5 metode pentru a-ți construi o atitudine extraordinară

 

 

Era o vreme în viața mea când “ghinionul” mă urmărea, nimic din ceea ce făceam nu-mi ieșea și mai presus de toate astea nu vedeam nicio salvare din lumea închisă în care trăiam. Devenise evident că acel ajutor exterior în care crezusem orbește nu urma să vină, dar habar n-aveam ce să fac în continuare.

 

Până atunci totul se rezumase la a aștepta: a aștepta absolvirea, a aștepta angajarea, a aștepta sfârșitul de săptămână, a aștepta concediul, a aștepta lucrurile care-mi distrăgeau atenția de la faptul că nu știam ce vreau. Nu ceream nimic de la viață, doar așteptam, convinsă că există noroc și ghinion. La un moment dat însă nu mai știam ce aștept. Nu mai puteam să aștept. Oare erau așteptările mele? Lucrul ăsta mă făcea să mă zbat ca un pește pe uscat. Supraviețuiam.

Iar în tot acest timp întrebările nu-mi dădeau pace: “Oare asta înseamnă viața cu adevărat?”, „Ce caut aici?”,  „Ce urmează să se întâmple de aici încolo?”.

Dintotdeauna m-a fascinat capacitatea gândurilor de a influența corpul. Iar corpul meu nu mai era la fel de când pendulam între așa zisa mea pozitivitate publică și puternica negativitate internă. Aspectul meu fizic se modificase, precum și comportamentul față de persoanele dragi sau chiar față de străini. Iar când diminețile erau din ce în ce mai greu de suportat, a devenit evident că nu acesta era stilul de viață pe care îl visasem.

Îmi făceam rău singură și afectam totul în jurul meu. Am constatat că un gând sau un cuvânt negativ conducea imediat la altul de același fel. Aveam de ales: să continui așa sau să schimb totul din temelii. Încercasem prea mult timp să schimb persoanele sau evenimentele din jurul meu, în timp ce eu nu făceam nici măcar un pas. Am început să citesc tot ce apucam: cărți, bloguri, materiale de tot felul. Găseam frânturi de experiențe care se potriveau cu situația mea. Erau deja principii universale: trebuia să încep cu mine și să aplic până găsesc soluția.

În articolele anterioare am vorbit despre ce înseamnă atitudinea și care sunt semnele unei atitudini pozitive.

Felul în care priveam viața, atitudinea mea asupra vieții stătea la baza a tot ceea ce eram în acel moment. Totul în jurul meu era o simplă reflecție a atitudinii mele, așa cum tot ceea ce ești tu în acest moment reprezintă un efect al atitudinii tale.

Când ești într-o stare din care crezi că n-ai scăpare accept-o ca pe o parte firească a vieții tale. Nu înrăutăți lucrurile crezând că e ceva în neregulă cu tine. Te simți cum te simți și asta e situația.

Apoi ai de ales: poți să rămâi așa sau poți să-ți schimbi atitudinea.

Mintea și corpul formează un întreg. Ele se întrepătrund, iar atitudinea noastră se poate schimba fie prin intermediul gândirii, fie al fiziologiei. Există un model simplu care arată legătura între stimulii interni (propriile gânduri sau atitudini) și reacția corpului nostru.

Asta înseamnă că propria atitudine (stimulul) va fi procesată de creier pe baza sistemului de opiniei, a experiențelor personale sau a bagajului pe care îl purtăm cu noi. Atitudinea noastră e ceva ce am construit în timp. Am învățat să fim pozitivi sau negativi. Apoi sistemul nostru de opinii va determina o reacție în corp în funcție de această atitudine: privire înainte, spate drept, zâmbet pe toata fața sau dimpotrivă, privire în pământ, umeri căzuți și ochi triști.

În sens invers, poziția corpului nostru trece prin sistemul nostru de opinii și ne determină atitudinea.

Este un sistem pe care îl putem folosi în favoarea noastră ori de câte ori ne trezim că atitudinea sau corpul se încăpățânează să ne tragă în jos.

Persoana care are abilitatea de a-și stăpâni propria minte poate pune stăpânire pe orice altceva la care este îndreptățită. (Andrew Carnagie)

Eu am trecut de la o atitudine profund negativă la una care îmi dă aripi, care mi-a transformat existența și felul în care trăiesc acum zi de zi.

Am experimentat pe pielea mea multe dintre lucrurile aflate, însă cele 5 metode de mai jos au fost cele care au schimbat cu adevărat atitudinea mea asupra vieții. Folosește ce ți se potrivește ție în funcție de contextul în care te regăsești. Dă-ți voie să crezi că se poate trăi ca și când fiecare zi e o un miracol și viața ta se va transforma într-o viață plină de semnificație.

1. Evadarea dintr-o stare de atitudine negativă

Am fost conștientă că pentru a adopta o atitudine extraordinară trebuie să ies din starea care mă ținea în loc. Am început să fac mișcare (să alerg în fiecare dimineață), să mă odihnesc, să zâmbesc și să-mi schimb postura corpului, să-mi lărgesc orizontul privirii în loc să privesc în jos, să-mi aduc aminte de momentele fericite ale vieții mele, de felul în care gândeam când nu mă lăsam copleșită de responsabilități, într-un cuvânt să evadez.

2. Monologul interior pozitiv

Așa cum spuneam, corpul nostru reacționează la gândurile noastre. Cuvintele negative pe care mi le spuneam îmi secătuiau energia, îmi afectau corpul și evident rezultatele.

Eram blocată de glasul interior autocritic și limitativ. Am început apoi să înăbuș negativismul și sentimentul de „Nu pot” pentru a construi gândirea de tip „Pot cu adevărat!”.

Mergeam în fiecare dimineață pe stradă spre locul de muncă și îmi repetam că pot face orice îmi propun.

Dacă am învăța să credem toți în acest monolog pozitiv, cred că lumea ar progresa instantaneu. Nu spun să ignori problemele grave, ci doar să te concentrezi pe soluții. Problemele nu vor dispărea vreodată, însă soluțiile nu vor întârzia să apară. Problemele fac parte din viață, iar a trăi înseamnă a avea probleme. A avea o atitudine pozitivă înseamnă a le accepta, fiindcă ele îți arată că trăiești.

3. Afirmațiile

O afirmație este o declarație puternică pe care ți-o spui ție însuți. Afirmațiile contribuie la dezvoltarea unui monolog interior pozitiv.

Când am început să-mi fac o listă de afirmații și să o citesc zilnic cu voce tare mă gândeam că am înnebunit. Dar am continuat să o fac pentru că nu eram acolo unde știam că pot fi.

Afirmațiile trebuie făcute cu grijă. Formuleză-le ca și când se adeveresc în timp ce tu îți trăiești viața, de exemplu: „Mă simt din ce în ce mai bine în pielea mea”. „Devin din ce în ce mai organizat”.

Nu formula afirmații ca și când s-ar fi realizat deja și nu le da termene: „Mă simt bine cu mine însumi”. „Am tot ceea ce îmi pot dori”. Mintea ta te va avertiza că încerci să te păcălești și vei ajunge de unde ai plecat.

La o simplă căutare pe internet poți găsi nenumărate afirmații, însă poate cea mai cunoscută este cea creată de Emile Coue, un farmacist francez care a observat că pacienții se însănătoșeau mai repede dacă odată cu înghițirea medicamentelor repetau: “Din zi în zi, mă simt tot mai bine, din toate punctele de vedere”. O poți completa cu tot ce vrei tu: mai fericit, mai încrezător, mai puternic etc.

Nu vreau să-ți dau o listă de afirmații. Caută sau compune propriile afirmații în funcție de nevoile tale. Printează-le și lipește-le în locuri unde să le poți citi zilnic. Eu am renunțat la așa-zisa rușine că pot fi văzute de alții. Și crede-mă că nu mai contează ce zic cei din jur când văd cum s-a schimbat viața mea.

3. Convingerile legate de atitudine

Sunt regulile după care trăim. Ele nu sunt realitatea noastră, deși uneori le confundăm. Tendința generală este să dăm vina pe alții pentru necazurile noastre. Acest lucru face parte din realitatea noastră. Eu n-am crezut vreodată că e o problemă să dau vina pe șefi, pe părinți, pe autorități sau sau sistem. Iar asta s-a concretizat în atitudinea negativă pe care o aveam.

Era o convingere faptul că nu e vina mea pentru tot ceea ce mi se întâmplă. Așa cum era o convingere faptul că eu nu sunt o persoană norocoasă.

Odată identificate, convingerile pot fi schimbate. Un exercițiu simplu prin care poți face asta este trecerea de la convingerea negativă la ceea ce poți face cu adevărat, de exemplu, în cazul meu:

Nu sunt responsabilă pentru felul în care mă simt

Nu cred că sunt responsabilă pentru felul în care mă simt

S-ar putea să influențez felul în care mă simt

Pot alege cum vreau să mă simt azi

Pe tine ce convingeri te țin într-o atitudine care nu te ajută? Schimbă-le chiar azi.

4. Vizualizarea

La fel cum percepem lumea exterioară prin simțuri, tot la fel reproducem senzațiile în mintea noastră tot cu ajutorul simțurilor.

Se spune că mintea funcționează în imagini: putem să vedem experiențe din trecut, dar și experiențe viitoare posibile sau chiar imposibile. Prin imagini visăm cu ochii deschiși, ne imaginăm orice lucru ca și când ar face parte din prezentul nostru. În creierul nostru se produce aceeași activitate cerebrală ca atunci când realizăm sau avem efectiv lucrurile pe care le vedem în mintea noastră.

De aceea vizualizarea este considerată cea mai bună metodă de a atrage ceea ce îți dorești și implicit de a avea o atitudine extraordinară. Unealta pe care eu o folosesc este un panou pe care lipesc poze cu ceea ce-mi doresc. Le vizualizez de cel puțin câteva ori pe zi. Asta nu numai că îmi dă un optimism și o atitudine pozitivă, dar mă și determină să acționez în direcția visurilor mele.

5. Bula transparentă

Este un concept din sport care pe mine m-a ajutat enorm. De multe ori suntem înconjurați de oameni negativiști. Degeaba ne luptăm noi să ne schimbăm atitudinea că ei vin și dau peste cap tot ceea ce am construit.

De aceea cred că acest exercițiu este cel important, în așa fel încât să putem să ne concentrăm ulterior pe celelalte metode.

Spaniolul Seve Ballesteros, jucător de golf, declara în cartea sa, Natural Golf, că în timpul jocului își închipuie că este în interiorul unei bule transparente. Se consideră înconjurat de gândurile lui și nimic negativ nu-l poate afecta. În acest fel își păstrează energia pentru a se concentra asupra victoriei.

Imaginează-ți un ecran imaginar care să te protejeze de negativismul celorlalți. Nu mai lăsa ca atitudinea ta să fie afectată de ei.

 

Din tot ceea ce am simțit pe pielea mea, am dedus că atitudinea este o forță inepuizabilă, prezentă la toată lumea, indiferent de vârstă, statut social sau educație. Ea stă la baza existenței noastre, cu implicații în toată gama de sentimente, de la deznădejde până la succes fulminant. Și atunci de ce să nu o folosești în avantajul tău?

Asumă-ți responsabilitatea, întâlnește-te cu cea mai optimistă persoană pe care o cunoști, fă-ți timp pentru lucrurile care crezi că te fac să te simți bine, râzi mult și declară-ți intenția de a deveni o persoană cu o atitudine de mutat munții din loc.

Eu sunt aici pentru tine, ca întotdeauna,

Simona

P.S. Ce te oprește să ai o atitudine extraordinară?

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

30 thoughts on “5 metode pentru a-ți construi o atitudine extraordinară

 1. Dragă Simona,
  Am citit articolul şi iată ce îţi recomand să faci:
  1. ŞTERGE toate negaţiile din text. În acest fel, vei obţine MESAJUL CĂTRE SUBCONŞTIENT. Acel mesaj care ajunge la subconştientul tuturor cititorilor tăi.
  2. Reciteşte de mai multe ori textul din care ai eliminat negaţiile şi vezi CUM ACŢIONEAZĂ SUBCONŞTIENTUL TĂU şi al oricărui alt om care citeşte ce ai scris.
  3. Îţi recomand să vizionezi filmul “Psychology Of Change” (Workshop) realizat de Robert M. Williams, care se ocupă cu cercetarea subconştientului de peste 14 ani, este doctor în psihologie şi filosofie şi are propria sa şcoală de dezvoltare personală şi psiho-terapie, “Psych-K Centre International”.
  După aceea, dacă crezi că ai timp PENTRU TINE, treci pe la mine şi citeşte materialele din secţiunea “MTPS – Mentorat Terapia Prin Scris”.
  Succes!

  • Multumesc pentru recomandari, Serban. O sa le am in vedere. Eu scriu pur si simplu cu inima. 🙂

 2. multumim!!citind aceste randuri mi-am dat seama ca sunt pe drumul cel bun..si ca ma simt din ce in ce mai bine!

 3. Pingback: Cele mai importante 33 de decizii pe care le iei în viață | Iesi din Ceata

 4. Pingback: De ce ești o reflecție a celor din jurul tău | Iesi din Ceata

  • Imi doresc sa te ajute sa capeti o atitudine extraordinara, Geo!

 5. Pingback: Frica nu înseamnă să te oprești, ci să mergi mai departe – află cum poți face asta | Iesi din Ceata

 6. MULTUMESC,SIMONA !!
  “Atunci cand esti ingramadit intr-un colt si totul pare a fi impotriva ta , pana intr-atat incat simti ca nu mai poti suporta asta nici macar inca un minut , nu te da batut niciodata , caci orice lucru are un loc si un timp al refluxului.”
  Harriet Beecher Stowe

 7. Am intrat pentru prima data pe blogul tau azi si ma obliga sa devin fidela. Am citit cateva articole care mi-au mers la suflet. Imi place TOT ….. subiectele alese, modul cum scrii, cum te implici si cum ai facut din mine complicea ta, fara ca macar sa-mi fi dat seama.. “M-ai dus cu vorba” cum se spune.. imi place aceasta seductie a sufletului, a mintii, a trairii… DAR… ca sa nu ramana doar scrumul unui entuziasm ce-a ars glorios cu fiecare idee ce a rezonat cu mine, cu dorintele mele launtrice de implinire,va trebui sa invat sa traiesc aceste idei prin manifestare, prin experimentare. Fara practica, orice idee e doar o vorba-n vant, nu? 🙂

 8. este greu citeodata sa lucrezi cu tine insuti, mai ales cind toate parca iti sunt impotriva, dar si rezultatul si satisfactia sunt pe masura. Multumesc.

 9. Pingback: 8 strategii pentru a-ți crește și menține încrederea în tine (partea a 2-a) | Iesi din Ceata

 10. Pingback: Despre capcana regulilor şi cum să scapi din ea | Iesi din Ceata

 11. Pingback: De ce e o rușine să spui câți ani ai? | Iesi din Ceata

 12. Pingback: O nouă abordare a stresului: schimbarea este soluția | Iesi din Ceata

 13. Multumesc, Simona, pentru curajul si sentimentele pozitive care ma viziteaza (si vreau sa le fac sa ramana cu mine) de cand am descoperit articolele tale! Este extrem de important ca scrii din experientele si trairile tale.

 14. Pingback: Nu vedem lucrurile asa cum sunt, ci asa cum suntem | Jurnalul jurnalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *