ce ne-am fi făcut”.

Și eu m-am găsit în situații în care i-am văzut pe alții mai buni decât mine. Este minunat să apreciezi reușitele altora. Dar unde rămâne încrederea în tine atunci când îți desconsideri potențialul? De ce pe alții îi supraestimăm și pe noi ne subestimăm?

Așa cum am mai spus, încrederea nu înseamnă fală și îngâmfare. Înseamnă doar să conștientizezi că și tu ai talentele tale, la fel cum acei oameni pe care îi admiri au și ei slăbiciunile lor. Dacă tu nu crezi în tine, n-o va face nimeni.

Amintește-ți că de fiecare dată când te compari cu cineva pierzi legătura cu tine. E ca și cum ai compara două flori. Faptul că una este mai deschisă decât cealaltă nu înseamnă că cealaltă nu este tot o floare. Amândouă sunt frumoase. Pur și simplu se află în etape de creștere diferite. Același lucru e valabil și pentru oameni.

Să presupunem că te subestimezi că nu ai atâtea diplome, titluri, bani sau frumusețe ca altcineva.

Atunci pui sub semnul întrebării perfecțiunea cu care te-ai născut, punctele tale unice și tocmai ceea ce te diferențiază de toți ceilalți. Nu faci decât să comunici altora că nu meriți atenția lor.

Adu-ți aminte că ceea ce ești tu face o schimbare în viața oamenilor, indiferent dacă o conștientizezi sau nu.

În sensul ăsta, era o poveste cu un primar ce participa la o paradă împreună cu soția lui. Primarul se afla în mașină și făcea cu mâna mulțimii de oameni. La un moment dat, îl observă undeva în rândurile din față pe fostul prieten din tinerețe al soției. Acesta din urmă deținea stația de benzinărie locală. Primarul a profitat de ocazie și în timp ce continua să facă cu mâna i-a spus soției: „Vezi… Dacă te măritai cu el acum erai soția benzinarului”. La care ea i-a replicat: „Nu, dragul meu. Acum el ar fi fost primarul, și nu tu”.

Nu uita cine ești. Nu uita ce poți. Nu te compara cu nimeni, indiferent de funcție, statut social, posesiuni materiale sau cunoștințe deținute. Tu ești tu și nimeni nu te poate egala.

8. folosește atitudinea potrivită

Am preferat să las la urmă atitudinea, deși ea are o importanță deosebită. Cred că o atitudine plină de încredere pleacă în primul rând de la o cunoaștere bună de sine. Și de aceea am vrut să cunoști pe tine pentru a putea dezvolta atitudinea potrivită. Atitudinea arogantă n-are nicio legătură cu încrederea în sine.

Cum poți însă dobândi acea atitudine care să arate siguranță de sine? Nu e nicio filosofie de viață. Sunt doar acțiuni simple. Sunt acțiuni care, repetate zi de zi, se transpun într-o încredere de sine ce nu doar se vede la exterior, ci se simte în interiorul tău:

– schimbă-ți postura – ține capul sus, mergi cu încredere, vorbește clar, uită-te în ochii celeilalte persoane atunci când vorbești, strânge mâna ferm atunci când faci cunoștință cu cineva

Știi vorba aia: „prefă-te până îți iese?”. Nimeni nu știe ce e în sufletul tău. Oamenii se poartă cu tine așa cum le arăți tu.

Poate n-am avut tot timpul încrederea pe care o am acum, dar tot timpul am mers repede și m-am uitat în ochii oamenilor, indiferent de funcție sau nivel social. Încrederea în tine este un drept pe care nu ți-l poate lua nimeni, dar la care poți renunța tu de bunăvoie.

Poți avea talente ieșite din comun, dar dacă nu te uiți în ochii unei persoane transmiți că nu meriți. Dacă vorbești încet, te porți de parcă i-ai deranja pe ceilalți. Iar comunicarea non-verbală reprezintă 80% din comunicarea cu persoana din fața ta.

De-acum înainte, când te întâlnești cu o persoană, indiferent cine e și cu ce se ocupă, mergi drept, uită-te în ochii ei și strânge-i mâna ferm. Astfel comunici siguranță și încredere;

– simte-te confortabil în pielea ta

Am avut zile începute „cu stângul”. Știi, zilele alea când aparent nimic nu merge. Zilele în care nu ai chef să te aranjezi și tocmai atunci te întâlnești cu diverse persoane cu care n-ai fi vrut să te întâlnești. Nu vreau să explic cauzele, ci vreau să înțelegi importanța unei rutine planificate. Rutina în care faci toate lucrurile ce te fac pe tine să te simți bine în pielea ta.

Indiferent unde mergi, pregătește-te pentru oportunități ce-ți pot apărea în cale. Îmbracă-te în așa fel încât să te simți bine. Nu haina face pe om, dar influențează felul în care te percepi tu pe tine;

– fă complimente altor persoane

Pentru a primi mai mult e nevoie să dai mai mult. Iar asta e valabil în orice domeniu. O să vezi că atunci când faci un compliment te vei simți mai bine. Nu pierzi nimic, nu te rănește și poate creștea încrederea altei persoane în ea. Uneori crezi că viața altcuiva e perfectă și că n-are nevoie de complimente. Adevărul e că nimeni n-are o viață perfectă;

– practică recunoștința pentru lucrurile din viața ta și pentru calităție tale – o să vezi că ai succese, abilități, relații sau locuri care îți dau încredere în tine;

– concepe un program de activitate fizică

Nu e cazul să devii sportiv de performanță, însă fă-ți un program zilnic de mișcare. Sedentarismul este asociat cu nesiguranța în sine, cu lipsa de energie și sentimentul de neacceptare a propriului corp. De când alerg dimineața felul în care mă privesc pe mine însămi s-a îmbunătățit. Mă simt plină de energie și de vitalitate.

Vreau să alegi ce ți se potrivește din toate strategiile pe care le-am prezentat. Vreau să aplici acei pași care rezonează cu tine. Vreau să ai încredere în tine, dar nici o schimbare nu se va produce dacă nu acționezi. Poate ceea ce ai citit sună bine, dar informația capătă valoare doar în mâna ta. De tine depinde ce faci cu ea.

Așadar, cu ce începi chiar azi?

Nu ezita să-mi scrii mai jos răspunsul tău.

Cu drag,

Simona Culea

Sursa foto: Darts, Flori 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

16 thoughts on “8 strategii pentru a-ți crește și menține încrederea în tine (partea a 2-a)

 1. Foarte interesant si acest articol!eu de exemplu in fata clasei sau cand am un proiect de prezentat fiind si raraita ceea ce eu il consider un defect vorbesc foarte repede ca sa scap in cel mai scurt timp de acolo… Asa ca deacum voi vorbi exact cum trebuie ..pana la urma a fi rarait nu e un defect asa mare.O sa ma simt foarte confortabil in pielea mea si voi face din ce in ce mai multe complimente . Sper sa reusec!Multumesc mult pentru tot !

 2. Și eu sunt rârâită. Mi-am dat seama după mult timp că nu e deloc un defect, ci un lucru special. Să știi că ceea ce diferențiază de alții te face cu totul unică. Și tocmai acele lucruri de care noi fugim sunt darurile noastre.

 3. Cat de bine ma simt dupa ce am citit toata lucrurile astea!Eu nu mai cunosc nicio persoana rârâită si consideram lucrurul acesta un defect foarte mare…mai mult ..mereu cand vorbesc in fata celorlalti ma inrosesc tare la fata.Dar de azi inainte imi voi schimba atitudinea!Pot sa zic ca sunteti o persoana minunata!

 4. Tu ești minunată, să nu uiți asta! Faptul că te înroșești arată că ești o persoană sinceră și cu bun simț, exact așa cum ai fost educată. Și eu mă înroșesc și mulți alții la fel.Mergi cu capul sus și ca și când ai toată încrederea din lume în tine.

 5. Buna Simo,
  Ma bucur sa descopar aceasta latura a ta si te felicit.Cat de minunat suna tot ceea ce spui .Cat adevar ! Si eu ma confrunt cu aceasta problema si simt un blocaj in a o depasi.Uffffff ce greu e!!!!

 6. Am trait suferinta comparatiei toata viata. Tatal meu obisnuia sa faca o gluma urata cand eram mai mica.
  Am o sora mai mare see you sapte ani, el o iubea mult pe sora mea, o lua in brate, iar mie imi spunea,, du-te de aici ca tu nu esti a mea…a fost o gluma see you urmari catastrofale pentru un copilas si un om matur, de altfel.
  Dar acum incep sa inteleg si sa vindec aceasta rana…(eu seman perfect see you tatal meu, si fizic si la caracter).

 7. Salutari,
  Felicitări pentru articol! See you toții, consider, avem momente în care curajul este la un nivel ridicat sau foarte slăbit dar trebuie sa avem curaj și sa acționăm , sa nu amânam momentul ivit sau ce avem de făcut, sa nu mai cautam scuze și sa ACȚIONĂM. De noi depinde totul , ce atitudine adoptam, cum ne comportam, cum sa iubim…..noi alegem ce vrem de la viata noastră.Nu este ușor sa faci fata provocărilor dar trebuie sa înfrunți toate barierele iar apoi vei observa cum va creste încrederea în tine.
  Noi prin ceea ce facem aici, prin postarea părerilor realizam un prim pas către creșterea încrederii pentru ca deja avem curajul de a mărturisii ce nu ne convine la noi sau ne regăsim în situațiile menționate în materialul Simonei iar foarte benefic este faptul ca primim informații see you moduri de înlăturare a barierelor.
  Mulțumim Simona.
  Toate gândurile de bine!

 8. Pingback: Cum să te vindeci de orgoliu – 5 paşi mici pentru schimbări radicale | Iesi din Ceata

 9. minunat articol

  sper sa ma ajute si pe mine…ptr ca am mari confruntari sufletesti….lupte in toata regula care duc pana la ura fata de mine.

 10. Pingback: Cum să te vindeci de orgoliu | ASTRODEVA

 11. Pingback: Cum să te vindeci de orgoliu – 5 paşi mici pentru schimbări radicale | Lupul Dacic

 12. Pingback: Nu vedem lucrurile asa cum sunt, ci asa cum suntem | Jurnalul jurnalelor

 13. Pingback: Cum să te vindeci de orgoliu – ASTRODEVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *