4 lecţii de viaţă de la Henry Ford

„Dacă aş fi întrebat oamenii ce vor, mi-ar fi răspuns: cai mai rapizi”. Henry Ford

Lumea este aşa cum o vedem noi astăzi datorită unor vizionari. Datorită unor oameni care deşi puteau avea o altă soartă au decis să-şi creeze propria viaţă, transformând totodată şi vieţile semenilor lor.
 
 Astfel de oameni sunt cei pe care îi percepem ca persoane de succes. Toţi avem modele în viaţă sau oameni ale căror acţiuni ne inspiră.
 

Ne simţim inspiraţi de astfel de oameni pentru că în adâncul inimii noastre ştim că şi noi suntem capabili de lucruri măreţe. Atunci când vedem alte persoane reuşind, recunoaştem acel sâmbure, acea parte din noi unde nu mai există voci exterioare, frici, obstacole.

 

Ştim că putem, dar nici măcar nu ne dăm vreo şansă. Nici măcar nu începem sau dacă totuşi o facem, ne oprim înainte să primim prima dovadă că suntem ceea ce am crezut că putem fi. Şi ne spunem doar atât: „N-a fost să fie. Asta nu e pentru mine. Poate alţii au noroc, dar eu nu”.

 

Mult timp, în viaţa reală n-am avut de la cine să mă inspir. Persoanele care să mă ducă către ceea sunt capabilă să fac n-au existat. Iar cele ce au apărut între timp sunt la mare distanţă fizică şi nu am nici acum accesul pe care mi l-aş dori la ele. Însă dincolo de persoanele care vor să-mi demonstreze că viaţa e grea sunt toate resursele care mă duc peste limita posibil – imposibil. Ceilalţi ne trasează această limită, dar noi suntem cei ce credem până la urmă în ea.

 

Am descoperit propria mea lume în cărţile şi informaţiile găsite pe internet. Mă simţeam ca un copil. O nouă lume formată din oameni care au reuşit în ciuda a tot ceea ce li s-a spus şi pe care i-am ales drept modelele mele. De la unii am luat frânturi de informaţii, iar pe alţii îi am mereu în minte atunci când am blocaje emoţionale sau mentale.

 

Despre Henry Ford am aflat mai mult decât ştiam până atunci din cartea lui Napoleon Hill „De la idee la bani”. Apoi am devenit interesată de viaţa lui şi i-am citit biografia. Viaţa unui om care a trăit acum un secol a atins în felul său viaţa mea, viaţa unui alt om cu un alt drum în viaţă.

 

Astăzi se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Henry Ford. Acest articol nu se doreşte a fi un omagiu (nu cred că am un astfel de drept), ci doar un exemplu despre cum putem învăţa lecţii simple de la oameni mari. Un exemplu despre cum ne putem lăsa inspiraţi şi cum putem aplica în vieţile noastre, indiferent cine suntem şi ce facem, principii ce au existat dintotdeauna. Timpul şi realităţile cotidiene sunt relative în faţa a ceea ce ne face oameni.

 

Ford a fost un personaj controversat. El n-a inventat automobilul, dar a transformat o invenţie de utilitate necunoscută la acea vreme într-o schimbare ce influenţează vieţile oamenilor şi astăzi.

 

Indiferent de ceea ce s-a spus despre el, eu cred că mai important este ce putem învăţa, iar eu am rămas cu 4 lecţii pe care am ales să le aplic în viaţa reală:

 

1. imposibilul este o limită pe care o stabilim noi înşine

 

Această limită poate fi atât de sus încât nu credem c-o putem atinge sau poate fi sub picioarele noastre, gata pentru a fi călcată.

 

Ford a decis la un moment dat să producă motorul V8, un lucru considerat imposibil la acea vreme. Proiectul fusese pus pe hârtie, dar inginerii au declarat că nu există nicio posibilitate ca cei 8 cilindri să formeze o singură piesă.

 

Cu toate acestea, cuvântul imposibil nu exista în vocabularul lui Ford.

El a ordonat producerea motorului. După 6 luni nu se întâmplase nimic, iar după un an de zile inginerii au ţinut să-i reamintească faptul că nu au găsit nicio cale de a-l produce. Au continuat munca şi la o scurtă perioadă au descoperit soluţia.

Detaliile sunt irelevante, însă Ford a ştiut ce vrea şi nu a lăsat vocile celor din jur să-l oprească;

 

2. educaţia nu înseamnă abundenţă de cunoştinţe generale sau de specialitate

 

Mult timp am crezut că a învăţa bine la şcoală îmi va garanta o viaţă împlinită. Educaţia se confundă uşor cu şcoala. Şcoala are rolul ei, însă educaţia înseamnă mult mai mult decât sistemul de învăţământ. Cuvântul educaţie derivă din latinescul „educo” care înseamnă a dezvolta din interior.

 

Un om educat este acela care îşi dezvoltă mintea în aşa măsură încât poate obţine tot ce vrea fără a face rău propriei persoane sau altora.

 

În timpul Primului Război Mondial, Henry Ford a fost catalogat de un ziar al vremii drept un „ignorant pacifist”. A decis atunci să dea în judecată ziarul respectiv, iar la procesul ce a urmat a fost citat drept martor. Avocaţii ziarului ţineau să demonstreze că este o persoană ignorantă şi fără şcoală (Ford terminase doar 6 clase) .

 

Avocaţii i-au pus o serie de întrebări de cultură generală pentru a sublinia ideea lipsei de cunoştinţe. Într-un final, exasperat de întrebările din istoria Statelor Unite ale Americii, Ford a dat următoarea replică: „Dacă aş vrea cu adevărat să răspund la oricare dintre întrebările pe care mi le-aţi pus, ţin să vă reamintesc că am sub biroul meu un rând de butoane electrice şi apăsând butonul potrivit pot chema omul pregătit să-mi răspundă la orice întrebare legată de afacerea pe care mă concentrez. De ce să-mi umplu mintea cu o serie de cunoştinţe generale (cu scopul de a răspunde la întrebări) când am în jurul meu oameni ce-mi pot oferi orice cunoştinţă îmi este necesară?”

 

A avea oameni pregătiţi în jurul nostru este important, iar un om educat găseşte în mod natural aceşti oameni. Un om educat ştie unde să găsească informaţiile şi cum să le folosească pentru planurile sale, fără a-şi încărca mintea. Avem nevoie de cunoştinţe, dar mai important e că avem nevoie de abilitatea de a le acumula în mod folositor pentru noi;

 

3. oricât de frumos ai visa, ai nevoie de un plan şi de perseverenţă

 

Orice idee este initial o dorinţă. Este nevoie însă de un plan pentru a organiza acea dorinţă. Începe cu ceea ce crezi tu că ai putea să faci. Scrie-ţi scopul şi schiţează-ţi planul iniţial.

 

Dacă primul plan eşuează, înlocuieşte-l cu un nou plan. Şi tot aşa până găseşti un plan care funcţionează. Cei mai mulţi oameni nu înlocuiesc planurile şi de aceea eşuează. Nu pierdem decât atunci când renunţăm, în propria noastră minte, la ceea ce vrem

 

Henry Ford a acumulat o avere pentru că a avut un plan care a funcţionat. Şi nu a fost primul plan. A eşuat la începutul carierei lui şi a eşuat şi când era în vârf. Dar şi-a conceput alte planuri şi a mers înainte.

 

Dacă ceva nu-ţi iese înseamnă că planurile tale n-au fost potrivite. E cazul să le regândeşti şi să continui. Nimeni care a reuşit ceea ce şi-a propus n-a avut un parcurs lin, dar a învăţat să nu renunţe până nu-şi atinge obiectivul;

 

4. nu amâna luarea deciziilor

 

Una dintre calităţile lui Henry Ford era faptul că lua decizii repede (spre deosebire de oamenii obişnuiţi care amână luarea deciziilor) şi că schimba greu aceste decizii.

 

Avem obiceiul de a ne lăsa pradă vocilor din jurul nostru şi de a ridica singuri bariere în drumul nostru, deşi deţinem capacitatea de a ne folosi propriile minţi pentru a lua decizii.

 

Cu cât amânăm mai mult cu atât devine mai dificil să luăm acele decizii despre care ştim că ne-ar schimba traiectoria vieţii. Am văzut pe propria mea piele că şi consecinţele se înmulţesc atunci când amânăm.

 

În loc să vorbim mult despre planurile noastre, ar fi mai bine să acţionăm. În loc să atragem criticile negative putem demonstra că ceea ce facem este mai presus de ceea ce afirmăm.

 

În fiecare dintre noi este un inovator. Inovatorii schimbă lucrurile. Ei iau o idee (a lor sau a altora) şi o dezvoltă până devine o certitudine, o parte a vieţii. Suntem inovatorii propriei vieţi.

 

Pentru a ne construi o nouă viaţă avem nevoie de încredere în noi, de capacitatea de a ne asuma riscuri şi de o viziune despre cum să arate viitorul . Henry Ford avea toate astea, dar i-au trebuit ani de zile pentru a le dezvolta. Dacă el a avut capacitatea, cu certitudine o avem şi noi.

 

Nu există însă scurtături către ceea ce vrem. Există viziune, planuri, acţiune şi perseverenţă. L-am ales pe Henry Ford ca exemplu pentru ceea ce poate realiza un om cu puterea minţii, fără şcoală, relaţii sau scuze de genul: „Eu n-am avut o şansă”. Sunt sigură că poţi găsi alte persoane, fie în viaţa reală, fie în ceea ce citeşti, pe care le poţi avea drept exemplu.

 

Mintea ne controlează sau o putem noi controla pe ea, iar cea mai bună cale de a o controla este de a stabili ce vrem şi de a avea un plan.

 

Ideea articolului a pornit de la o serie de citate ale lui Henry Ford pe care le-am citit şi cu care vreau să închei. Folosesc multe dintre ele ca inspiraţie şi te invit şi pe tine să le preiei pe cele care-ţi folosesc:

 

„Dacă există un singur secret al succesului, acela este de a vedea lucrurile din perspectiva celeilalte persoane ca şi când ar fi perspectiva ta”.

 

„Nu există om care să nu poată face mai mult decât crede că poate”.

 

„Nu poţi să-ţi creşti reputaţia pe baza a ceea ce ai de gând să faci”.

 

„Fie crezi că poţi, fie crezi că nu poţi, ai dreptate oricum”.

 

„Eşecul este oportunitatea de a începe din nou, de data asta mai inteligent”.

 

„Oricine se opreşte din învăţat este bătrân, fie că are 20 sau 80 de ani. Oricine continuă să înveţe rămâne tânăr. Cel mai bun lucru în viaţă este să-ţi păstrezi mintea tânără”.

 

„Nu căuta scuze, găseşte un remediu”.

 

„Nimic nu e greu dacă-l împarţi în sarcini mai mici”.

 

„Pe măsură ce avansăm în viaţă învăţăm limitele abilităţilor noastre”.

 

„Obstacolele sunt acele lucruri înfricoşătoare pe care le vezi când îţi iei privirea de la obiectivul tău”.

 

„Calitatea înseamnă să faci lucrurile aşa cum trebuie atunci când nimeni nu se uită”.

 

Găseşte-ţi un model de viaţă (real sau virtual) şi urmăreşte-i paşii. Uită-te ce face, pentru că faptele contează, nu vorbele.

 

Cine te inspiră pe tine? Ce oameni ai drept modele în viaţă? Lasă-mi un comentariu şi spune-mi cum ţi-au făcut viaţa mai bună.

 

Şi nu uita să trăieşti viaţa ta, nu a celorlalţi!

 

Simona Culea 

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

9 thoughts on “4 lecţii de viaţă de la Henry Ford

 1. Din pacate, fara credinta, viziune , vocatie, autenticitate si pasiunea creatiei, "capacitatea de a face", este insuficienta pentru a face, a faurii si a daruii… See you alte cuvinte…" degeaba avem see you ce…, daca n-avem see you cine…" 🙂

 2. Am fost la Ford Romania – iar cei de-acolo, care au un loc de munca pentru ca Ford, la un moment dat, si-a ales ca misiune sa populeze America cu automobile, imi spuneau ca nu le trebuie un "fascist" ca exemplu pentru perseverenta si eficienta. Mie mi se pare grav ca orice model poate fi demolat, prin reducere la doar o singura fateta a unei personalitati complexe.

  • Îmi pare rău să aud asta. Însă percepţia unor oameni nu schimbă ceea ce a fost şi este Ford.

 3. Buna seara, numele meu este Andrei si tin sa va multumesc pentru acest articol. A venit cam la fix pentru ca traversez o perioada nu tocmai usoara..m-a facut sa-mi indrept din nou capul cu privirea atintita spre un obiectiv adesea considerat de mine insusi…imposibil!

  Din pacate, constructia mea psihica si morala m-au indreptat tot timpul spre termene/proiecte imposibile. Poate ca-mi place sa-mi urmez calea mea, nu a altora! 🙂

  Am ca modele in viata 3 persoane, si anume:

  Primul este Leonardo da Vinci – datorita geniului inovativ! El mi-a aratat cumva ca si atunci cand nu se mai poate crea nimic inovator tot este o sansa, o cale, de a crea ceva de la zero, ceva pur, nemaifacut de nimeni.

  Al doilea este John D. Rockefeller – datorita spiritului sau de afacerist. Am invatat lucruri ce pot fi actionate ca o parghie favorabila in ceea ce noi numim astazi afaceri. Am invatat sa nu ma limitez, sa depasesc bariera imposibilului chiar si atunci cand toti iti stau impotriva.

  Al treilea este Andrew Carnegie – el m-a impresionat si molipsit in acelasi timp cu o vointa de fier. Daca vrei ceva, urmareste-ti scopul pana dincolo de acele vestite panze albe.

  In concluzie tin in primul rand sa va multumesc din nou, ma simt mai bine dupa ce am scris acest post, in al doilea rand ma bucur ca am gasit acest site, iar in al treilea rand, dar nu cel din urma, va doresc multa sanatate si impliniri!

  Cu stima,

  Andrei

  • Mă bucur că a picat la ţanc pentru tine articolul, dragă Andrei. Şi eu am multe alte modele de la care iau ce-mi trebuie în funcţie de momentul în care mă aflu.

   Modelele tale sunt oameni extraordinari. Ţine-o tot aşa! Mult succes în tot ce ţi-ai propus! Nimic nu e imposibil în afară de ce stabilim noi în mintea noastră.

 4. Buna dimineata Simona,

  Si mie mi-a placut mult articolul scris de tine.Eu ca model in viata o am pe REGINA MARIA.Imi place foarte mult pentru ca era o femeie frumoasa,puternica si nu se dadea la o parte din fata greutatilor,a pericolului chiar si atunci cand era pe front si ingrijea soldatii o femeie deosebita.Mai sunt multi altii pe care nu ii insir de la care am de invatat foarte multe si chiar de la TINE.
  Iti doaresc o zi minunata.

 5. frumos articolul, este frumos sa vezi cum o persoana atat de simpla poate ajunge atat de departe si cum un set de idei simple pot revolutiona tehnologia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *