Preia controlul asupra propriei vieţi

Stăteam de vorbă acum câteva luni bune cu prietena mea, Simona. Purtăm acelaşi nume şi m-am simţit apropiată din prima clipă de ea, fiind sprijinul meu necondiţionat la locul de muncă şi nu numai. Eram dezamagită, ba chiar nemulţumită de felul în care arăta viaţa mea, de impasul în care mă aflam, de rutina zilnică şi de lipsa de speranţă că aş putea vreodată să mă eliberez din aparenta capcană reprezentată de propria mea viaţă.

Plină de energie şi întotdeauna la îndemână cu un sfat care să-ţi facă ziua mai bună, Simona mi-a spus doar atât: „Ce înseamnă pentru tine ceea tot ce faci acum? Ţine minte că reprezintă doar «means to an end» şi nu un «end to a mean»”.

După ce ne-am despărţit am analizat mai bine vorbele ei. Acţiunile mele nu erau paşi pentru ajunge undeva, la un rezultat dorit, «means to an end», ci doar acţiuni pe care le bifam ca fiind finalizate, fără nicio legătură cu următoarele, respectiv «end to a mean». Realitatea mea prezentă nu se ancora deloc în viitor. 

În afara scopurilor imediat apropiate eu habar n-aveam pentru ce fac tot ceea ce fac. Nu aveam un „ceva” mai mare pentru care să mă trezesc în fiecare dimineaţă. Mi-am dat atunci seama că îmi lipsea viziunea.

 

„Niciun vânt nu este favorabil celui care nu ştie unde merge”. Seneca

 

Viziunea este destinaţia, imaginea viitorului pe care vrei să ţi-l creezi, acel „ceva” pe care vrei să-l atingi mai mult decât orice şi te vezi cu ochii deschişi trăind acel viitor.

Mult timp auzisem din diferite surse că trebuie să porneşti cu o viziune în viaţă dacă vrei să reuşeşti. Nimeni nu explica de ce. Am găsit explicaţii pragmatice în fizica cuantică şi legea rezonanţei, însă până nu am sinţit eu nevoia de a stabili ce vreau de la viaţa mea nici nu m-a interesat subiectul.

Deşi este demonstrat ştiinţific că atunci când suntem în concordanţă cu viziunea noastră atragem către noi tot ce este în rezonanţă cu imaginea pe care o avem, eu am luat decizia de a-mi stabili viziunea văzând în jurul meu că oamenii care au succes ştiu clar ce vor şi unde vor să ajungă.

Am făcut atunci un exerciţiu de imaginaţie şi am încercat să văd cum ar arăta viaţa mea dacă nu ar exista limitări sau consecinţe. Făceam total altceva, aveam alt anturaj, alte obiceiuri, alt aspect fizic, altă stare de spirit… Nu mi-a fost mare surprinderea să observ că nu semăna nici pe departe cu ceea ce trăiam de fapt şi era deci clar de unde apărea sentimentul de capcană a vieţii.

Ştiu că o sa spui că e frumos să visezi şi că până la urmă nu se întâmplă cum vrei noi. Mi s-a spus de curând că sunt idealistă. Şi da, sunt. Vreau cu tărie să îţi spun că îţi poţi schimba propria viaţa fără ajutorul exteriorului, ci doar schimbându-ţi felul în care gestionezi ceea ce faci zilnic.

Eu mi-am stabilit viziunea şi lucrez în fiecare zi la ea, iar schimbările au apărut de îndată ce am luat această decizie: fac ceea ce-mi place, atrag oameni asemeni mie de la care am ce învăţa şi oportunităţi care mă fac să cred că mă îndrept unde trebuie.

De asta îţi spun că poţi şi tu, instrumentele sunt la tine!

Este necesar în primul rând să-ţi faci o declaraţie a viziunii. Ce îţi spun acum am făcut şi eu la rândul meu.

 Deschide un fisier Word sau ia o foaie de hârtie şi un pix, acolo vei scrie cele mai intime gânduri ale tale legate de viitor, tot ceea ce acum pare de domeniul fantasticului.

 Declaraţia ta ar trebui:

  • Să fie scrisă ca o descriere a unei zile pe care tu o trăieşti în 5 ani de acum înainte, din momentul în care te trezeşti şi până mergi la culcare (eu am realizat-o pe ore şi am fost specifică);
  • Să fie orientată spre viitor, dar să foloseşti persoana întâi şi timpul prezent; ţi se întâmplă ţie şi acum;
  • Să includă toate domeniile vieţii tale (spiritualitate, sănătate, relaţii, carieră, finanţe); felul în care arată ele (nu există variantă greşită, aşa că dă frâu liber imaginaţiei) şi răspunsurile la întrebări puternice: cine eşti, unde locuieşti, ce prieteni ai, care este relaţia cu familia şi toţi cei pe care îi întâlneşti, ce scopuri ai îndeplinit deja, ce calităţi ai şi cum le foloseşti etc.;
  •  Să fie aspiraţională, ceva ce acum pare imposibil; nu-ţi limita visele;
  • Să folosească toate simţurile tale în descrierea ei: văz, auz, pipăit, miros şi gust;
  • Să se focalizeze pe lucruri care dau sens vieţii tale;
  • Să fie ajustată pe măsură ce visele tale se înmulţesc sau se dezvoltă;
  • Să fie citită de tine de două ori pe zi, dimneaţa şi seara.

Ştiai că doar 3% din populaţia lumii îşi planifică şi îşi îmdeplineşte viziunea? Eu vreau ca tu să faci parte din acei 3% care ştiu ce vor şi nu se lasă doborâţi de nimeni şi nimic în drumul lor.

Pentru că o viziune îţi arată direcţia, te ajută să măsori nivelul la care ai ajuns, te motivează, te ajută să depăşeşti obstacolele, te pune în legătură cu pasiunile tale şi cu potenţialul tău infinit, te inspiră şi te ajută să prezici viitorul aşa cum n-ai făcut-o vreodată.

Fă un prim pas şi scrie declaraţia viziunii.

 Viziunea este sămânţa. Păstreaz-o în minte şi în inimă şi imaginează-ţi cum ar fi să te trezeşti zilnic cu dorinţa de a ieşi în lume şi a fi TU, de a urmări cu dragoste şi pasiune ACEL SCOP.

 Nu uita să-mi laşi un comentariu şi să-mi spui care este viziunea ta. Te-ai gândit vreodată să-ţi scrii aspiraţiile şi să lucrezi la ele sau te-ai lăsat pe mâna sorţii în speranţa că te va duce unde trebuie?

 

Cu prietenie,

Simona

 

 

Poţi să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu noile informatii de pe blog!  Vei primi totodată materialul gratuit "4 metode pentru a crea viața pe care o dorești"

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos, apoi să confirmi cererea de abonare cu un click pe link-ul din emailul primit.

Articole asemanatoare:

Lasa un comentariu prin facebook:

comentarii prin facebook!

Powered by Facebook Comments

Trackbacks

  1. [...] că în articolul trecut, pe care îl găseşti aici, îţi vorbeam despre viziune şi cât de important este să ştii pentru ce lupţi, vreau să [...]

  2. [...] Aşadar, stabileşte-ţi viziunea după modelul pe care ţi l-am descris într-un articol anterior, iar apoi începe să lucrezi la îndeplinirea acestei [...]